Rimpels

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Rond je 20e jaar ziet de huid er glad en stevig uit en vanaf je 30e worden de eerste rimpels zichtbaar. Door het gebruik van een creme of serum met werkzame ingrediënten kunnen rimpels worden verminderd.

Wat zijn rimpels?

Rimpels zijn vouwen en lijnen in de huid die veelal ontstaan op het gezicht. Er zijn verschillende soorten rimpels waaronder kraaienpootjes, fronsrimpels, rimpels rond de mond en rimpels op het voorhoofd.

Verschil fijne lijntjes en rimpels

Hoewel fijne lijnen en rimpels vaak als hetzelfde worden gezien, is er toch een duidelijk verschil. Fijne lijntjes kunnen worden gezien als het beginpunt van rimpels die in een later stadium ontstaan. Fijne lijntjes zijn dus de eerste tekenen van huidveroudering of zonneschade. De rimpels die daarna ontstaan liggen dieper in de huid en ontstaan een later stadium.*

Welke soorten rimpels zijn er?

Er zijn 2 soorten rimpels: dynamische en statische rimpels. Dynamische rimpels komen alleen voor bij beweging, bijvoorbeeld wanneer je lacht. Dynamische rimpels zijn bijvoorbeeld kleine rimpels (of kraaienpootjes) aan de buitenste randen van de ogen. Als de lijnen blijven staan als je gezicht ontspannen is dan wordt dit gezien als statische rimpels.*

Veelvoorkomende rimpels

Rimpels ontstaan naarmate de jaren vorderen en zullen uiteindelijk over het gehele lichaam verschijnen. Het gezicht is veelal de eerste plek waar rimpels verschijnen. Er zijn een aantal plekken op het gezicht die gevoelig zijn voor het ontstaan van (de eerste) rimpels.

Rimpels onder ogen: kraaienpootjes
Kraaienpootjes, ook wel lachrimpels genoemd, zijn vaak de eerste rimpels die in het gezicht ontstaan. Zodra de huid elasticiteit en vocht verliest verschijnen fijne lijntjes bij het lachen. Deze rimpels kunnen naarmate de jaren vorderen dieper in de huid komen te liggen waardoor ze ook verschijnen bij een ontspannen gezicht.

Rimpels bovenlip
Rond de mond en met name op de bovenlip is een plek in het gezicht waar rimpels en fijne lijnen met de jaren ontstaan.

Rimpels voorhoofd
Ook de huid op het voorhoofd heeft te maken met regelmatige beweging van de spieren. Zodra je een ‘verbaasde blik’ opzet waarbij je de wenkbrauwen optrekt zijn deze rimpels meer zichtbaar.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door zowel interne als externe factoren. Intrinsieke factoren zijn onder andere erfelijkheid (genetisch bepaald), je stofwisseling en hormonale veranderingen (denk aan de menopauze). Externe of extrinsieke factoren zijn onder andere UV-licht en luchtvervuiling. Roken, onbeschermd zonnen en alcoholgebruik spelen ook een grote rol in het ontstaan van rimpels

Wat te doen tegen rimpels?

Er zijn veel onderzoeken naar het ontstaan en verminderen van rimpels. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Want voor het volledig verwijderen van rimpels moet je een cosmetische rimpelvuller behandeling ondergaan. Wel zijn er genoeg middelen om de zichtbaarheid van rimpels te voorkomen en verminderen.

Rimpels voorkomen

Gezonde levensstijl
Een voor de hand liggende manier om rimpels te voorkomen is een gezonde levensstijl aanhouden. Matigen met alcohol, niet roken, gezond eten, veel water drinken en regelmatig sporten zullen beginnende rimpels uitstellen.

Beschermen tegen UVA en UVB straling
Daarnaast is het belangrijk om je van jongs af aan goed te beschermen tegen schadelijke UVA en UVB straling. UVA-straling is namelijk dé nummer 1 veroorzaker van rimpels! Het gebruiken van een zonnebrandcrème voor het gezicht is daarom ook dé nummer 1 tip tegen rimpels!

Rimpels verminderen

Om rimpels in het gezicht te helpen verminderen kun je een gezichtscrème met werkzame ingrediënten gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een crème die niacinamide bevat. Dit wondermiddel verhoogt de productie van collageen tot wel 54%, waardoor fijne lijntjes en rimpels worden verminderd. Daarnaast houdt hyaluronzuur vocht vast in de huid waardoor het de zichtbaarheid van fijne lijntjes en diepere rimpels verminderd. Daarom wordt dit ingrediënt ook gebruikt als rimpelvuller bij cosmetische behandelingen.

Op zoek naar een crème tegen rimpels?

De ingrediënten hyaluronzuur en niacinamide zijn beide terug te vinden in de verschillende Biodermal Anti Age producten waaronder: Biodermal Anti Age Dagcreme 30+Biodermal Anti Age 25+ serum, de Biodermal Anti Age 40+ Nachtcreme.

Rimpels onder je ogen helpen verminderen? Dan raden wij het Anti Age oogserum aan, dat is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid onder je ogen.

Lees ook onze blog over de 5 tips tegen de eerste rimpels!

Biodermal Anti Age Dagcreme 30+ wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers

"Super crème. Je huid voelt strakker en fijne lijntjes worden minder. Ik ben zeer tevreden met deze crème! "

Tamara over de Anti Age 30+ Dagcrème

Gerelateerde producten

Blog

Rimpels verwijderen

Aminozuren: essentieel voor een stevige en mooie huid?

De producten van Biodermal bevatten zoveel mogelijk zuivere en huideigen ingrediënten om de natuurlijke kracht van de huid te ondersteunen. […]

Biodermal | 6 december 2018

lees meer
Shea butter: een wonderlijk ingrediënt voor de droge huid

Shea butter: een wonderlijk ingrediënt voor de droge huid

De producten van Biodermal bevatten zoveel mogelijk zuivere en huideigen ingrediënten om de natuurlijke kracht van de huid te ondersteunen. […]

Biodermal | 9 november 2018

lees meer

*J Exp Soc Psycol. (2012) Smiling and sad wrinkles: Age-related changes in the face and the perception of emotions and intentions: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491992/

**C Larboulette, MP Cani (2004) Real-time dynamic wrinkles: https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/1309258/