Striae of striemen

Ruim 70% van de vrouwen krijgt er weleens mee te maken; striae. Striae, ook wel bekend als striemen, huidstrepen, groeistrepen of huidstriemen zijn voor veel vrouwen een doorn een in het oog. De hoogste tijd om deze huidaandoening onder de loep te nemen. Lees hier meer over het ontstaan, de oorzaak en de behandeling van striae.

Wat zijn striae?

Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Je herkent beginnende striae aan de rode of paarse kleur. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de lijnen een witte, grijze of beige achtige kleur. Striaestrepen zijn meestal enkele centimeters lang en enkele millimeters breed. Het is een ongevaarlijke cosmetische aandoening. Striae wordt ook wel striemen, groeistrepen of huidstriemen genoemd.

Wat zijn de oorzaken van striae?

Striae kan meerdere oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is het overmatig uitzetten van de huid. Denk hierbij aan oorzaken als zwangerschap, snelle gewichtsverandering en bodybuilding. Andere oorzaken die verband kunnen houden met striae zijn langdurige blootstelling aan het ‘stresshormoon’ cortisol (zoals bij personen met het Cushing-syndroom) en overmatig gebruik van lokale steroïden. Genetische aanleg kan ook een rol spelen bij het ontstaan van striae (Elsaie et al., 2009)

Periodes met een vergrote kans op striae of striemen

In bepaalde periodes wordt de huid in een korte periode extra uitgezet, met als gevolg: een verhoogd risico op striae. Deze periodes zijn:

Striae tijdens zwangerschap: zwangerschapsstrepen

Striae tijdens de zwangerschap komt helaas vaak voor. Maar liefst 50-90% van de zwangere vrouwen krijgt er meer te maken (J Cutan Aesthet Surg. 2017). Als je zwanger bent neemt je gewicht en omvang snel toe en wordt de rekbaarheid van de huid flink op de proef gesteld met striemen in de huid als gevolg. Wanneer en of je striae krijgt tijdens de zwangerschap verschilt per persoon.

Striae door sporten

Doordat sporters in korte tijd hard trainen kan striae ontwikkelen op armen, bovenbenen en borsten. De spieren ontwikkelen dan zo snel dat er onderhuids scheurtjes ontstaan.

Striae tijdens de pubertijd – groeistrepen

In de pubertijd kun je in een korte periode snel groeien waardoor er een verhoogd risico is op het krijgen van huidstriemen. Deze striemen op je huid zijn dan vooral zichtbaar op dijen, billen en borsten. Bij jongere kinderen kun je striae ook tegenkomen, ook dan heeft het vaak te maken met de snelle groei die het lichaam doormaakt.

Striae bij snelle gewichtstoename of afname

Mensen die in een korte tijd veel aankomen lopen het risico dat ze met huidstriemen of striae te maken krijgen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een hogere BMI meer striae ontwikkelen. Vooral op de buik, dijen, aan de binnenkant bovenbenen en bovenarmen kunnen de huidstriemen zichtbaar zijn.

Waar ontstaat striae?

Striae kan op vele plekken op het lichaam ontstaan. Er zijn een aantal plekken op het lichaam welke extra vatbaar zijn voor striae:

Striae borsten

Een veelvoorkomende plek voor striae bij vrouwen is op de borsten. Borsten groeien en krimpen in de loop van de jaren wat striae kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat een borstvergroting een vergrote kans geeft op striae. 4.6% van de personen uit het onderzoek kreeg binnen een jaar na de borstvergroting striae op de borsten.

Striae billen

Ook de huid op de billen wordt snel uitgerekt bij gewichtstoename. Als je afvalt zal de bil veelal kleiner worden. Dit is dan ook de reden dat billen ook vatbaar zijn voor striae littekens.

Striae armen

Op je armen kan striae ook voorkomen. Dit wordt vaak gezien bij sporters die in een korte tijd hard aan het trainen zijn, waardoor de spiermassa in een snel tempo toeneemt en er onderhuidse scheurtjes kunnen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen leiden tot zichtbare striemen.

