Huidbehoefte

Pigment­vlekken

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die in de meeste gevallen ontstaan doordat je in aanraking komt met de zon. Maar wist je dat wisselingen in je hormoonhuishouding ook voor het ontstaan van pigmentvlekken kunnen zorgen? Gelukkig kun je de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid. De huid bevat pigment, om haar van nature te kunnen beschermen tegen uv-straling. Vaak herkennen we pigmentvlekken aan de donkere verkleuringen van de huid, maar ze kunnen ook wit van kleur zijn. Twijfel je of jouw vlekje een pigmentvlek is? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken ontstaan doordat er plaatselijk meer melanine wordt aangemaakt in de huid. Melanine zorgt voor de kleur (het pigment) van je huid. Wanneer de pigmentcellen in de huid in de war raken, kunnen de cellen een teveel aan pigment gaan aanmaken. Deze verstoring kan zorgen voor het ontstaan van donkere vlekjes op je huid: pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker genoemd.

De meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken zijn:

• De zon
• Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap
• De reactie van de huid op bepaalde producten
• Een tekort aan pigment, dit herken je aan de witte kleur van de pigmentvlekken (vitiligo)

Waarom ontstaan pigmentvlekken vaak op het gezicht en de handen?

Heb je pigmentvlekken in je gezicht? Pigmentvlekken ontstaan met name doordat de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon. Je gezicht, hals en handen zijn bijna altijd blootgesteld aan de zon, daarom komen pigmentvlekken juist op deze plekken vaak voor.

Wie hebben er meer kans op pigmentvlekken?

Vooral vrouwen met een rijpere huid en zwangere vrouwen kunnen te maken hebben met pigmentvlekken. Toch blijkt dat ook jonge vrouwen steeds vaker last krijgen van pigmentvlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan door de invloed van de zon, bijvoorbeeld in combinatie met de pil, medicijnen of ‘verkeerde’ cosmeticaproducten. In dit laatste geval zie je de pigmentvlekken vaak in het gezicht. In sommige gevallen kunnen pigmentvlekken ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid of hormonen.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Pigmentvlekken kunnen verschillend van kleur zijn. Er bestaan donkere, bruine pigmentvlekken en zwarte pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook vaak hyperpigmentatie genoemd. Andere benamingen voor pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken of een zwangerschapsmasker.

Witte pigmentvlekken

Waar donkere pigmentvlekken ontstaan door een teveel aan pigment in de huid, zorgt een tekort aan pigment voor witte pigmentvlekken. Om de witte pigmentvlekken te kunnen behandelen, moet de oorzaak duidelijk zijn. Witte pigmentvlekken kunnen onder andere ontstaan door langdurige, onbeschermde blootstelling aan de zon. Zorg dat je daarom jouw huid goed insmeert met zonbescherming, ook in de winter!

Neem contact op met je huisarts als je twijfelt over de oorzaak van de witte vlekjes op jouw huid.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Om pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk je huid op zonnige dagen goed in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30). Kies voor je gezicht voor een zonnecrème. Uv-straling is namelijk van grote invloed is op pigmentvlekken. Ook in de lente, herfst en winter is de uv-straling van de zon sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid dagelijks te beschermen tegen de zon door een dagcrème met SPF te gebruiken.

Beperk ook je bezoeken aan de zonnebank en ga niet met sterk geparfumeerde huidverzorgingsproducten de zon in. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor de kans op pigmentvlekken groter is.

Let verder goed op bij het gebruik van cosmeticaproducten of bepaalde medicatie of anticonceptiepillen, zij kunnen immers ook verantwoordelijk zijn voor een verstoring in de aanmaak van pigment.

Hoe kun je pigmentvlekken behandelen?

Pigmentvlekken verwijderen
Als je eenmaal pigmentvlekken hebt, is het heel lastig om deze te verwijderen. De enige manier om pigmentvlekken op zowel je lichaam als in het gezicht volledig te verwijderen is door middel van een cosmetische behandeling

Pigmentvlekken natuurlijk verwijderen
Natuurlijke ingrediënten die je meestal gewoon in je keukenkastje hebt liggen kunnen de zichtbaarheid van pigmentvlekken niet verwijderen. Vitamine C, dat vooral in citrusfruit en sinaasappels voorkomt, remt de aanmaak van huideigen pigment (melanine).

Het verwijderen van pigmentvlekken is dus niet mogelijk zonder speciale cosmetische behandeling. Er zijn verschillende crèmes die helpen bij het voorkomen van pigmentvlekken of die de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen of camoufleren. Door het gebruiken van een werkzame crème kan de zichtbaarheid van pigmentvlekken vaak worden verminderd.

Crème voor het verminderen van pigmentvlekken

Wat kun je zelf doen tegen pigmentvlekken? Bij Biodermal vind je verschillende crèmes die de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen, zoals:

  • Biodermal Pigmentserum,vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken en heeft een lichte textuur die gemakkelijk door de huid wordt opgenomen.


Eindelijk iets wat bij mijzelf werkt

Tips

Gebruik altijd een hoge SPF

Zorg voor zonbescherming met een hoge SPF factor, minimaal SPF 30. Beperk je bezoeken aan de zonnebank. Volwassenen die vaak onder de zonnebank gaan, hebben een verhoogde kans pigmentvlekken te ontwikkelen.

Pas op met geparfumeerde huidproducten

Het is niet verstandig met sterk geparfumeerde huidproducten de zon in te gaan. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Misschien zijn jouw pigmentvlekken te behandelen

Pigmentvlekken zijn ook met lasertherapie of IPL (lichttherapie) te behandelen, raadpleeg hiervoor een dermatoloog.

Vraag advies

Vraag, als je last hebt van pigmentvlekken, advies bij SNIP: Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Zeer deskundig als het gaat om allerlei typen pigmentvlekken.

Blog

De juiste huidverzorging bij zwangerschapskwaaltjes

Biodermal | 23 augustus 2018

De juiste huidverzorging bij zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Lees dit artikel

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Biodermal | 21 augustus 2018

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen