Rimpels

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Rond je 20e jaar ziet de huid er glad en stevig uit en vanaf je 25e worden de eerste rimpels zichtbaar. Door het gebruik van een creme of serum met werkzame ingrediënten kunnen rimpels worden verminderd.

Producten

Wat zijn rimpels?

Rimpels zijn vouwen en lijnen in de huid die veelal ontstaan op het gezicht. Er zijn verschillende soorten rimpels waaronder kraaienpootjes, fronsrimpels, rimpels rond de mond en rimpels op het voorhoofd.

Verschil fijne lijntjes en rimpels

Hoewel fijne lijnen en rimpels vaak als hetzelfde worden gezien, is er toch een duidelijk verschil. Fijne lijntjes kunnen worden gezien als het beginpunt van rimpels die in een later stadium ontstaan. Fijne lijntjes zijn dus de eerste tekenen van huidveroudering of zonneschade. De rimpels die daarna ontstaan liggen dieper in de huid en ontstaan een later stadium.*

Soorten rimpels

Er zijn 2 soorten rimpels: dynamische en statische rimpels. Dynamische rimpels komen alleen voor bij beweging, bijvoorbeeld wanneer je lacht. Dynamische rimpels zijn bijvoorbeeld kleine rimpels (of kraaienpootjes) aan de buitenste randen van de ogen. Als de lijnen blijven staan als je gezicht ontspannen is dan wordt dit gezien als een statische rimpel.*

Veelvoorkomende rimpels

Rimpels ontstaan naarmate de jaren vorderen en zullen uiteindelijk over het gehele lichaam verschijnen. Het gezicht is veelal de eerste plek waar rimpels verschijnen. Er zijn een aantal plekken op het gezicht die gevoelig zijn voor het ontstaan van (de eerste) rimpels.

Rimpels onder ogen: kraaienpootjes
Kraaienpootjes, ookwel lachrimpels genoemd, zijn vaak de eerste rimpels die in het gezicht ontstaan. Zodra de huid elasticiteit en vocht verliest verschijnen fijne lijntjes bij het lachen. Deze rimpels kunnen naarmate de jaren vorderen dieper in de huid komen te liggen waardoor ze ook verschijnen bij een ontspannen gezicht.

Rimpels bovenlip
Rond de mond en met name op de bovenlip is een plek in het gezicht waar rimpels en fijne lijnen met de jaren ontstaan.

Rimpels voorhoofd
Ook de huid op het voorhoofd heeft te maken met regelmatige beweging van de spieren. Zodra je een ‘verbaasde blik’ opzet waarbij je de wenkbrauwen optrekt zijn deze rimpels meer zichtbaar.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door zowel interne als externe factoren. Intrinsieke factoren zijn onder andere erfelijkheid (genetisch bepaald), je stofwisseling en hormoonveranderingen (denk aan de menopauze). Externe of extrinsieke factoren zijn onder andere UV-licht en luchtvervuiling. Roken, onbeschermd zonnen en alcoholgebruik spelen ook een grote rol in het ontstaan van rimpels

Wat te doen tegen rimpels?

Er zijn veel onderzoeken naar het ontstaan en verminderen van rimpels. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Lees hier hoe je rimpels het beste kunt voorkomen en verminderen.

Rimpels voorkomen

Gezonde levensstijl
Een voor de hand liggende manier om rimpels te voorkomen is een gezonde levensstijl aanhouden. Matigen met alcohol, niet roken, gezond eten, veel water drinken en regelmatig sporten zullen beginnende rimpels uitstellen.

Beschermen tegen UVA en UVB straling
Daarnaast is het belangrijk om je van jongs af aan goed te beschermen tegen schadelijke UVA en UVB straling. UVA-straling is namelijk dé nummer 1 veroorzaker van rimpels! Het gebruiken van een zonnebrandcrème voor het gezicht is daarom ook dé nummer 1 tip tegen rimpels!

Rimpels verminderen

Om rimpels te verminderen kun je een creme met werkzame ingrediënten gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een creme met Niacinamide rimpels kunnen verminderen. Daarnaast is Hyaluronzuur vocht vast wat de zichtbaarheid van rimpels verminderd.

Hyaluronzuur en Niacinamide zijn terug te vinden in verschillende Anti Age producten van Biodermal waaronder het Biodermal Anti Age Dagcreme 25+Biodermal Anti Age 25+ serum, de Biodermal Anti Age 40+ Nachtcreme.

Biodermal Anti Age Dagcreme 25+ wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers

"Super crème. Je huid voelt strakker en fijne lijntjes worden minder. Ik ben zeer tevreden met deze crème! "

Tamara over de Anti Age 25+ Dagcrème

Tips

Leef bewust

Alcohol, nicotine en suiker versnellen het verouderingsproces, hierdoor ontstaan eerder rimpels. Wees dus matig met alcohol, nicotine en suiker.

Blijf niet te lang in de zon

Je huid beschermen tegen de zon is een van de belangrijkste tips tegen huidveroudering. Rimpels worden in 90% van de gevallen veroorzaakt door UV straling. Ga dus nooit de deur uit zonder zonnebrandcrème en bescherm jezelf tegen UV straling.

Je bent wat je eet!

Eet daarom vooral voedsel dat rijk is aan antioxidanten: veel groenten en fruit. Zorg daarnaast voor voldoende gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren met verschillende gezondheidsvoordelen.

Reinig je huid

Als eerste stap van je huidverzorgingsroutine is het belangrijk om je huid goed te reinigen. Een goed gereinigde huid is namelijk beter in staat om de stoffen uit bijvoorbeeld een anti age crème op te nemen.

Drink voldoende water

Drink daarnaast dagelijks zes tot acht glazen water óf groene- of rooibos thee om je afvalstoffen af te voeren. Je spijsvertering zal hierdoor verbeteren en daarnaast werk je aan een goede vochthuishouding.

Gerelateerde producten

Blog

Kraaienpootjes: de echte lachrimpels

Kraaienpootjes: de echte lachrimpels

Zoals de titel al zegt zijn kraaienpootjes de lachrimpels op je gezicht. Heb jij deze rimpels? Dan heb je dus […]

Biodermal | 18 april 2018

lees meer
Biodermal Anti age olie header

Vitamine E: de beschermengel voor je huid?

Nadat we het in onze blogs hebben gehad over Hyaluronzuur, Panthenol, Niacinamide en Glycerine is het tijd om Vitamine E […]

Biodermal | 15 februari 2018

lees meer

*J Exp Soc Psycol. (2012) Smiling and sad wrinkles: Age-related changes in the face and the perception of emotions and intentions: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491992/

**C Larboulette, MP Cani (2004) Real-time dynamic wrinkles: http://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/1309258/