Pigment­vlekken

Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid. Deze vlekken ontstaan door melanine, dat voor de kleur (het pigment) van je huid zorgt. Pigmentvlekken ontstaan met name onder invloed van zonlicht. Maar ook erfelijkheid of hormonen hebben invloed op je pigment. Door het gebruiken van een werkzame crème kan de zichtbaarheid van pigmentvlekken vaak worden verminderd.

Producten

Wat zijn pigmentvlekken?

In de weefsels van dieren, planten en mensen vind je pigment. Pigment geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Daarnaast beschermt pigment je huid tegen UV straling. Maar wanneer de pigmentcellen in de huid in de war raken, kunnen de cellen een teveel aan pigment aanmaken.  Door deze verstoring in de aanmaak van pigment kunnen er donkere vlekjes op je huid ontstaan: pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook vaak hyperpigmentatie genoemd. Andere benamingen voor pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken: donker bruine pigmentvlekken, zwarte pigmentvlekken en zelfs witte pigmentvlekken. Dit betekent ook dat er meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van pigmentvlekken.

Pigmentvlekken ontstaan met name doordat de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon. Vooral vrouwen met een rijpere huid en zwangere vrouwen kunnen te maken hebben met dit vervelende ongemak. Ook jonge vrouwen hebben steeds vaker last van pigmentvlekken die ontstaan zijn onder invloed van de zon, bijvoorbeeld in combinatie met de pil, medicijnen of ‘verkeerde’ cosmeticaproducten. In sommige gevallen kunnen pigmentvlekken ontstaan door bijvoorbeeld erfelijkheid of hormonen.

We bespreken nu de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken in meer detail:

1. Pigmentvlekken door de zon
Pigmentvlekken ontstaan door plaatselijke ophopingen van pigment, ook wel melanine genoemd. Melanine is de biologische bescherming van de huid om zich te wapenen tegen UV stralen. Hoe meer je huid wordt blootgesteld aan UV straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Daarom ontstaan pigmentvlekken vooral op plekken die veel zon hebben gehad, zoals gezicht, hals en handen.
2. Pigmentvlekken door hormonale schommelingen
Naast blootstelling aan zonlicht spelen ook andere factoren een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Een mogelijke oorzaak is bijvoorbeeld hormonale schommelingen of wanneer de hormonale activiteit afneemt en de huid veroudert.
3. Pigmentvlekken door huidreacties
Ook reacties van de huid veroorzaakt door verkeerde huidproducten, kunnen het begin zijn van pigmentvlekken.
4.Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap
Pigmentvlekken die ontstaan tijdens de zwangerschap worden ook wel
zwangerschapsmasker of melasma genoemd. Deze donkerbruine verkleuring van de huid ontstaat door de verandering in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap.
5. Pigmentvlekken door een tekort aan pigment
Witte pigmentvlekken ontstaan juist door een tekort aan pigment in de huid. Deze verstoring van de huid wordt vitiligo genoemd. Benieuwd hoe je witte pigmentvlekken kunt verminderen? Neem hiervoor contact op met je huisarts of de dermatoloog.

Waarom ontstaan pigmentvlekken vaak op het gezicht en de handen?

Pigmentvlekken ontstaan met name doordat de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon. Je gezicht en hals zijn bijna altijd blootgesteld aan de zon, daarom komen pigmentvlekken juist op deze plekken vaak voor.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Pigmentvlekken kunnen verschillend van kleur zijn. Er bestaan donkere bruine pigmentvlekken en zwarte pigmentvlekken. Pigmentvlekken worden ook vaak hyperpigmentatie genoemd. Andere benamingen voor pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken of zwangerschapsmasker.

Waar ontstaan pigmentvlekken?

Hoe meer je huid wordt blootgesteld aan UV-straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan. Daarom ontstaan pigmentvlekken vooral op plekken die veel zon hebben gehad,zoals het gezicht, de hals en de handen. Maar ook op je benen, rug en zelfs in je ogen kunnen pigmentvlekken ontstaan.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Omdat UV straling van grote invloed is op pigmentvlekken, is het belangrijk je huid op zonnige dagen goed in te smeren met een zonneproduct met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30). Ook in de lente, herfst en winter is de UV straling van de zon sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid dagelijks te beschermen door een dagcrème met SPF te gebruiken.

Beperk ook je bezoeken aan de zonnebank en ga niet met sterk geparfumeerde huidverzorgingsproducten de zon in. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor de kans op pigmentvlekken groter is.

Let verder goed op bij het gebruik van cosmeticaproducten of bepaalde medicatie of anticonceptiepillen, zij kunnen immers ook verantwoordelijk zijn voor een verstoring in de aanmaak van pigment.

Hoe kun je pigmentvlekken verwijderen?

Pigmentvlekken verwijderen
Als je eenmaal pigmentvlekken hebt, is het heel lastig om deze te verwijderen. De enige manier om pigmentvlekken op zowel je lichaam als in het gezicht volledig te verwijderen is door middel van een cosmetische behandeling

Pigmentvlekken natuurlijk verwijderen
Natuurlijke ingrediënten die je meestal gewoon in je keukenkastje hebt liggen kunnen de zichtbaarheid van pigmentvlekken niet verwijderen. Vitamine C dat vooral in citrusfruit en sinaasappels voorkomt, remt de aanmaak van huideigen pigment (melanine).

Het verwijderen van pigmentvlekken is dus niet mogelijk zonder speciale cosmetische behandeling. Er zijn verschillende crèmes die beschermen tegen pigmentvlekken of de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen of camoufleren.

Cremé voor het verminderen van pigmentvlekken

Er zijn verschillende cremés die beschermen tegen pigmentvlekken of de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen:

Biodermal Pigmentcreme
Biodermal Pigmentcrème beschermt tegen huidveroudering en vermindert de zichtbaarheid van pigmentvlekken.

Biodermal Pigmentserum
Biodermal Pigmentserum heeft een extra hoge concentratie werkstoffen welke de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen. Het serum heeft fluweelzachte en lichte textuur die gemakkelijk door de huid wordt opgenomen.

Zonbeschermingsproduct
Zowel in de lente, herfst en winter is de UV-straling van de zon aanwezig, soms sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid net zo goed te beschermen als in de zomer. Voor een goede bescherming is een crème met een hoge SPF onmisbaar. De hydraxol zonnecreme gezicht SPF 50+ biedt een extra goede bescherming voor het gezicht. Smeer je op zonnige dagen om de twee uur opnieuw in.

P-CL-E CC Fluïde
De P-CL-E CC fluïde bevat corrigerende pigmenten voor een subtiele egale tint. De fluide camoufleert de pigmentvlekken en geeft de huid een natuurlijke, gezonde en egale kleur.

Biodermal Pigmentcrème wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers

"Eindelijk iets wat bij mijzelf werkt "

Diana Dirkje Haazen over de Pigmentcrème

Tips

Gebruik altijd een hoge SPF

Zorg voor zonbescherming met een hoge SPF factor, minimaal SPF 30. Beperk je bezoeken aan de zonnebank. Volwassenen die vaak onder de zonnebank gaan, hebben een verhoogde kans pigmentvlekken te ontwikkelen.

Pas op met geparfumeerde huidproducten

Het is niet verstandig met sterk geparfumeerde huidproducten de zon in te gaan. Sommige parfumbestanddelen kunnen namelijk irritatie veroorzaken, waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

Misschien is het te behandelen

Pigmentvlekken zijn ook met lasertherapie of IPL (lichttherapie) te behandelen, raadpleeg hiervoor een dermatoloog.

Vraag advies

Vraag, als je last hebt van pigmentvlekken, advies bij SNIP: Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen. Zeer deskundig als het gaat om allerlei typen pigmentvlekken.

Gerelateerde producten

Blog

P-CL-E zwangerschapskwaaltjes

De juiste huidverzorging bij zwangerschaps- kwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Biodermal | 23 augustus 2018

lees meer
Biodermal P-CL-E Olie header

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Biodermal | 21 augustus 2018

lees meer