Pigment­vlekken

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid. Deze vlekken ontstaan door melanine, dat voor de kleur (het pigment) van je huid zorgt. Pigmentvlekken ontstaan met name onder invloed van zonlicht. Maar ook erfelijkheid of hormonen hebben invloed op je pigment. Door het gebruiken van een werkzame crème kan de zichtbaarheid van pigmentvlekken vaak worden verminderd.

Producten

Wat zijn pigmentvlekken?

In de weefsels van dieren, planten en mensen vind je pigment. Pigment geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Daarnaast beschermt pigment je huid tegen UV straling. Maar wanneer de pigmentcellen in de huid in de war raken, kunnen de cellen een teveel aan pigment aanmaken. Door deze verstoring in de aanmaak van pigment kunnen donkere vlekjes ontstaan. Deze donkere vlekjes noemen we ook wel pigmentvlekken. Pigmentvlekken wordt ook wel ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker genoemd. Lees hier alles over de oorzaken en hulpmiddelen voor pigmentvlekken.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van pigmentvlekken. De grootste oorzaak is te lang in de zon liggen en overmatig gebruik maken van de zonnebank. In sommige gevallen kunnen pigmentvlekken ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid of hormonen.

Pigmentvlekken door de zon
Pigmentvlekken ontstaan door plaatselijke ophopingen van pigment, ook wel melanine genoemd. Melanine is de biologische bescherming van de huid om zich te wapenen tegen UV stralen. Hoe meer je huid wordt blootgesteld aan UV straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Daarom ontstaan pigmentvlekken vooral op plekken die veel zon hebben gehad, zoals gezicht, hals en handen.

Overige oorzaken pigmentvlekken
Naast blootstelling aan zonlicht spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Een mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld hormonale schommelingen of wanneer de hormonale activiteit afneemt en de huid veroudert. Ook huidreacties, bijvoorbeeld veroorzaakt door verkeerde huidproducten, kunnen het begin zijn van pigmentvlekken.

Wat te doen bij pigmentvlekken?

Pigmentvlekken verwijderen
Als je eenmaal pigmentvlekken hebt, is het heel lastig om ervan af te komen. Een manier om pigmentvlekken helemaal te verwijderen is door middel van een cosmetische ingreep. Er zijn echter genoeg andere manieren om de zichtbaarheid van pigmentvlekken te verminderen.

Pigmentvlekken verminderen
Je kunt de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen door de zon en bepaalde cosmeticaproducten te vermijden. Let verder goed op bij het gebruik van cosmeticaproducten of bepaalde medicatie of anticonceptiepillen, zij kunnen immers ook verantwoordelijk zijn voor een verstoring in de aanmaak van pigment.

Cremé voor het verminderen van pigmentvlekken

Er zijn verschillende cremés die beschermen tegen pigmentvlekken of de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen:

Biodermal Pigmentcreme
Biodermal Pigmentcrème beschermt tegen huidveroudering en vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken.

Biodermal Pigmentserum
Biodermal Pigmentserum heeft een extra hoge concentratie werkstoffen welke de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen. Het serum heeft fluweelzachte en lichte textuur die gemakkelijk door de huid wordt opgenomen.

Zonbeschermingsproduct
Zowel in de lente, herfst en winter is de UV-straling van de zon aanwezig, soms sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid net zo goed te beschermen als in de zomer. Voor een goede bescherming is een crème met een hoge SPF onmisbaar. De hydraxol zonnecreme gezicht SPF 50+ biedt een extra goede bescherming voor het gezicht. Smeer je op zonnige dagen om de twee uur opnieuw in.

P-CL-E CC Fluide
De P-CL-E CC fluïde bevat corrigerende pigmenten voor een subtiele egale tint. De fluide camoufleert de pigmentvlekken en geeft de huid een natuurlijke, gezonde en egale kleur.

Biodermal Pigmentcrème wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers

"Eindelijk iets wat bij mijzelf werkt "

Diana Dirkje Haazen over de Pigmentcrème

Tips

Gebruik altijd een hoge SPF

Zorg voor zonbescherming met een hoge SPF factor, minimaal SPF 30. Beperk je bezoeken aan de zonnebank. Volwassenen die vaak onder de zonnebank gaan, hebben een verhoogde kans pigmentvlekken te ontwikkelen.

Pas op met geparfumeerde huidproducten

Het is niet verstandig met sterk geparfumeerde huidproducten de zon in te gaan. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Misschien is het te behandelen

Pigmentvlekken zijn ook met lasertherapie of IPL (lichttherapie) te behandelen, raadpleeg hiervoor een dermatoloog.

Vraag advies

Vraag, als je last hebt van pigmentvlekken, advies bij SNIP: Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Zeer deskundig als het gaat om allerlei typen pigmentvlekken.

Gerelateerde producten

Blog

De juiste huidverzorging bij zwangerschaps- kwaaltjes

De juiste huidverzorging bij zwangerschaps- kwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Biodermal | 23 augustus 2018

lees meer
Biodermal P-CL-E Olie header

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Biodermal | 21 augustus 2018

lees meer