Huidallergie
Een (huid) allergie is een allergische reactie van het afweersysteem die wordt uitgelokt door stoffen van buitenaf. Door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen treed het afweersysteem van je lichaam in werking. Tijdens dit proces kan allergie van de huid ontstaan dat kan uitmonden in klachten zoals eczeem of galbulten.
Wat is een huidallergie?
Een huidallergie is een allergische reactie van de huid in werking gezet door je afweersysteem. Door een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen van buitenaf – allergenen genoemd – kan een huidallergie ontstaan. De allergie kan uitgelokt worden door een verscheidenheid aan allergenen zoals voedingsmiddelen, medicijnen of cosmetica. Het afweersysteem is eigenlijk bedoeld om ziekteverwekkers op te ruimen die niet in het lichaam thuishoren. Echter kan het naast de microben of bacteriën dus ook reageren op andere allergenen waardoor een allergie van de huid kan ontstaan. De klachten kunnen uiteenlopen van galbulten of eczeem tot astma en hooikoorts.
Hoe ontstaat een (huid) allergie?
Bij een allergische reactie reageert het afweersysteem van het lichaam op stoffen van buitenaf. Wanneer een allergie ontstaat is moeilijk vast te stellen en verschilt per persoon. Zo leidt blootstelling tot bepaalde allergenen bij de ene persoon tot een overgevoeligheid terwijl de andere persoon geen last van deze allergenen heeft.
Wat zijn veelvoorkomende allergenen en allergische reacties?
Van een aantal veelvoorkomende allergenen is bekend dat zij allergische reacties kunnen veroorzaken. Onderstaand overzicht geeft een indicatie van een aantal stoffen die vaker tot reacties leiden. Om zeker te weten dat je een (huid) allergie hebt kun je het beste een test bij de huisarts of dermatoloog laten doen.
Allergenen zijn stoffen die in staat zijn bij bepaalde mensen een allergische reactie uit te lokken. Veel voorkomende allergenen zijn bijvoorbeeld:
- Luchtwegallergenen zoals huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, stuifmeel.
- Voedingsmiddelen zoals koemelk, pinda, ei, noten.
- Geneesmiddelen zoals penicilline.
- Insecten gif voor o.a. bijen en wespen.
- Conserveringsmiddelen, zoals deze voorkomen in cosmetica bijvoorbeeld.
- Parfum en andere toegevoegde geuren.
Allergische reacties van de huid kun je categoriseren op basis van de reactietijd van de huid tot een allergeen. Een overzicht van een aantal veelvoorkomende allergische huidreacties:
- Roodheid, jeuk en schilfering na direct contact met allergeen op de huid. Type allergie: nikkel, rubberbestanddelen, hormoonzalf, pleisters etc. Klachten (eczeem) treden pas op 48 uur na blootstelling aan de huid.
- Roodheid, jeuk en schilfering door contact met longen of darmen. Type allergie: nuttigen van voedsel, inademen van stuifmeel bijvoorbeeld. Klachten (eczeem) op basis van voedsel vooral bij kinderen jonger dan 4 jaar.
- Roodheid en zwelling van de huid, na een paar minuten (urticaria) of later (netelroos). Type allergie: nuttigen van voedsel. Klachten: als voedsel op de huid rond de mond terecht komt.
Hoe het beste om te gaan met een allergie?
De eerste stap is om te proberen te achterhalen waar je allergisch voor bent. Zoek daarom bruikbare informatie over jouw specifieke allergie. Twijfel je over een allergie? Dan kun je beter even je huisarts of dermatoloog raadplegen. Lees ook verder over hoe je een zonneallergie kunt herkennen.
Tips
Let op welke producten je gebruikt
Gebruik geen ouderwetse zeep of badschuim als je snel last hebt van een allergische reactie. Deze kunnen de huid irriteren.
Test altijd eerst een nieuw product
Probeer nieuwe huidverzorgingsproducten altijd eerst uit op de binnenkant van je elleboog, om te testen of je er niet allergisch voor bent.
Wist je dat…
Producten van “natuurlijke oorsprong” juist snel een allergie kunnen uitlokken? Lavendel, mint, citrus of bijvoorbeeld tea tree hebben een natuurlijk imago maar kunnen de huid irriteren. Wees dus voorzichtig met producten die dergelijke bestanddelen bevatten.