Extreem droge huid

Bij een droge of extreem droge huid ontstaan schilfering, kloven, rode plekken en jeuk. Een extreem droge huid komt vooral voor in de winter. Ook kan een verkeerde verzorging de oorzaak van droge huid zijn. Door gebruik van een werkzame crème zijn klachten vaak goed te beheersen.

Producten

Wat is een extreem droge huid?

Bij een droge of extreem droge huid ontstaan schilfers, kloven, rode plekken en jeuk. Een extreem droge huid komt vooral voor in de winter. Ook kan een verkeerde verzorging de oorzaak van droge huid zijn. Door gebruik van een werkzame crème zijn klachten vaak goed te beheersen.

Wat is een extreem droge huid?

Een droge huid is een veel voorkomende huidconditie die wordt gekenmerkt door het ontbreken van de vocht. Bij een extreem droge huid is er vaak sprake van schilfering en er kunnen kloven en rode plekken ontstaan. Deze huidconditie kan zowel van tijdelijk als chronische aard zijn.

Een extreem droge huid kan bij elke leeftijd en huidtype ontstaan, maar komt vaker voor bij de rijpere huid. Deze huidconditie kan over het gehele lichaam voorkomen. We zien het vaak terug op de handen, bovenarmen en onderbenen. Extreem droge huid in het gezicht kan extra vervelend zijn, omdat de gevolgen (huidschilfers) hiervan direct zichtbaar zijn voor anderen. Gelukkig zijn er verschillende producten voor een extreem droge huid in het gezicht, waardoor de klachten vaak goed te beheersen zijn.

Wat is de oorzaak van een extreem droge huid?

Een extreem droge huid kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat een extreem droge huid door de verkeerde verzorging of erfelijke aanleg. Door de juiste producten te gebruiken, bijvoorbeeld een crème voor de droge huid, kun je een extreem droge huid vaak goed beheersen.

Externe factoren zoals de zon, koude temperaturen, de centrale verwarming en airconditioning onttrekken veel vocht aan de huid waardoor zij sneller veroudert. Deze factoren hebben hierdoor een negatieve uitwerking op een extreem droge huid.

Kenmerken van een droge huid

  • De huid is rood en schilferig
  • Een droge huid voelt gespannen en ruw aan
  • Er kunnen fijne, zichtbare lijntjes voorkomen
  • De huid kan ongelijkmatig aanvoelen
  • Er kunnen kloven ontstaan
  • De huid kan geïrriteerd zijn en jeuken

Een extreem droge huid vertoont dezelfde symptomen, maar dan in hevigere vorm.

Een extreem droge huid in de winter

Koude temperaturen komen een extreem droge huid niet ten goede. Koud weer en het leven in droge klimaten kan het vocht uit je huid trekken. In de winter staat de centrale verwarming ook vaker aan, wat een droge huid kan versterken. Het is dan ook aan te raden om hydraterende dagcrème te gebruiken in dit koude seizoen.

Extreem droge huid tijdens zwangerschap

90% van de zwangere vrouwen maakt huidveranderingen door gedurende de zwangerschap (onderzoek). Huidveranderingen kunnen in allerlei vormen ontstaan waaronder ook een extreem droge huid. Deze huidconditie kan vanzelf overgaan, maar een deel van de zwangere vrouwen krijgt last van een extreem droge huid die erg jeukt (pruritus). Raadpleeg in dit geval altijd de huisarts!

Droge huid op het gezicht

De huid op het gezicht is erg kwetsbaar en is daarom ook erg vatbaar voor droge plekken. Met name de huid rondom de ogen en de mond kan snel droog worden.

Droge huid rondom de ogen
De huid rondom je ogen is erg kwetsbaar en kan snel rood en geïrriteerd zijn. Een droge huid rondom de ogen kan een aantal oorzaken hebben en kan mild tot ernstige vormen aannemen.

Droge huid rondom de ogen herkennen
Een ‘normale’ gehydrateerde huid heeft ‘volle’ cellen, maar als de huid droog wordt, worden die cellen als het ware verschrompeld, waardoor fijne lijnen en rimpels ontstaan. Als de huid extreem droog is kan de droge huid rondom de ogen gaan schilferen en jeuk veroorzaken. Ook kan er een rode kleur rondom de ogen ontstaan. Gebruik een hydraterende oogcrème om de kwetsbare huid rondom de ogen te verzorgen en beschermen.

Oorzaken droge huid rondom ogen
Een droge huid rondom de ogen kan meerdere oorzaken hebben. De huid rondom de ogen kan geïrriteerd raken door het gebruik van bepaalde cosmetica, zeep of reiniging waar de huid niet tegen kan. Hierdoor kan er een geïrriteerde reactie ontstaan op de huid rondom de ogen. Ook kunnen make-up, gezichtsreinigers of zelfs de handdoek waarmee je je gezicht afdroogt de huid irriteren en uitdrogen. Er kunnen ook medische oorzaken zijn voor een droge huid rondom de ogen. Neem daarom altijd contact op met je huisarts.

Droge huid rond de mond
Een droge huid rond de mond kan willekeurig opspelen of kan chronische van aard zijn. De oorzaken van droge huid rond de mond verschillen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende oorzaken zijn: irritatie door bepaalde stoffen (denk aan parfum en alcohol), weersveranderingen, bepaald medicijngebruik of een chronische huidproblemen. Indien de droge huid rond de mond aanhoudt of er een extreem droge huid ontstaat is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts.

Wat te doen tegen een extreem droge huid

Gebruik bij een extreem droge huid producten die rijk zijn aan huideigen ingrediënten en antioxidanten. De crème moet vocht en vetten aan de huid toevoegen. Gebruik bij voorkeur producten die hypoallergeen zijn en weinig parfum, alcohol of zeep bevatten.

Ingrediënten die geschikt zijn voor een droge huid zijn Niacinamide, Hyaluronzuur, Pathenol en Glycerine. Al deze ingrediënten zijn terug te vinden in verschillende Biodermal producten waaronder de Anti Age Dagcreme 40, de Droge huid Dagcreme en de P-CL-E Dagcreme.

Crème voor extreem droge huid

Biodermal dagcrème voor de droge & gevoelige huid
Een zeer droge huid heeft een tekort aan vocht en vet en een verstoorde huidbarrière. Biodermal dagcrème voor de droge en gevoelige huid is speciaal ontwikkeld om de huid intens te voeden, te beschermen en te verzachten.

Biodermal nachtcrème voor de droge & gevoelige huid
Biodermal nachtcrème voor de droge en gevoelige huid is speciaal ontwikkeld om de huid intensief te voeden en te herstellen tijdens de nachtrust.

Biodermal P-CL-E crème
Biodermal P-CL-E crème is uitermate geschikt om de extreem droge huid zowel overdag als ’s nachts de verzorging te geven waar het om vraagt. De crème herstelt de huidconditie, herstelt en voedt de droge huid. Naast de P-CL-E crème is er ook een P-CL-E fluïde en een P-CL-E serum.

Biodermal 3-in-1 reinigingsmelk voor de droge & gevoelige huid
Biodermal 3-in-1 reinigingsmelk voor de droge & gevoelige huid is speciaal ontwikkeld om de extreem droge huid op milde en doeltreffende wijze te reinigen en make-up te verwijderen zonder de huid uit te drogen.

"Heel erg tevreden. Mijn gevoelige huid reageert er goed op. Fijn uit te smeren en voelt niet vet aan. "

Yvette over de Droge & Gevoelige huid Dagcrème

Tips

Vermijd stituaties die je huid uitdrogen

Probeer zon, centrale verwarming en airconditioning zoveel mogelijk te vermijden om te voorkomen dat de huid nog meer uitdroogt. Gebruik daarnaast een crème voor een droge huid om het vocht- en vetgehalte in de huid op pijl te houden.

Douche niet te veel

Veelvuldig douchen is niet bevorderlijk voor de zeer droge huid, hierdoor kan jeuk en huidirritatie ontstaan. Probeer niet te vaak en niet te heet te douchen. Gebruik na het douchen bij voorkeur een crème voor een droge huid.

Kijk uit met alcohol

Gebruik geen gezichtsproducten op alcoholbasis. Producten die alcohol bevatten drogen de huid extra uit.

Kies de juiste huidverzorging

Probeer ook andere producten die de huid uitdrogen, zoals zeep, zoveel mogelijk te vermijden als je last hebt van een zeer droge huid.

Gerelateerde producten

Blog

Panthenol

Panthenol: de hydratatie­booster voor je huid

Panthenol, ook bekend als Vitamine B5, is een beauty ingrediënt dat in veel haar- en huidproducten voorkomt. Panthenol staat bekend […]

Biodermal | 7 november 2017

lees meer
Biodermal-Droge-Huid

Wat te doen tegen een droge huid volgens onze Facebook fans?

Op onze Biodermal Facebook pagina hebben we onze fans gevraagd wat zij allemaal doen om een droge huid of droog […]

Biodermal | 25 november 2016

lees meer

Biodermal Droge en Gevoelige huid Dagcreme wordt beoordeeld met 4 sterren door onze gebruikers