Huidbehoefte

Rimpels

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Je wist dat de dag ooit zou komen, maar NU al? Je staat voor de spiegel en ontdekt de eerste rimpel op je gezicht. Vaak worden vanaf je 30e levensjaar de eerste rimpels zichtbaar. Door je huid te ondersteunen met een crème of serum, kunnen rimpels worden verminderd. Wij vertellen je hoe rimpels ontstaan, waar we ze vaak aantreffen én geven je 5 tips tegen rimpels. Lees hieronder verder!

Wat zijn rimpels?

Rimpels zijn vouwen en lijnen in de huid die veelal ontstaan op het gezicht. Soms ontstaan deze vouwen en lijnen tijdelijk, bijvoorbeeld wanneer je wat langer hebt gefronst, maar rimpels kunnen ook permanent blijven bestaan.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door huidveroudering, erfelijke en externe factoren zoals de zon. Vanaf je 30e levensjaar vertraagt zowel de productie van collageen als de aanmaak van elastine weefsels. De huid begint daardoor slapper te worden en geleidelijk aan ontstaan de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering.

Rimpelvorming is een natuurlijk verschijnsel dat ontstaat bij het ouder worden van de huid. Daarnaast is het voor een deel genetisch bepaald en kunnen de volgende factoren ook een rol spelen:

  • Stofwisseling
  • Hormonale veranderingen, zoals de menopauze 
  • De zon 
  • Roken & alcoholgebruik

Waar komen rimpels voor?

De eerste rimpels ontstaan vaak op je gezicht en zijn daarmee vaak ook meteen de meest opvallende rimpels. Naarmate je ouder wordt, zullen er uiteindelijk rimpels over je gehele lichaam verschijnen. Er zijn een aantal plekken die extra gevoelig zijn voor het ontstaan van de eerste rimpels.

Illustratie van gezicht met huidprobleem rimpels

Rimpels onder ogen

Kraaienpootjes, ook wel lachrimpels genoemd, zijn vaak de eerste rimpels die in het gezicht ontstaan. Zodra de huid elasticiteit en vocht verliest verschijnen fijne lijntjes bij het lachen. Deze rimpels kunnen naarmate de jaren vorderen dieper in de huid komen te liggen waardoor ze ook verschijnen bij een ontspannen gezicht.

Ook kunnen er lijntjes onder je ogen ontstaan. Oorzaken hiervoor kunnen zijn dat de huid niet voldoende gehydrateerd is, doordat je veel met je ogen knijpt tegen zonlicht of vaak achter de computer zit te werken.

Rimpels bovenlip

Rond de mond, met name op de bovenlip, is een plek in het gezicht waar rimpels en fijne lijntjes met de jaren ontstaan. Rimpels op de bovenlip zie je vaak terug bij rokers.

Rimpels voorhoofd

Ook de huid op het voorhoofd heeft te maken met regelmatige beweging van de spieren. Zodra je een ‘verbaasde blik’ opzet waarbij je de wenkbrauwen optrekt zijn deze rimpels meer zichtbaar. Rimpels op het voorhoofd kennen we vaak als fronsrimpels.

Rimpels decolleté

Ook in je decolleté kunnen rimpels ontstaan. Deze rimpels worden vaak slaaprimpels genoemd, omdat ze vooral aanwezig lijken te zijn na het slapen en gedurende de dag wegtrekken. Wel zal het wegtrekken van de rimpels steeds langer de tijd nodig hebben en op een gegeven moment blijven ze vaak permanent aanwezig. Grootste boosdoener, naast het verouderingsproces, is het slapen op je zij!

Wat te doen tegen rimpels?

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Maar je kunt je huid wel helpen rimpelvorming te vertragen. Hieronder 5 tips tegen rimpels!

Tip 1: Bescherm je huid (en ogen!) tegen de zon

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip om rimpels tegen te gaan. UV-straling draagt bij aan de afbraak van elastische vezels in het bindweefsel. Daardoor kunnen vroegtijdige rimpels ontstaan in het gezicht en decolleté. Zorg daarom dat je kiest voor een dagcrème met SPF of gebruik een zonnebrandcrème voor je gezicht, ook in de winter!

Daarnaast is het belangrijk om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Door een zonnebril te dragen bescherm je niet alleen je ogen tegen schadelijk UV-licht, maar verminder je ook de rimpels rondom je ogen. Door het samenknijpen van je ogen tegen fel licht kunnen er namelijk kraaienpootjes ontstaan.

Tip 2: Let op je slaaphouding

Ben je een buikslaper? Draai je dan gauw om in bed! Volgens een studie door de American Academyrmatology (AAD) kunnen bepaalde slaaphoudingen resulteren in permanente rimpels. Zo zou op je buik slapen kunnen leiden tot fronsrimpels. Op je zij slapen kan leiden tot rimpels op je kin en wangen. 

Tip 3: Hydrateer je huid

Een droge huid is gevoeliger en beschadigt makkelijker. Gebruik daarom een gezichtsreiniger die de huid niet alleen goed reinigt maar ook de natuurlijke beschermlaag van je huid in balans houdt. Gebruik na het reinigen een moisturizer met hyaluronzuur. Dit ingrediënt hydrateert de huid langdurig en vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Daarnaast is het belangrijk om niet te warm te douchen, heet water droogt de huid namelijk uit.

Tip 4: Let op je eetgewoonten

Je eetgewoonten zijn van grotere invloed op rimpelvorming dan je misschien zou denken. Vermijd daarom suikers, eet vetten rijk aan Omega-3 vetzuren en kies voor voeding rijk aan antioxidanten. 

Tip 5: Stop met roken

We weten dat roken slecht is, maar wist je ook dat dit een sterke invloed heeft op de vorming van rimpels? Het roken van een sigaret bevordert de afbraak van bindweefsels in de huid en daarmee het ontstaan van rimpels.

Rimpels verminderen met een crème

De ideale leeftijd om te beginnen met anti age producten is 25 jaar. Vanaf deze leeftijd neemt namelijk de hoeveelheid collageen en elastine in je huid af. Om rimpels in het gezicht te helpen verminderen kun je een gezichtscrème met werkzame ingrediënten gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een crème die niacinamide bevat. Dit wondermiddel verhoogt de productie van collageen tot wel 54%, waardoor fijne lijntjes en rimpels worden verminderd. Daarnaast houdt hyaluronzuur vocht vast in de huid waardoor het de zichtbaarheid van fijne lijntjes en diepere rimpels verminderd. Daarom wordt dit ingrediënt ook gebruikt als rimpelvuller bij cosmetische behandelingen.

In onze Anti Age lijn vind je verschillende producten terug die niacinamide en hyaluronzuur bevatten. Rimpels onder je ogen verminderen? Dan raden wij het Anti Age Oogserum aan, deze is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid onder de ogen. Verder zijn onze Skin Boosters een goede toevoeging aan je huidverzorgingsroutine. Het Revitalizing Serum bevat vitamine A en hyaluronzuur en gaat op effectieve wijze tekenen van huidveroudering tegen.

 

Blog

Kraaienpootjes: de enige echte lachrimpels

Kraaienpootjes: de enige echte lachrimpels

Zoals de titel al zegt zijn kraaienpootjes de lachrimpels op je gezicht. Deze oogrimpels zijn eigenlijk een teken dat je […]

Lees dit artikel

Vitamine E: de beschermengel voor je huid?

Vitamine E: de beschermengel voor je huid?

Nadat we het in onze blogs hebben gehad over hyaluronzuur, panthenol, niacinamide en glycerine is het tijd om vitamine E […]

Lees dit artikel

Geraadpleegde bronnen:

*J Exp Soc Psycol. (2012) Smiling and sad wrinkles: Age-related changes in the face and the perception of emotions and intentions: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491992/

**C Larboulette, MP Cani (2004) Real-time dynamic wrinkles: https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/1309258/

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen