Puistjes

Acne is een huidaandoening die ontstaat als gevolg van ontstoken of geïnfecteerde talgklieren en is te herkennen aan puistjes op de huid die vooral in het gezicht ontstaan, maar ook op andere delen van het lichaam zoals de rug, borst of armen kunnen voorkomen. Het is belangrijk de juiste verzorging voor je huid te hebben als je last hebt van acne.

Wat is acne?

Acne Vulgaris is een huidaandoening dat wordt gekenmerkt door open comedonen (mee-eters) en gesloten comedonen (whiteheads). Acne wordt in de volksmond ook wel jeugdpuistjes genoemd en komt veel voor. Met name in de tienerjaren en pubertijd, maar ook daarna kan acne een vervelend probleem vormen. Acne is een onschuldige aandoening die meestal na enkele jaren vanzelf weer overgaat.

Verschillende soorten acne

Acne komt in verschillende vormen voor, van milde tot ernstige acne. De bekendste vormen van acne zijn (jeugd)puistjes en mee-eters, herkenbaar aan de witte of zwarte kop.

Gesloten comedonen
In de volksmond worden deze zwarte puistjes doorgaans mee-eters genoemd. Bij deze puistjes lijkt het alsof er vuil in de poriën zit, maar de grijs/zwarte kleur is een pigment aangemaakt door je eigen lichaam.

Open comedonen
Open comedonen zien er uit al puistjes (de bekende witte kopjes). Dit is eigenlijk een ophoping van talg in een geheel afgesloten haarzakje, ook wel follikel. Puistjes, soms ook pustels genoemd, zijn open comedonen die ontstoken zijn geraakt. Er ontstaat hierbij roodheid bij de puistjes en de huid er omheen. Een ontsteking of litteken kan ook ontstaan door het zelf uitknijpen of uitdrukken van puistjes en/of mee-eters; wees dus voorzichtig!

Hoe ontstaat acne?

Acne is het effect van overmatige talgproductie, ontsteking van de talgklieren of een afwijkende verhoorning van de opperhuid. De overmatige talgproductie zorgt ervoor dat poriën verstopt raken waardoor puistjes of mee-eters ontstaan. Deze kunnen vervolgens voor ontstekingen zorgen. Wanneer het weefsel om de puistjes ontstoken raakt kunnen er zelfs littekens ontstaan en achterblijven.

Wat veroorzaakt acne?

Zoals hierboven staat omschreven ontstaat acne door een verstoorde talgproductie. De talgproductie kan verstoord worden door verschillende factoren:
• Hormonale veranderingen zoals zwangerschap of menstruatie
• Het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten
• Stress
• Genetische aanleg
• Roken

Acne en roken

Uit onderzoek is gebleken dat er een directe verbinding is tussen roken en acne. Bij rokers maakt het lichaam geen antistoffen aan om de huid te herstellen, terwijl dit bij niet rokers wel gebeurt. Daarnaast vergroot roken de kans op rimpels. Genoeg redenen dus om te stoppen ;).

Meer informatie vind je hier.

Welk voedsel veroorzaakt acne?

Over de relatie tussen voedingsmiddelen en acne doen veel verhalen de ronde. Artsen doen nog steeds onderzoek naar de ralatie tussen eetgewoonten en het ontstaan of verergeren van acne. Er bestaan onderzoeken die concluderen dat er een relatie is tussen het ontstaan van acne en het consumeren van melk- en suiker producten. Het lijkt dus dat er wel een relatie is tussen voedsel en acne, maar het is te vroeg om harde conclusies te trekken (artikel).

Wie krijgt Acne?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening. Maar liefst negentig procent van alle mensen heeft wel eens last van puistjes of acne gehad. Acne is vooral kenmerkend voor pubers en jongeren, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.

Wat zijn de kenmerken van acne?

Acne kenmerkt zich door een onzuivere huid die vaak vettig aanvoelt. Er ontstaat hierdoor uitslag op de huid die je kunt herkennen aan witte, zwarte en ook rode puistjes en mee-eters. Een ander kenmerk van acne is een glimmende huid door overmatige talgproductie. Bij hevige vormen van acne kan er littekenweefsel worden gevormd als gevolg van ontstekingen. Acne is ontzettend vervelend en niet van de ene op de andere dag te verhelpen. De behandeling van acne vereist vaak langdurige aandacht.

Is acne besmettelijk?

Acne is niet besmettelijk: de verspreiding van de bacterie vindt plaats in de huid en kan niet worden overgedragen.

Hoe kun je acne behandelen?

De behandeling van acne heeft te maken met de ernst van de klachten en in welke mate er acne littekenvorming plaatsvindt. Maar ook leeftijd en geslacht zijn van belang om de juiste behandeling en verzorgingsproducten te bepalen. Als je acne hebt, is het raadzaam om eerst even je huisarts of apotheker om advies te vragen.

Acne huidverzorging

Je huid goed verzorgen is extra belangrijk als je acne hebt. Een milde reiniging in combinatie met een acne crème zorgen samen voor een effectieve behandeling van de onzuivere huid. Vraag je arts of apotheker om advies.

Acne reiniging, waar moet je op letten?

Omdat een huid met acne vaak vet en glimmend is kun je geneigd zijn om de huid vaak en grondig te wassen. Dit is sterk af te raden! Hierdoor wordt er namelijk te veel talg verwijderd van je huid en neemt de talgproductie alleen maar toe. De poriën zullen dus weer verstopt raken en de acne zal op deze manier niet verminderen. Bij een acne-huid is het aan te raden om een product te gebruiken dat de huid diep maar mild reinigt en zuivert. Je kunt de drogist vragen om advies over de juiste reinigingsproducten.

 

Tips

Wees geduldig

Wees geduldig bij een behandeling. Soms duurt het 1-3 maanden voordat je resultaat ziet.

Zit niet aan je gezicht

Probeer niet te krabben, puistjes uit te knijpen of mee-eters weg te halen. Hierdoor kunnen ontstekingen en littekens ontstaan en kunnen je klachten verergeren.

Vermijd stress

Vermijd stress, verkeerde huidverzorgingsproducten en roken.

Blog

Face wash tegen puistjes

Puistjes: wat zijn de oorzaken en hoe kom je van ze af?

Iedereen kent ze wel, die vervelende witte kopjes of rode bultjes op de huid. Ja: we hebben het hier over […]

Biodermal | 20 juni 2018

lees meer
Biodermal Face wash en reinigingsmousse

Mee-eters: hoe kom je eraan en hoe kom je er weer vanaf?

Je kent ze vast wel, van die vervelende zwarte of witte puntjes die opeens op je rug, nek of op […]

Biodermal | 11 oktober 2017

lees meer