Striae rug

Ook je rug ontkomt niet aan striae bij gewichtstoename. Bij zowel sporters als mensen met overgewicht kan de huid op de rug in een korte periode flink worden uitgerekt, met huidstriemen als gevolg.

Striae buik

Striae op de buik komt veelal voor bij zwangere vrouwen. Binnen een hele korte periode wordt de huid op de buik uitgerekt waardoor striae kan ontstaan. Maar ook bij striae op de buik geldt dat dit kan voorkomen bij een snelle toe- of afname van gewicht.

Striae benen

Tot slot is striae op de benen een veelvoorkomende plek. Met name op de huid op de bovenbenen kan striae ontstaan vanwege wisselingen in gewicht.

Wat te doen tegen striae/striemen?

Het is helaas tot op de dag van vandaag niet mogelijk om striae helemaal te verwijderen. Wel zijn er verschillende manieren om de zichtbaarheid van striae te verminderen zoals het smeren van een crème of olie of het behandelen met een (fractionele) laser. De effectiviteit van een striae behandeling is gerelateerd aan de ‘leeftijd’ van striae. Over het algemeen reageert vroege (rood/paarse) striae (striae rubrae), beter op verschillende behandelingen dan oudere wit/beige striae (striae albae).

Striae verminderen

Uit onderzoek blijkt dat hydrateren is een essentieel onderdeel om de tekenen en symptomen van littekens en striae te verminderen. Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie bij zwangere vrouwen geeft aan dat de ernst van striae kan worden verminderd door plaatselijke toepassing van verzachtende en vochtinbrengende crème met met o.a. vitamine E .

Door het hoge gehalte van vitamine E in zowel de Biodermal littekencrème en de P-CL-E olie wordt de huid opnieuw soepel en worden de striemen na verloop van tijd minder zichtbaar. Het is wel belangrijk de crème of olie tweemaal daags goed in te masseren.

Bescherm je huid daarnaast ook met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Op deze manier bescherm je de striae littekens en zorg je ervoor dat de huid niet verder beschadigd wordt.

Striae of striemen voorkomen

Aangezien striae verwijderen geen mogelijkheid is, is het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ hier zeker van toepassing. Helaas zijn er nog geen onderzoeken die uitwijzen op welke manier je striae kunt voorkomen. Het is wel erg belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap, om de huid elastisch en soepel te houden. Je kunt je huid hydrateren door je goed in te smeren met een littekencrème of olie met voedende ingrediënten.

Striae behandelingen

Naast een striae crème of olie om de zichtbaarheid te verminderen, zijn er ook andere behandelingen om striae aan te pakken. Ook hier geldt: de striemen zullen in zichtbaarheid afnemen, maar nooit helemaal verdwijnen. Behandelingen die nu populair zijn, zijn o.a. microdermabrasie, tretionine creme (ook wel bekend als vitamine a zuur, uitsluitend verkrijgbaar op recept) of een laserbehandeling. Deze behandelingen worden uitsluitend uitgevoerd door een specialist.

Bronnen:
Amanda M. Oakley, 2020
J Invest Dermatol. 2013

Tips

Gebruik een rijke crème of olie

Door het hoge gehalte van vitamine E rijke crèmes of olie zoals de Biodermal Littekencrème wordt de huid opnieuw soepel en worden de huidstriemen na verloop van tijd minder zichtbaar.

Houd de huid zacht en soepel

Een soepele huid is flexibel en rekt dus gemakkelijker mee wanneer er sprake is van een grote groei.

Gerelateerde producten

Blog

P-CL-E zwangerschapskwaaltjes

De juiste huidverzorging bij zwangerschaps- kwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Biodermal | 23 augustus 2018

lees meer
Biodermal P-CL-E Olie header

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Biodermal | 21 augustus 2018

lees meer