Talgklieren, de harde werkers van de huid

Talgklieren hebben over het algemeen een slechte naam, terwijl deze harde werkers je huid beschermen en voeden. Maar waar zitten talgklieren eigenlijk? En wat moet je doen als je verstopte talgklieren, talgbultjes of ontstoken haarzakjes hebt? Lees hier meer!

Wat zijn talgklieren?

Talgklieren zijn exocriene klieren (afvoer klieren) die talg afscheiden. Het talg wat wordt afscheiden heeft een beschermende werking voor de huid. Het gaat onder andere uitdroging tegen en beschermt de huid tegen infecties en bacteriën. Talgklieren bevinden zich daarom over je hele huid, met uitzondering van je handpalmen en de zolen van je voeten.

Welke soorten talgklieren zijn er?

Er zijn twee soorten talgklieren. Talgklieren die de haarzakjes gebruiken om talg af te scheiden en talgklieren die hun eigen afvoersysteem gebruiken om talg af te scheiden.

De meeste talgklieren gebruiken de haarzakjes om talg af te scheiden. Wanneer dat niet goed gaat, kun je te maken krijgen met een verstopte talgklier, die vervolgens op zijn beurt weer kan gaan ontsteken. Dan spreken we over een ontstoken haarzakje of talgkliercyste.

Hoe ontstaat een ontstoken talgklier/haarzakje?

Een ontstoken talgklier ontstaat door een blokkade bij de uitgang van de talgklier, waardoor deze verstopt raakt. Deze blokkade kan meerdere oorzaken hebben. Meestal wordt de uitgang geblokkeerd door bijvoorbeeld een teveel aan huidschilfers. Huidschilfers zijn ‘dode’ huidcellen. Deze schilfers blokkeren de uitgang van het haarzakje waardoor talg niet meer naar buiten kan. Het gevolg: een ontsteking van het haarzakje/talgkliertje.

De kenmerken van een verstopte talgklier

Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken. 

Hoe behandel je een verstopte of ontstoken talgklier?

Wanneer je te maken hebt met talgbultjes op je gezicht, kan dit als vervelend worden ervaren. Maar ze zelf proberen te verwijderen, bijvoorbeeld door te gaan knijpen, kan het probleem alleen maar verergeren. Wat kun je zelf doen en wat moet je vooral aan de professionals overlaten?

Verstopte talgklier uitknijpen

Niet doen! Het uitknijpen van een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) is onverstandig. Het talg kan bij het uitknijpen de ‘verkeerde kant’ op gaan en onder je huid terechtkomen. Hierdoor kan er een vervelende ontsteking ontstaan.

Verstopte talgklier zelf verzorgen

Zodra een talgklier is verstopt kan dit vanzelf overgaan. Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Zo helpt het gebruik van een exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost. 

Onze Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse heeft een exfoliërende werking. De mousse reinigt tot diep in de poriën en verwijdert op milde wijze dode huidcellen. Het resultaat? Een egale en gladde huid zonder oneffenheden.

Naar de huisarts of schoonheidsspecialiste

Als de talgkliercyste erg gaat ontsteken is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij kan de verstopte talgklier (cyste) eventueel opensnijden en verwijderen. Om te voorkomen dat het probleem enkel erger wordt, wordt het afgeraden om een verstopte talgklier zelf te verwijderen.

Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse
Voor een gladde en egale huid


• Zuiverend en diepreinigend
• Zacht en fris huidgevoel
• Met exfoliërend enzym en salicylzuur (BHA-zuur)

Bekijk product

Wil je wekelijks op de hoogte worden gehouden van alle tips&tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen