Kinderen beschermen tegen de zon, zo doe je dat!

Biodermal

7 juni 2018 | 12:05

Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. En dan natuurlijk het liefste in een lekker zonnetje. Of ze nu tikkertje spelen op straat of een prachtig zandkasteel maken op het strand. De buitenlucht is goed voor kinderen en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar de tere huid moet wel goed beschermd blijven. Hoe je dat het beste kunt doen en waarom het zo belangrijk is, dat leggen we je uit in deze blog.

Waarom is het zo belangrijk om de huid van je kind goed te beschermen?

De zon kan zelfs in de schaduw en bij bewolking schadelijke UV-straling afgeven. Jonge kinderen, tot ongeveer 4 jaar, hebben amper tot geen natuurlijke bescherming in hun huid. Omdat kinderen in de groei zijn, gaat hun celdeling veel sneller dan bij een volwassen huid. Dit betekent dat eventueel beschadigde huidcellen niet de kans krijgen om zich te herstellen. Kinderen die op jonge leeftijd verbranden hebben een grotere kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Daarom is het heel belangrijk dat je de huid van je kind, ook nog in de tienerjaren, altijd goed beschermt!

Hoe vaak moet je smeren en met welke factor?

Als je weet dat je kind naar buiten gaat, is het verstandig om de huid al vooraf in te smeren, zodat de zonbescherming goed kan intrekken. Vervolgens moet je je kind minimaal elke twee uur opnieuw insmeren. Omdat de huid van kinderen dus veel gevoeliger is voor de UV-straling, raden wij aan om factor 50 te gebruiken. Factor 50+ betekent dat je 50 keer zo lang in de zon kan verblijven zonder te verbranden, zolang je goed blijft smeren. Deze hoge factor geeft de huid 98% bescherming in de zon.

Katleen over Zonnespray voor kids


“Zeer goede zonnecreme! Smeert zeer goed uit en maakt geen vlekken op de kleren.”

Hoeveel zonbescherming moet je gebruiken voor je kind?

Vaak smeren we de huid in met veel te weinig zonnebrand. Voor de optimale bescherming van je kind moet je 10ml tot 30ml per keer gebruiken, waarbij het handig is om te weten dat 1 eetlepel 15ml is. Als je minder zonnebrand gebruikt, is je kind ook minder goed beschermd tegen de zon. Als je bijvoorbeeld factor 50+ te dun aanbrengt, krijg je minder bescherming en zal je de huid van je kind vaker moeten insmeren. Gelukkig bestaat er niet zoiets als te veel of te vaak smeren 😉

Tips voor een goede zonbescherming voor je kind!

Laat de huid van je kind rustig wennen aan de zon
Omdat de huid gedurende de herfst en winter minder aan de zon wordt blootgesteld, kun je de gevoelige huid van je kind het beste laten wennen door de tijd in de zon elke dag een beetje op te bouwen.

Vermijd de directe zon tussen 12.00 en 15.00 uur
De zon en de UV-straling zijn dan het sterkst. Een plekje in de schaduw waar je kind lekker kan spelen is dan het beste. Vergeet ook hier niet goede zonbescherming aan te brengen, want ook in de schaduw is er UV-straling.

Gebruik bedekkende kleding
Een zonnebril, een petje of hoedje en luchtige (witte) katoenen kleding zijn het beste om de gevoelige huid extra te beschermen. Voor kinderen bestaan er ook extra UV werende shirts. Houd er wel rekening mee dat natte kleding meer UV-straling doorlaat.

Smeren, smeren en nog eens smeren
Je kind komt vaak ongemerkt in aanraking met de zon. Daarom is het aan te raden om de huid van je kind minimaal elke twee uur opnieuw in te smeren voor een optimale bescherming.

Bescherm elk stukje van de huid
Er zijn plekjes die snel worden vergeten of worden overgeslagen, zoals de neus, de oren, de voeten, het randje van de badkleding, het hoofd en de nek. Vergeet al deze plekjes niet mee te nemen bij het insmeren van de zonbescherming, ook als je kindje alleen even overdag op straat gaat spelen.

Speciale zonbescherming voor kinderen in de zon
Omdat de huid van je kind veel gevoeliger is dan die van volwassenen, is het belangrijk dat je speciale zonbescherming voor kinderen aanbrengt, die vrij is van parfum en die speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige kinderhuid. Natuurlijk kun je deze zonnebrand ook voor je eigen huid gebruiken. 

Geen oude zonnebrand
Vaak heb je nog wel zonnebrand over van vorig jaar. Toch is het verstandiger om deze niet langer te gebruiken. De werking van het product kan na een jaar niet meer optimaal zijn en zal mogelijk niet langer de juiste factorbescherming geven als dat er op de verpakking staat. Je kan dit checken aan de hand van het ‘open pot symbool’ op de verpakking. Dit symbool geeft het aantal maanden aan dat je het product na openen veilig kunt gebruiken zonder dat de werking achteruitgaat. Meestal is dit 12 maanden.

Omstandigheden waar extra bescherming nodig is

Als je op vakantie gaat naar een land dat dichter bij de evenaar ligt, zal de straling vele malen hoger zijn dan in Nederland. Ook in de bergen, op het zand, in de sneeuw en op het water is goede zonbescherming extra belangrijk!

Biodermal zonbescherming speciaal voor kids

Biodermal heeft speciaal voor de gevoelige huid van kinderen twee types zonnebrand ontwikkeld. Zowel de Biodermal Kids Zonnemelk als de Biodermal Kids Zonnespray zijn beide verkrijgbaar in factor 50+ en bevatten geen parfum. De zonbescherming is water én zandbestendig. Ideaal, dit voorkomt dat er zand aan de huid blijft plakken na het aanbrengen van de zonbescherming en dat je kind ook in het water goed beschermd is. Ook is de zonbescherming aan te brengen op een natte huid. Hierdoor is afdrogen dus niet nodig en kan de huid direct na het zwemmen worden ingesmeerd. Zo kunnen de kastelenbouwers en waterratten ongestoord doorgaan met spelen. Let wel op; ook zand- en waterbestendige zonnebrandmiddelen kunnen van de huid afslijten door veel spelen en bewegen. Breng na het spelen of zwemmen dus alsnog een nieuwe laag zonnebrand aan.

De geavanceerde en fotostabiele UVA en UVB filters zorgen voor een onmiddellijke bescherming van de huid van je kind. Het unieke Biodermal Triple Moist Complex geeft intensieve en langdurige hydratie in de huid en vormt een beschermend laagje op de oppervlakte.

De Biodermal zonnebrandproducten voor kids zijn parfumvrij en speciaal ontwikkeld voor de gevoelige kinderhuid.

Zonnebrand Zonverzorging

Lees ook

Reacties