Huidbehoefte

Huidirritatie

Een huidirritatie of jeukende huid is erg vervelend. Het ontstaat plotseling en kan lijken op een allergische reactie. Bij een huidirritatie is de huid rood en gevoelig en op sommige plaatsen licht schilferig. In de winter ontstaat een huidirritatie sneller omdat zweet- en talgklieren minder actief zijn.

Wat is een huidirritatie?

Een geïrriteerde huid is rood, gevoelig bij aanraking en licht schilferig op sommige plaatsen. Het kan lijken op eczeem of een allergische reactie, maar een huidirritatie is doorgaans van tijdelijke duur. Na enkele dagen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen. Neem echter wel contact op met een dermatoloog of huisarts als je twijfelt.

Hoe ontstaat een geïrriteerde huid?

Het kan te maken hebben met een verzorgings- of reinigingsproduct dat je gebruikt, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk, zoals gure weersomstandigheden. Verwar een geïrriteerde huid of huidirritatie niet met een allergische reactie. Hoewel beide tot dezelfde symptomen kunnen leiden zijn dit verschillende aandoeningen.

In de winter ontstaat een huidirritatie sneller, omdat de zweet- en talgklieren minder actief zijn, waardoor de huid sneller uitdroogt. Dat wordt nog eens versterkt door de koude lucht buiten en de droge lucht binnen. Deze omstandigheden kunnen een schrale of geïrriteerde huid tot gevolg hebben, evenals jeuk, ruwe plekjes en kloofjes. Daarom moet de huid in de winter extra goed worden beschermd, bijvoorbeeld door het smeren van een rijke creme. P-CL-E Body kan hier de oplossing voor bieden met vier intensief verzorgende producten voor het lichaam met huideigen ureum en verschillende antioxidanten. En lees hier bijvoorbeeld hoe je voorkomt dat je gezicht bevriest tijdens de winter.

Wat zijn de kenmerken van huidirritatie?

Je kunt huidirritatie herkennen aan een rode en jeukende huid. De huid kan ook licht schilferig en gevoelig zijn. Een huidirritatie gaat meestal vanzelf over.

Huidirritatie komt over het algemeen sneller voor bij mensen met een gevoelige huid, droge huid of extreem droge huid dan bij mensen met een ander huidtype.

Illustratie van gezicht met huidprobleem huidirritatie

Wat te doen tegen huidirritatie?

Ten eerste is het belangrijk om te weten waar de huidirritatie vandaan komt. Komt het door de parfum in een verzorgings- of reinigingsproduct dat je gebruikt? Misschien helpt het in dit geval om eens een reinigingsproduct zonder parfum te gebruiken, zoals het Micellair water van Biodermal. Heb jij een droge huid en leidt dit tot huidirritatie? Dan is een vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid misschien de oplossing.

Neem contact op met je huisarts of de dermatoloog als de huidirritatie aanhoudt gedurende een langere periode, de klachten toenemen of als je twijfels hebt over de irritatie.

In ieder geval is het belangrijk om zo min mogelijk te krabben, zodat de huid kan herstellen.

Tips

Kijk goed naar je klachten

Wacht de klachten altijd eerst even af, soms verdwijnen ze vanzelf. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan altijd een arts of dermatoloog.

Schrijf je klachten op

Houd een dagboekje bij en schrijf hierin zodra huidirritatie optreedt, en wat mogelijke oorzaken
zouden kunnen zijn.

Gebruik producten die je huid herstellen

Gebruik huidverzorgingsproducten die de huid herstellen. Producten met kalmerende ingrediënten,
zoals panthenol (provitamine B5) en niacinamide (vitamine B3) kunnen een verzachtende werking hebben.

Blog

Beste verzorgings- producten voor elk seizoen

Beste verzorgings- producten voor elk seizoen

Het Nederlandse weer is zeer afwisselend: van hevige regenbuien en koude winters tot hele hete zomers. Je doet er dan […]

Lees dit artikel

Panthenol: een wondermiddel voor de gevoelige huid

Panthenol: een wondermiddel voor de gevoelige huid

Panthenol, ook bekend als provitamine B5, is een ingrediënt dat in veel beautyproducten voorkomt. Panthenol staat bekend om zijn vermogen […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen