Huidbehoefte

Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid waarbij delen van het gezicht, met name de wangen en neus rood kleuren, doordat bloedvaatjes aan het huidoppervlak plotseling verwijden en de bloedstroom toeneemt. Rosacea betekent letterlijk rood als een roos. De aandoening kan ook wel lijken op acne, ofwel jeugdpuistjes, maar het is niet hetzelfde.

Vooral vrouwen van middelbare leeftijd kunnen last krijgen van rosacea; bij mannen komt de aandoening minder vaak voor. Rosacea komt het vaakst voor bij mensen met een lichte huid en de verschijnselen beginnen gemiddeld rond het 30e levensjaar. Rosacea is geen bedreiging voor de gezondheid, maar wordt wel gezien als een ernstige en storende aandoening omdat de afwijkingen in het gezicht nauwelijks te verbergen zijn.

Illustratie van gezicht met huidprobleem rosacea

Hoe ontstaat rosacea op de huid?

De oorzaak van rosacea is onbekend. Het ontstaan ervan kan met verschillende factoren te maken hebben. Denk hierbij aan een extreme overgang van warmte naar kou of blootstelling aan zonlicht. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen rosacea verergeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten. Daarnaast kunnen ook alcohol en sterk gekruid eten rosacea verergeren.

Wat zijn de kenmerken van rosacea

Veel voorkomende kenmerken van rosacea zijn:

  • blozen
  • aanhoudende roodheid
  • bultjes, puistjes
  • uitgezette bloedvaatjes.

Dit laatste wordt ook wel couperose genoemd. Deze verschijnselen van rosacea komen vooral voor op neus, wangen, voorhoofd en kin. Ook kunnen er zwellingen voorkomen bij rosacea, deze ontstaan in de meeste gevallen door een ophoping van vocht, ook wel een oedeem genoemd. Deze voelen zacht aan en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer weg.

Is rosacea besmettelijk?

Het antwoord hierop is gelukkig kort maar krachtig: nee. Rosacea is niet besmettelijk. Het is een ontsteking van de huid. Deze (niet besmettelijke) ontsteking kan helaas wel vele jaren aanhouden.

Wat werkt tegen rosacea?

Er zijn een aantal zaken die kunnen bijdragen aan je rosacea klachten. Dit zijn:

  • Voeding
  • Zonlicht
  • Roken
  • Alcohol

 

Hieronder hebben we ze stap voor stap voor je uitgelegd

Rosacea klachten door voeding

Pittig eten, dranken met cafeïne en histaminerijk voedsel kun je beter vermijden als je rosacea hebt. Weet je niet zeker welk soort eten je klachten uitlokt? Houd dan een voeding dagboek bij waarin je opschrijft per dag wat je gegeten hebt. Misschien ontdek je wel dat bij een bepaald soort eten je klachten verergeren

Rosacea door zonlicht

UV-licht is gevaarlijk voor rosacea omdat het de ontsteking stimuleert. Het is daarom erg belangrijk dat patiënten met rosacea hun huid beschermen tegen de zon. Producten waar UV-filters zijn toegevoegd zoals de Biodermal Anti Age dagcreme helpen deze bescherming te bieden.**

Rosacea door roken

Een Britse studie onder 60.000 patiënten met rosacea heeft aangetoond rokers een hoger risico lopen op Rosacea. Uit een ander onderzoek is gebleken dat zelfs bij ex-rokers het risico op Rosacea hoger is dan bij mensen die nooit hebben gerookt. Het risico op rosacea was significant hoger binnen 3-9 jaar na het stoppen met roken. Deze verhoging hield aan tot 30 jaar na het stoppen met roken. Kortom: stop zo snel mogelijk met roken!***

Rosacea door alcoholgebruik

Ook Alcohol heeft een negatieve invloed op Rosacea, zo blijkt uit onderzoek. Uit nader onderzoek van de soorten alcoholhoudende dranken bleek dat de inname van witte wijn en sterke drank een hoger risico geeft op rosacea.****

Hoe kun je rosacea het beste verzorgen?

Rosacea is wel te behandelen, maar kan helaas niet definitief verholpen worden. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de rosacea en de klachten. Om rosacea te behandelen of te verminderen is het aan te raden de eerdergenoemde factoren die van invloed zijn op het verergeren van rosacea zoveel mogelijk te vermijden én een huisarts of dermatoloog te raadplegen.

Tips

Let op welke producten je gebruikt

Zorg ervoor dat de huid niet geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld bepaalde huidverzorgingsproducten. Houd je daarom aan de basisverzorging van de gevoelige huid.

Schrijf alles op

Houd een dagboekje bij om erachter te komen wat jouw rosacea uitlokt. Is het hitte, kou, alcohol, stress of een bepaald soort eten?

Maak je gezicht voorzichtig schoon

Was het gezicht met lauwwarm water en gebruik geen washandje. Dep de huid voorzichtig droog met een schone handdoek, niet wrijven!

Vermijd extreme overgangen

Vermijd alcohol, sterk gekruid voedsel en extreme overgangen van warmte naar kou, hierdoor kan de roodheid verergeren.

Bescherm je huid met een hoge factor

Vermijd blootstelling aan zonlicht en bescherm de huid met een zonnebrandcrème met een hoge factor van minimaal SPF 30.

Raadpleeg je huidarts of dermatoloog

Herken je deze klachten en denk dat je zelf misschien rosacea hebt? Raadpleeg je huidarts of dermatoloog. Zij kunnen je helpen een plan van aanpak te maken.

Blog

Rode wangen: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Rode wangen: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Rode wangen, de meeste van ons hebben er weleens mee te maken gehad. Een gezonde blos kan er mooi uitzien, […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen