Huidbehoefte

Zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker is een verstoring van het pigment waarbij donkerbruine vlekken op de huid ontstaan. Pigmentvlekken die tijdens de zwangerschap ontstaan, noemen we ook wel een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen en wordt versterkt onder invloed van zonlicht en hitte.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel Melasma genoemd, is een donkerbruine verkleuring van de huid. Deze donkerbruine verkleuring zijn pigmentvlekken die tijdens de zwangerschap ontstaan. Een zwangerschapsmasker is gelukkig niet gevaarlijk. Wel zijn de pigmentvlekken vaak opvallend en kunnen daarom als vervelend worden ervaren.

Waar komt een zwangerschapsmasker voor?

Een zwangerschapsmasker komt vooral voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond de ogen en op de bovenlip. Soms ontstaan de vlekken ook in de hals en op de armen.

Illustratie van gezicht met huidprobleem zwangerschapsmasker

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht. Deze factoren samen kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toename in de pigmentproductie.

Vanaf welke week ontstaat een zwangerschapsmasker?

Meestal ontwikkelt een zwangerschapsmasker zich vooral in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Over het algemeen verdwijnt een zwangerschapsmasker weer geleidelijk binnen enkele maanden na de bevalling. Wanneer een vrouw opnieuw zwanger wordt bestaat er een kans dat ze opnieuw een zwangerschapsmasker ontwikkelt. Soms is de verkleuring een tweede keer intenser en donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap.

Wat te doen tegen een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker verdwijnt meestal vanzelf weer. Dit kan wel een tijdje duren. Door de huid tijdens een zwangerschap en in de maanden daarna goed te beschermen, kan een zwangerschapsmasker worden voorkomen.

Zwangerschapsmasker verminderen

Een zwangerschapsmasker is voor een deel erfelijk bepaald. Je kunt een zwangerschapsmasker helaas niet helemaal voorkomen. Er zijn wel factoren die een zwangerschapsmasker kunnen verergeren. De grootste factor voor het ontstaan van een zwangerschapsmasker is de zon. Gebruik daarom tijdens je zwangerschap een goede zonbescherming om verdere pigmenttoename te voorkomen.

Het goede nieuws: de verkleuring is tijdelijk en verdwijnt meestal na de bevalling. In sommige gevallen verdwijnt het ‘masker’ nadat je klaar bent met het geven van borstvoeding.


Crème voor het verminderen van een zwangerschapsmasker

Er zijn verschillende crèmes en serums die de zichtbaarheid van een zwangerschapsmasker verminderen:

Biodermal Pigmentcrème

Biodermal Pigmentcrème vermindert de zichtbaarheid van een zwangerschapsmasker. Daarnaast beschermt de pigmentcrème tegen huidveroudering door de beschermende zonnefactor.

Biodermal Pigmentserum

Biodermal Pigmentserum biedt een extra hoge concentratie werkstoffen voor het zichtbaar verminderen van een zwangerschapsmasker.

Zonbeschermingsproduct

Voor een goede bescherming is een crème met een hoge SPF onmisbaar. De hydraplus zonnecreme gezicht SPF 50+ biedt een extra goede bescherming tijdens de zwangerschap.

P-CL-E CC Fluide

De P-CL-E CC fluïde bevat corrigerende pigmenten voor een subtiele egale tint. De fluïde camoufleert het zwangerschapsmasker en geeft de huid een natuurlijke, gezonde en egale kleur.

... Heb het serum bij 3 zwangerschappen gebruikt en ben zeer tevreden!

Tips

Gebruik altijd een zonneproduct

Bescherm de huid met een product met een zeer hoge beschermingsfactor, bij voorkeur een SPF 50+.

Vermijd zo veel mogelijk de zon

Vrouwen die al pigmentvlekken hebben, kunnen de zon tijdens hun zwangerschap beter helemaal vermijden om een zwangerschapsmasker te voorkomen.

Gebruik een speciale crème voor pigmentvlekken

Biodermal heeft een speciale pigmentcrème en pigmentserum die de zichtbaarheid van pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker helpt verminderen.

Blog

De juiste huidverzorging bij zwangerschapskwaaltjes

De juiste huidverzorging bij zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Lees dit artikel

Hoe kan je striemen tijdens je zwangerschap voorkomen?

Hoe kan je striemen tijdens je zwangerschap voorkomen?

Striae, striemen of een zwangerschapsstreep: voorkomen of verzorgen? Een stralende huid tijdens je zwangerschap? Voor veel vrouwen blijkt dit een […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen