Huidbehoefte

Puistjes

Er zijn verschillende soorten puisten, elk met hun eigen oorzaak en daarmee eigen manier van behandeling. Vaak komen ze voor op het gezicht, maar je vindt puistjes ook terug op de borst, rug en billen. Achterhaal met wat voor puist jij te maken hebt, zodat je gericht kunt behandelen en eventuele schade aan de huid minimaliseert. Hieronder vind je alle soorten puisten op een rij. 

Mee-eters 

Mee-eters worden veroorzaakt door verstopte poriën die ervoor zorgen dat talg en dode huidcellen niet afgevoerd kunnen worden. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak en komt in aanraking met licht en zuurstof. Dit zorgt ervoor dat het topje van de verstopping zwart kleurt vandaar dat mee-eters ook wel blackheads worden genoemd. 

Een mee-eter hoeft niet altijd zwart van kleur te zijn. Wanneer de verstopping wat dieper ligt en niet wordt blootgesteld aan zuurstof, blijft deze vaak wit van kleur. Dit worden whiteheads genoemd. Wanneer mee-eters gaan ontsteken, kunnen dit puistjes worden. Gebruik een exfoliant met salicylzuur om de mee-eters te reinigen.

Illustratie van gezicht met huidprobleem puistjes

Steenpuist

Vaak begint een steenpuist als een rode, pijnlijke zwelling op de huid waar een gele puskop op ontstaat. Een steenpuist ontstaat door een ontsteking van een haarzakje dieper in de huid. Wanneer er meerdere van deze puisten bij elkaar in een groepje op de huid zitten, wordt dat een karbonkel genoemd. Je kunt ze in je oksel, bil, lies, nek of op je gezicht vinden.   

Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.

Onderhuidse puist

Een onderhuidse puist kun je herkennen aan een bultje op de plek waar de ontsteking zit en komt vaak voor op de kin of neus. Knijp onderhuidse puisten niet uit, want dan is de kans groot dat je de huid eromheen ook beschadigt. Vaak verdwijnen deze puisten vanzelf weer, maar je kunt jouw huid wel een handje helpen door meerdere keren per week te exfoliëren. Scrubben wordt afgeraden, omdat je daarmee de huid kunt beschadigen en de bacteriën over je gezicht verder kunt verspreiden. 

Tip: Doet de onderhuidse pukkel pijn? Koel het bultje dan met een ijsblokje, dit verlicht de pijn en vaak ook de zwelling. 

Bekijk onze crème bij puistjes

Gistpuistjes

Gistpuistjes in het gezicht lijken erg op acne, maar kennen een andere oorzaak. Waar acne ontstaat door verstopte talgkliertjes, ontstaan gistpuistjes door een teveel aan gist. Dit teveel aan gist zorgt voor een infectie in de kleine haarzakjes en die leiden tot kleine, verharde bultjes. Deze bultjes kunnen zorgen voor jeuk. 

Gistpuistjes kunnen op het gezicht ontstaan, maar worden vaker gezien op de bovenarmen, borst of rug. De grootste veroorzakers zijn warmte en zweet. Zorg daarom dat je na je sportsessie zo snel mogelijk het zweet van je af doucht. 

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes ontstaan doordat tijdens de puberteit je hormonen alle kanten opgaan. Hierdoor worden je talgklieren groter en gaan ze meer talg produceren. Dit zorgt ervoor dat er gemakkelijker puistjes kunnen ontstaan. Voorkom ontstekingen door je gezicht dagelijks goed te reinigen en zo min mogelijk aan de puistjes te zitten om verspreiding te voorkomen. 

Lees verder over puistjes

Papels

Papels zijn rode bobbels op de huid die ontstaan door een ontsteking van een haarzakje. Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is. 

Omdat papels geen pus bevatten, kun je ze ook niet uitknijpen. Het beste dat je kunt doen is wachten tot de papel uit zichzelf verdwijnt. Verzorg de huid daarnaast tweemaal daags met een serum dat salicylzuur bevat, zoals Pure Balance Skin Boosting Serum

Pustels

Pustels zijn kleine ontstekingen gevuld met pus aan de oppervlakte van de huid. Ze kunnen op je gezicht voorkomen, maar ook op plekken waar zweet zich verzamelt, zoals de rug of de oksels. Ze ontstaan door de overproductie van talgklieren, waardoor de poriën verstopt raken. Er zijn verschillende oorzaken die tot de overproductie van de talgklieren kunnen leiden, zoals hormonen en genen. 

Pustels gaan normaal gesproken vanzelf weer weg, doordat ze openbarsten. Probeer zelf niet aan de pustel te zitten, om zo littekens te voorkomen. Houd de huid rondom het puistje zo schoon mogelijk en gebruik eventueel warmte kompressen om de poriën te openen. 

Verder lezen? Lees dan ook over grove poriën, rode vlekjes of oneffenheden op je gezicht.

Tips

Wees geduldig

Wees geduldig bij een behandeling. Soms duurt het 1-3 maanden voordat je resultaat ziet.

Zit niet aan je gezicht

Probeer niet te krabben, puistjes uit te knijpen of mee-eters weg te halen. Hierdoor kunnen ontstekingen en littekens ontstaan en kunnen je klachten verergeren.

Vermijd stress

Vermijd stress, verkeerde huidverzorgingsproducten en roken.

Juiste gezichtsverzorging

Gebruik de juiste gezichtsverzorging met effectieve ingredienten. Bijvoorbeeld Biodermal Vette en Gemengde huid lijn.

Blog

Puistjes: wat zijn de oorzaken en hoe kom je van ze af?

Puistjes: wat zijn de oorzaken en hoe kom je van ze af?

Iedereen kent ze wel, die vervelende witte kopjes of rode bultjes op de huid. Ja: we hebben het hier over […]

Lees dit artikel

Mee-eters, blackheads of comedonen?

Mee-eters, blackheads of comedonen?

Je kent ze vast wel, van die vervelende zwarte of witte puntjes die opeens op je rug, nek of op […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen