Extreem droge huid

Bij een droge of extreem droge huid ontstaan schilfering, kloven, rode plekken en jeuk. Een extreem droge huid komt vooral voor in de winter. Ook kan een verkeerde verzorging de oorzaak van droge huid zijn. Door gebruik van een werkzame crème zijn klachten vaak goed te beheersen.

Wat is een droge huid?

Een droge huid is een veel voorkomende huidconditie die wordt gekenmerkt door het ontbreken van vocht. Er kan sprake zijn van schilfering en er kunnen kloven en rode plekken ontstaan. Deze huidconditie kan zowel van tijdelijk als chronische aard zijn.

Wat is de oorzaak van een droge huid?

Een droge huid kan veel verschillende externe en interne oorzaken hebben. Vanuit het lichaam kan dit huidtype veroorzaakt worden door een verstoorde huidbarrière. Doordat een droge huid haar vochtvoorraad niet voldoende op peil kan houden, bevat dit huidtype niet genoeg huidvetten. De huid houdt hierdoor minder makkelijk vocht vast en de vochthuishouding raakt uit balans, waardoor de huid snel uitdroogt. Ook kan deze huidconditie verband hebben met eczeem of het gevolg zijn van een virus of bacterie. Door de juiste producten te gebruiken kun je een droge huid vaak goed beheersen.

Externe factoren zoals de zon, koude temperaturen, de centrale verwarming en airconditioning onttrekken veel vocht aan de huid waardoor zij sneller veroudert. Deze factoren hebben hierdoor een negatieve uitwerking op een droge huid.

Een droge huid in de winter

Koude temperaturen komen een droge huid niet ten goede. Koud weer en het leven in droge klimaten kan het vocht uit je huid trekken. In de winter staat de centrale verwarming ook vaker aan, wat een droge huid kan versterken. Het is dan ook aan te raden om een hydraterende dagcrème voor je gezicht of een hydraterende huidolie voor je lichaam te gebruiken in dit koude seizoen.

Wat zijn de kenmerken van een droge huid

De kenmerken van een droge huid zijn:

– De huid is rood en schilferig
– De huid voelt gespannen en ruw aan
– Er kunnen fijne, zichtbare lijntjes voorkomen
– De huid kan ongelijkmatig aanvoelen
– Er kunnen kloven ontstaan
– De huid kan geïrriteerd zijn en jeuken

Een extreem droge huid vertoont dezelfde symptomen, maar dan in meer hevige vorm.

Droge huid op het gezicht

Een droge huid kan op verschillende plekken van je lichaam voorkomen. Maar vooral in het gezicht komt een droge huid vaak voor. De huid van het gezicht is namelijk erg kwetsbaar en wordt bovendien vaker blootgesteld aan externe factoren die bijdragen aan dit huidprobleem. Met name de huid rondom de ogen en de mond kan snel droog worden.

Droge huid rondom de ogen

De huid rondom je ogen is erg kwetsbaar en kan snel rood en geïrriteerd zijn. Een droge huid rondom de ogen kan een aantal oorzaken hebben en kan milde tot ernstige vormen aannemen.

Hoe herken je droge huid rondom de ogen?

Een ‘normale’ gehydrateerde huid heeft ‘volle’ cellen, maar als de huid droog wordt, worden die cellen als het ware verschrompeld, waardoor fijne lijnen en rimpels ontstaan. Als de huid (extreem) droog is, kan de droge huid rondom de ogen gaan schilferen en jeuk veroorzaken. Ook kan er een rode kleur rondom de ogen ontstaan. Gebruik een hydraterende oogcrème om de kwetsbare huid rondom de ogen te verzorgen en beschermen.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid rondom ogen?

Een droge huid rondom de ogen kan meerdere oorzaken hebben. De huid rondom de ogen kan geïrriteerd raken door het gebruik van bepaalde cosmetica, zeep of reiniging waar de huid niet tegen kan. Hierdoor kan de huid rondom de ogen geïrriteerd reageren. Ook kunnen make-up, gezichtsreinigers of zelfs de handdoek waarmee je je gezicht afdroogt de huid irriteren en uitdrogen. Er zijn ook medische oorzaken die voor een droge huid rondom de ogen kunnen zorgen. Neem daarom altijd contact op met je huisarts.

Droge huid rond de mond

Een droge huid rond de mond kan willekeurig opspelen of kan een chronische aandoening zijn. De oorzaken hiervan verschillen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende oorzaken zijn: irritatie door bepaalde stoffen (denk aan parfum en alcohol), weersveranderingen, bepaald medicijngebruik of een chronische huidproblemen. Indien de droge huid rond de mond aanhoudt of er een extreem droge huid ontstaat is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

Wat te doen tegen een droge huid?

Gebruik bij een droge huid producten die rijk zijn aan huideigen ingrediënten en antioxidanten. De crème moet vocht en vetten aan de huid toevoegen. Gebruik bij voorkeur producten die hypoallergeen zijn en weinig parfum, alcohol of zeep bevatten.

Ingrediënten die geschikt zijn voor een droge huid zijn Niacinamide, Hyaluronzuur, Panthenol en Glycerine. Al deze ingrediënten zijn terug te vinden in verschillende Biodermal producten waaronder de Anti Age Dagcrème 40, de Droge & gevoelige huid Dagcrème en de P-CL-E crème.

Crème voor droge huid

Biodermal Droge & gevoelige huid dagcrème
Een droge huid heeft een tekort aan vocht en vet en een verstoorde huidbarrière. Biodermal Droge en gevoelige huid dagcrème is speciaal ontwikkeld om de huid intens te voeden, te beschermen en te verzachten.

Biodermal droge & gevoelige huid nachtcrème
Biodermal Droge en gevoelige huid nachtcrème is speciaal ontwikkeld om de huid intensief te voeden en te herstellen tijdens de nachtrust.

Biodermal P-CL-E crème
Biodermal P-CL-E crème is uitermate geschikt om de droge huid zowel overdag als ’s nachts de verzorging te geven waar het om vraagt. De crème herstelt de huidconditie en herstelt en voedt de droge huid. Naast de P-CL-E crème is er ook een P-CL-E fluïde en een P-CL-E serum.

Biodermal 3-in-1 reinigingsmelk voor de droge & gevoelige huid
Biodermal 3-in-1 reinigingsmelk voor de droge & gevoelige huid is speciaal ontwikkeld om de droge huid op milde en doeltreffende wijze te reinigen en make-up te verwijderen zonder de huid uit te drogen.

Olie voor de droge huid

De P-CL-E olie van Biodermal bevat een unieke combinatie van natuurlijke en voedende oliën. Camelina-olie, Shea-olie en Canola-olie versoepelen en hydrateren de huid. Deze oliën helpen ook bij het versterken van de huidbarrière en bij het beschermen van de huid tegen externe invloeden. Een ideale hydraterende huidolie voor een droge huid!

Een extreem droge huid

De meer heftige variant van een droge huid is een extreem droge huid.

Wat is een extreem droge huid?

Een extreem droge huid kan bij elke leeftijd en huidtype ontstaan, maar komt vaker voor bij de rijpere huid. Deze huidconditie kan over het gehele lichaam voorkomen. We zien het vaak terug op de handen, bovenarmen en onderbenen. Extreem droge huid in het gezicht kan extra vervelend zijn, omdat de gevolgen (huidschilfers) hiervan direct zichtbaar zijn voor anderen. Gelukkig zijn er verschillende producten voor een extreem droge huid in het gezicht, waardoor de klachten vaak goed te beheersen zijn.

Extreem droge huid tijdens de zwangerschap

90% van de zwangere vrouwen maakt huidveranderingen door gedurende de zwangerschap. Huidveranderingen kunnen in allerlei vormen ontstaan waaronder ook een extreem droge huid. Deze huidconditie kan vanzelf overgaan, maar een deel van de zwangere vrouwen krijgt last van een extreem droge huid die erg jeukt (pruritus). Raadpleeg in dit geval altijd de huisarts!

"Heel erg tevreden. Mijn gevoelige huid reageert er goed op. Fijn uit te smeren en voelt niet vet aan. "

Yvette over de Droge & Gevoelige huid Dagcrème

Tips

Vermijd stituaties die je huid uitdrogen

Probeer zon, centrale verwarming en airconditioning zoveel mogelijk te vermijden om te voorkomen dat de huid nog meer uitdroogt. Gebruik daarnaast een crème voor een droge huid om het vocht- en vetgehalte in de huid op pijl te houden.

Douche niet te veel

Veelvuldig douchen is niet bevorderlijk voor de droge huid, hierdoor kan jeuk en huidirritatie ontstaan. Probeer niet te vaak en niet te heet te douchen. Gebruik na het douchen bij voorkeur een crème voor een droge huid.

Kijk uit met alcohol

Gebruik geen gezichtsproducten op alcoholbasis. Producten die alcohol bevatten drogen de huid extra uit.

Kies de juiste huidverzorging

Probeer ook andere producten die de huid uitdrogen, zoals zeep, zoveel mogelijk te vermijden als je last hebt van een zeer droge huid.

Gerelateerde producten

Blog

Verzorgingsproducten-seizoen

Beste verzorgings- producten voor elk seizoen

Het Nederlandse weer is zeer afwisselend: van hevige regenbuien en koude winters tot hele hete zomers. Je doet er dan […]

Biodermal | 6 februari 2019

lees meer
droge handen tips

Tips bij droge handen: voorkomen en verzorgen

Heb jij ook zulke droge handen? Dit heeft alles te maken met het winterse weer. Het gure en koude weer […]

Biodermal | 21 november 2018

lees meer

Biodermal Droge en Gevoelige huid Dagcreme wordt beoordeeld met 4 sterren door onze gebruikers