Hoe kan je striemen tijdens je zwangerschap voorkomen?

Striae, striemen of een zwangerschapsstreep: voorkomen of verzorgen?

Een stralende huid tijdens je zwangerschap? Voor veel vrouwen blijkt dit een fabel te zijn. Er gebeurt zoveel in én met je lichaam. Zowel mentaal als fysiek heeft een zwangerschap enorme impact, de hormonen gieren door je lichaam en dan geeft je lijf je ook nog een extra cadeautje mee: striae of striemen. Help, ook dat nog! Hierbij wat info en tips om zwangerschapsstriemen te beperken.

Wat is striae of in dit geval zwangerschapsstriemen?

Striae, striemen of een zwangerschapsstreep in de huid ontstaan wanneer een lichaamsdeel sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Gevolg is dat het onderhuidse bindweefsel scheurt. Deze fijne scheurtjes zijn ook aan het huidoppervlak zichtbaar, zijn meestal enkele centimeters lang en enkele millimeters breed en zijn praktisch gezien littekens door beschadiging aan het maar het onderhuids bindweefsel.

Striae

Bij wie komen zwangerschapsstriemen voor?

Uit onderzoek blijkt dat tot 90% van de zwangere vrouwen last krijgt van enige vorm van striemen of strepen op haar lichaam. Er zijn factoren welke de kans op zwangerschapsstriemen vergroten:

 • Leeftijd en type huid: Hoe jonger je bent, hoe groter de kans op striemen. Ook hebben vrouwen met overgewicht en vrouwen met een bleke, gladde huid meer kans op striemen en is het deels erfelijk bepaald.
 • Overtijd: Wanneer je zwangerschap langer duurt en je overtijd bent kan dat ook impact hebben op blijvende striemen.
 • Erfelijkheid: Ook is het goed om te kijken naar erfelijke factoren en bij familie na te vragen of ze ook last hebben gehad van zwangerschapsstriemen. Genetisch bepaalde oorzaak kan zijn dat het bindweefsel minder elastisch is dan gemiddeld.

Hoe herken je zwangerschapsstriemen?

De meeste zwangerschapsstriemen ontstaan rond je buik door de snelle groei daarvan. Het begin van het vormen van striemen is afhankelijk van deze groei gecombineerd met de soepelheid van je huid. Striemen kunnen ook ontstaan door de groei van je borsten, billen of bovenbenen door het aanleggen van extra vetreserves voor het voeden van je kindje. Bij iemand die geleidelijk aan dikker wordt zullen deze zwangerschapsstriemen niet of amper zichtbaar zijn.

Wist je dat?

 • Beginnende striemen paarse of rode strepen zijn? Je kunt het merken aan een jeukende en branderig aanvoelende huid.
 •  Striemen of een zwangerschapsstreep meestal pas zichtbaar worden in je laatste trimester? Op dat moment bereikt je buik namelijk het hoogtepunt.
 • 78% van de zwangere vrouwen verzorgingsproducten koopt om zwangerschapsstriemen te verzorgen?

De P-CL-E olie voor huidverzorging
bij striae, littekens en een droge huid!


• Helpt de zichtbaarheid van littekens te verminderen
• Helpt de huidelasticiteit te verbeteren en helpt zo striae tijdens de zwangerschap te voorkomen
• Voedt en beschermt de droge huid
Bekijk product

Hoe kun je zwangerschapsstriemen voorkomen?

Het is niet makkelijk om striemen te voorkomen. Helemaal voorkomen kan ook niet, maar door de onderstaande tips op te volgen kun je de kans op huidstriemen wel verminderen.

 1. Wisseldouches: Om het onderhuidse bindweefsel en de huid soepeler en rekbaarder te maken kun je afwisselend een warme en koude douche nemen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de huid. Daarnaast is uit studies gebleken dat regelmatig koud douchen goed kan zijn voor de gezondheid, een win-win situatie dus!
 2. Masseer je huid: Het masseren en insmeren van je huid met een hydraterende crème of olie ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Probeer voor het insmeren ook echt de huid op te rekken om zo de bloedcirculatie te bevorderen.
 3. Ondersteun je huid: Maak gebruik van een stevige bh of een buikband om de huid te ondersteunen. Blijf niet te lang staan en ga waar mogelijk zitten om te zorgen dat je bindweefsel niet onnodig opgerekt wordt.
 4. Gezonde levensstijl: Blijf je huid goed hydrateren van binnenuit door voldoende water te drinken en veel groenten en goede vetten uit avocado, olijfolie, vis en noten te nuttigen om je vochtgehalte op peil te houden. Vermijd overmatige consumptie van slechte vetten en suikers om te voorkomen dat je lichaam nog zwaarder wordt. Te veel eten kan leiden tot de aanmaak van een hormoon wat niet bevorderlijk kan zijn voor het voorkomen van striemen.

Buik

Verzorgingsproducten tips van Biodermal

 • De P-CL-E olie van Biodermal: Een huidolie met een unieke mix van natuurlijke oliën. Deze oliën voeden je huid met o.a. vitamine E, welke de barrièrefunctie van de huid helpt te versterken en over herstellende eigenschappen beschikt. Daarnaast helpt deze huidolie de huidelasticiteit te verbeteren. Perfecte huidverzorging bij striae!

Tip: Wanneer je striae tijdens je zwangerschap wilt voorkomen is het aan te raden om vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap de P-CL-E olie te gebruiken. Hiervoor is het belangrijk om de olie tweemaal daags in de huid te masseren.

 • Littekencréme van Biodermal: Striae is te vergelijken met littekenweefsel. Door het hoge gehalte van vitamine E in de crème wordt de huid opnieuw soepel en vermindert het de zichtbaarheid van striemen naar verloop van tijd.

Tip: Til de huid lichtjes op en masseer de crème tweemaal daags goed in voor een optimaal resultaat.

 • P-CL-E crème van Biodermal: Een soepele huid is flexibel en rekt dus gemakkelijker mee wanneer er sprake is van een grote groei. Door het verzorgen van je huid met een rijke crème zoals P-CL-E crème kun je de elasticiteit van je huid ondersteunen en de zichtbaarheid van striae helpen verminderen.

Tip: Ondersteunt de huid ook bij andere kleine huidprobleempjes zoals een droge huid of rode vlekjes als gevolg van de zwangerschap.

Deel jouw ervaringen
Het is niet makkelijk om zwangerschapsstriemen te voorkomen. Hoe eerder je er wat aan probeert te doen hoe groter de kans op succes. Je zal echt zelf moeten ondervinden wat bij jou het beste werkt. Laat via een reactie weten wat jouw ervaringen zijn!

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Privacy Statement   |  

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen