Huidbehoefte

Eczeem

Eczeem is een veelvoorkomende sterk jeukende ontsteking van de huid. Eczeem uit zich in rode, schilferige plekken in de huid die een branderig gevoel geven en jeuken. De huid met eczeem voelt vaak ook extreem droog aan.

Wat is eczeem?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid waarbij de huid rood, droog en schilferig is. Deze reactie kan uit irritatie van de huid bestaan, maar het kan ook een allergische reactie zijn. Er zijn verschillende vormen van eczeem en het kan over het hele lichaam voorkomen. Eczeem is niet besmettelijk.

Illustratie van gezicht met huidprobleem eczeem

Hoe kun je herkennen of je eczeem hebt?

De belangrijkste kenmerken van eczeem, en dan met name atopisch eczeem wat het meeste voorkomt, zijn:

 • Een jeukende huid
 • Een rode huid
 • Een (zeer) droge, schilferige huid
 • De huid wordt dikker en ziet er grover uit. Ook kunnen er bultjes, kloofjes en korstjes ontstaan.Deze verergeren ook weer door veel te krabben.
 • Tijdens een acute verergering van eczeem kunnen blaren of blaasjes ontstaan, gevuld met helder vocht.
 • Er kan ook pigmentverandering ontstaan, dit is een tijdelijke kleurverandering van de huid.

 

Welke soorten eczeem zijn er?

Er zijn verschillende soorten eczeem. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Atopisch eczeem
 • Contacteczeem
 • Dyshidrotisch eczeem.
 • Seborroïsch eczeem

Atopisch eczeem

Deze vorm wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is herkenbaar aan de jeukende, rode, schilferige huid. Het komt vaak voor in de huidplooien.

Contacteczeem

Deze vorm kun je krijgen als je allergisch bent voor een bepaalde stof of een bepaald soort materiaal. DIt kan zich ineens ontwikkelen. Zo kun je ineens last krijgen van je parfum terwijl je daar nooit last van gehad hebt.

Dyshidrotisch eczeem

Deze vorm wordt ook wel blaasjeseczeem genoemd en wordt vaak veroorzaakt door stress. De blaasjes komen met name op handen en voeten voor.

Seborroïsch eczeem

Deze vorm van eczeem zit vaak op de plek waar je veel talgklieren hebt, zoals op je hoofdhuid. Je herkent deze variant voornamelijk door de rode huid met gelige huidschilfers.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Wie eczeem krijgt, heeft daar vaak al een aangeboren aanleg voor. Het begint meestal in de kinderjaren. Soms verdwijnt het voor of rond de puberteit, maar dat hoeft niet. De eerste verschijnselen kunnen zich ook juist pas openbaren op volwassen leeftijd. Over het algemeen is constitutioneel eczeem de soort eczeem waar je als kind al klachten ervaart.

Eczeem komt voornamelijk voor op de volgende plekken:

 • het gezicht, bijvoorbeeld rondom de ogen en de mond
 • de nek
 • de knieholten
 • de binnenkant van de ellebogen
 • de handen

Hoe wordt eczeem op het gezicht veroorzaakt?

Eczeem komt ook voor op het gezicht en kan plotseling opduiken. Het uit zich dan met name rond de ogen of mond. Maar eczeem kan ook achter de oren of in de hals optreden. De voornaamste oorzaken van eczeem in het gezicht zijn: een (zeer) droge huid, erfelijke aanleg en hormonale veranderingen. Maar ook temperatuurverschillen, stress of een allergische reactie op, bijvoorbeeld, cosmetica kunnen een oorzaak zijn.

Wat te doen bij eczeem?

Het goed verzorgen van je eczeem is belangrijk om klachten te verminderen. Gelukkig zijn er tips om een huid met eczeem te verzorgen!

Het belangrijkste bij eczeem is om ervoor te zorgen dat de huid genoeg vocht vasthoudt, omdat de huid de neiging heeft droog en schilferig te zijn, wat weer kan leiden tot jeuk. Het moeilijkste bij jeuk is vervolgens om niet te krabben. Dit verergert de jeuk namelijk vaak en kan soms leiden tot infecties. Bacteriën kunnen zich namelijk gemakkelijk vestigen op een eczeemhuid of in krabwondjes. Wil je meer tips? Wij hebben ze onder deze pagina voor je op een rijtje gezet.

Raadpleeg bij langdurige klachten een arts of dermatoloog. Deze kan je verder helpen met de behandeling van eczeem.

Wist je dit al over eczeem?

Ezceem is niet besmettelijk of overdraagbaar. Vier weetjes over eczeem:

• Vrouwen en mannen hebben een even groot risico om eczeem te ontwikkelen.
• Ongeveer 70% van de patiënten heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts.
• Eczeem kan verergeren door stress, een droge huid of een allergie.
• Mensen met eczeem hebben een grotere kans om een allergie te ontwikkelen.

Verder lezen? Lees dan ook over extreem droge huid, huidirritatie en specialistische zonbescherming voor de atopsiche huid.

Gebruik nu de P-CL-E creme als dag/nachtcreme en de Micellair water voor reinigen. Mn huid is na zoveel jaren rustig geworden en gezond.

Reactie van Jill

Tips

Verzorg je huid goed

Gebruik regelmatig een verzorgende & voedende crème zodat de huid niet uitdroogt.

Gebruik niet te veel zeep of parfum

Maak spaarzaam gebruik van zeep of parfum en kies eerder voor lauw dan voor warm water.

Vermijd bepaalde stoffen

Vermijd wollen, synthetische en ruwe textielsoorten en zorg dat je kleding goed ventileert.

Ga verstandig met zonlicht om

Je zult vast al gemerkt hebben dat zonlicht vaak een positieve invloed heeft op eczeemklachten. Probeer hier wel verstandig mee om te gaan. Blijf uit de zon tussen 12:00 en 15:00 en smeer je altijd in met zonbescherming als je de zon in gaat.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen