Talgklieren, de harde werkers van de huid

Talgklieren hebben over het algemeen een slechte naam, terwijl deze harde werkers je huid beschermen en voeden. Maar waar zitten talgklieren eigenlijk? En wat moet je doen als je verstopte talgklieren, talgbultjes of ontstoken haarzakjes hebt? Lees hier meer!

Wat zijn talgklieren?

Talgklieren zijn exocriene klieren (afvoer klieren) die talg afscheiden. Het talg wat wordt afscheiden heeft een beschermende werking voor de huid. Het gaat o.a. uitdroging tegen en beschermt de huid tegen infecties en bacteriën. Talgklieren bevinden zich daarom over je hele huid, met uitzondering van je handpalmen en de zolen van je voeten.

Soorten talgklieren

Er zijn twee soorten talgklieren: talgklieren die de haarzakjes gebruiken om talg af te scheiden en talgklieren die hun eigen afvoersysteem gebruiken om talg af te scheiden. De meeste gebruiken de haarzakjes om talg af te scheiden.

Hoe ontstaat een verstopte talgklier?

Een verstopte talgklier ontstaat door een blokkade bij de uitgang van de talgklier. Deze blokkade kan meerdere oorzaken hebben. Meestal wordt de uitgang geblokkeerd door bijvoorbeeld een teveel aan huidschilfers. Huidschilfers zijn ‘dode’ huidcellen. Deze schilfers blokkeren de uitgang van het haarzakje waardoor talg niet meer naar buiten kan. Het gevolg: een ontsteking (talgbultje).

Voorkom dode huidcellen met onze Pure Balance lijn.

De kenmerken van een verstopte talgklier

Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje, eventueel met een zwart stipje bovenop. Een verstopte talgklier kan op zich geen kwaad.

Last van een ontstoken talgklier?

Als de talgklier ontstoken raakt, kan hij uit zichzelf openbreken, of je moet langs de schoonheidsspecialiste of huisarts om hem te laten verwijderen.

Verstopte talgklier uitknijpen

Het uitknijpen van een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) is onverstandig. Het talg kan bij het uitknijpen de ‘verkeerde kant’ op gaan en onder je huid terechtkomen. Hierdoor kan er een vervelende ontsteking ontstaan.

Verstopte talgklier zelf verzorgen

Zodra een talgklier is verstopt kan dit vanzelf overgaan. Als hij erg gaat ontsteken is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij kan de verstopte talgklier (cyste) eventueel opensnijden en verwijderen.

Wat kun je doen tegen verstopte talgklieren?

Bij een verstopte talgklier is het goed om een product te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Het gebruik van een exfoliant helpt bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost. Een exfoliant bevat bijvoorbeeld salicylzuur of melkzuur.

Onze Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse heeft een exfoliërende werking. De mousse reinigt tot diep in de poriën en verwijdert op milde wijze dode huidcellen. Het resultaat? Een egale en gladde huid zonder oneffenheden.

Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse
Voor een gladde en egale huid


• Zuiverend en diepreinigend
• Zacht en fris huidgevoel
• Met exfoliërend enzym en salicylzuur (BHA-zuur)

Bekijk product

Wil je wekelijks op de hoogte worden gehouden van alle tips&tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.

Koag Kag 24-0718-0905.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Privacy Statement   |  

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen