Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die niet besmettelijk is, waarbij delen van de wangen en neus rood kleuren. De oorzaak van rosacea is niet bekend en ook rosacea behandelingen bieden helaas geen definitieve genezing. Voeding, geneesmiddelen, overgevoeligheid, infecties of klimaat kunnen rosacea verergeren.

Producten

Wat is rosacea?

Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid waarbij delen van het gezicht, met name de wangen en neus rood kleuren, doordat bloedvaatjes aan het huidoppervlak plotseling verwijden en de bloedstroom toeneemt. Rosacea betekent letterlijk rood als een roos. De aandoening kan ook wel lijken op acne, ofwel jeugdpuistjes, maar het is niet hetzelfde. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd kunnen last krijgen van rosacea; bij mannen komt de aandoening minder vaak voor. Rosacea komt het vaakst voor bij mensen met een lichte huid en de verschijnselen beginnen gemiddeld rond het 30e levensjaar. Rosacea is geen bedreiging voor de gezondheid, maar wordt wel gezien als een ernstige en storende aandoening omdat de afwijkingen in het gezicht nauwelijks te verbergen zijn.

Hoe ontstaat rosacea?

De oorzaak van rosacea is onbekend. Het ontstaan ervan kan met verschillende factoren te maken hebben. Denk hierbij aan een extreme overgang van warmte naar kou of blootstelling aan zonlicht. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen rosacea verergeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten. Daarnaast kunnen ook alcohol en sterk gekruid eten rosacea verergeren.

Wat zijn de kenmerken van rosacea

Veel voorkomende kenmerken van rosacea zijn blozen, aanhoudende roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes. Dit laatste wordt ook wel couperose genoemd. Deze verschijnselen van rosacea komen vooral voor op neus, wangen, voorhoofd en kin. Ook kunnen er zwellingen voorkomen bij rosacea, deze ontstaan in de meeste gevallen door een ophoping van vocht, ook wel een oedeem genoemd. Deze voelen zacht aan en gaan in de meeste gevallen vanzelf weer weg.

Is Rosacea besmettelijk?

Rosacea is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. De ontsteking kan vele jaren kan aanhouden.

Wat werkt tegen Rosacea?

Algemene tips voor Rosacea

Pittig eten en dranken met cafeïne kun je beter vermijden als Rosacea hebt. Ook make-up remover en zware foundations zijn niet bevorderlijk voor rosacea. Daarnaast is het goed om stress te vermijden en niet te veel te zonnen.*

Zonlicht en Rosacea

UV-licht is gevaarlijk voor rosacea omdat het de ontsteking stimuleert. Het is daarom erg belangrijk dat patiënten met rosacea hun huid beschermen tegen de zon. Producten waar UV-filters zijn toegevoegd zoals de Biodermal Anti Age dagcreme helpen deze bescherming te bieden.**

Roken en Rosacea

Een Britse studie onder 60.000 patiënten met rosacea heeft aangetoond rokers een hoger risico lopen op Rosacea. Uit een ander onderzoek is gebleken dat zelfs bij ex-rokers het risico op Rosacea hoger is dan bij mensen die nooit hebben gerookt. Het risico op rosacea was significant hoger binnen 3-9 jaar na het stoppen met roken. Deze verhoging hield aan tot 30 jaar na het stoppen met roken. Kortom: stop zo snel mogelijk met roken!***

Alcohol en Rosacea

Ook Alcohol heeft een negatieve invloed op Rosacea, zo blijkt uit onderzoek. Uit nader onderzoek van de soorten alcoholhoudende dranken bleek dat de inname van witte wijn en sterke drank een hoger risico geeft op rosacea.****

Hoe kun je Rosacea het beste verzorgen?

Rosacea is wel te behandelen, maar kan helaas niet definitief verholpen worden. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de rosacea en de klachten. Om rosacea te behandelen of te verminderen is het aan te raden de eerdergenoemde factoren die van invloed zijn op het verergeren van rosacea zoveel mogelijk te vermijden én een huisarts of dermatoloog te raadplegen. Er zijn wel crèmes die de roodheid en zichtbaarheid van kleine adertjes bij rosacea verminderen.

Welke crème voor Rosacea?

Biodermal Couperose Creme bevat Tri-solve technologie dat zorgt vormt een beschermde laag op de huid waardoor het helpt om de barrièrefunctie van de huid te herstellen. Daarnaast bevat de crème verzachtende en kalmerende ingrediënten en UV filters die de huid beschermen tegen UV straling.*****

Biodermal Couperose Creme is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

 

*= Rosacea: a Clinical Review
**= Rosacea: a Clinical Review
***= Cigarette Smoking and Risk of Incident Rosacea in Women,
A study on the epidemiology of rosacea in the U.K.
****= Alcohol intake and risk of rosacea in US women
*****= Bisabolol

"Fijne crème, doet de roodheid verminderen, trekt snel in en heeft een verzorgende werking! "

Marleen philips over de Couperose crème

Tips

Let op welke producten je gebruikt

Zorg ervoor dat de huid niet geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld bepaalde huidverzorgingsproducten. Houd je daarom aan de basisverzorging van de gevoelige huid.

Schrijf alles op

Houd een dagboekje bij om erachter te komen wat jouw rosacea uitlokt. Is het hitte, kou, alcohol, stress of bepaald soort eten?

Maak je gezicht voorzichtig schoon

Was het gezicht met lauwwarm water en gebruik geen washandje. Dep de huid voorzichtig droog met een schone handdoek, niet wrijven!

Vermijd extreme overgangen

Vermijd alcohol, sterk gekruid voedsel en extreme overgangen van warmte naar kou, hierdoor kan de roodheid verergeren.

Bescherm je huid met een hoge factor

Vermijd blootstelling aan zonlicht en bescherm de huid met een zonnebrandcrème met een hoge factor van minimaal SPF 30.

Raadpleeg je huidarts of dermatoloog

Herken je deze klachten en denk dat je zelf misschien rosacea hebt? Raadpleeg je huidarts of dermatoloog. Zij kunnen je helpen een plan van aanpak te maken.

Blog

Biodermal header Couperose Creme

Rode wangen: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Rode wangen, de meeste van ons hebben er weleens mee te maken gehad. Een gezonde blos kan er mooi uitzien, […]

Biodermal | 30 oktober 2017

lees meer

Hoe kun je rosacea het beste verzorgen?

Een huid met rosacea is vaak erg gevoelig, het is aan te raden om de gevoelige huid goed te behandelen en verzorgen met speciale verzorgingsproducten tegen rosacea. Een geschikt product voor de behandeling van rosacea is de Biodermal Couperose crème. Rosacea is wel te behandelen, maar kan helaas niet definitief verholpen worden. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de rosacea en de klachten. Om rosacea te behandelen of te verminderen is het aan te raden de eerdergenoemde factoren die van invloed zijn op het verergeren van rosacea zoveel mogelijk te vermijden én een huisarts of dermatoloog te raadplegen.

Biodermal Couperose Crème wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers