Huidbehoefte

Striae, striemen of stretch marks

Ruim 70% van de vrouwen krijgt er mee te maken: striae. Ook wel bekend als striemen, stretch marks, groeistrepen of huidstriemen. Voor veel vrouwen is dit een doorn in het oog. De hoogste tijd om striae onder de loep te nemen. Wat is het nu eigenlijk, hoe ontstaat het en kun je er zelf iets aan doen?

Wat zijn striae?

Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid. Dit zijn onderhuidse littekens die zich in je bindweefsel bevinden. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de lijnen een witte, grijze of beige achtige kleur. 

Striaestrepen zijn meestal enkele centimeters lang en een paar millimeters breed. Het is een ongevaarlijke cosmetische aandoening. 

Illustratie van gezicht met huidprobleem striae

Hoe ontstaan stretch marks?

Stretch marks kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is dat de huid in een korte periode zich overmatig uitzet. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de zwangerschap, vanwege een groeispurt, bij snelle gewichtsveranderingen of wanneer je aan bodybuilding doet.

Andere oorzaken die verband kunnen houden met stretch marks zijn:

  • Langdurige blootstelling aan het ‘stresshormoon’ cortisol (zoals bij personen met het Cushing-syndroom).
  • Het overmatige gebruik van lokale steroïden.
  • Genetische aanleg (Elsaie et al., 2009).

Zwangerschapsstreep: striae tijdens de zwangerschap

Striae tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Niet verrassend, want tijdens deze 9 maanden verandert je lichaam enorm. Maar liefst 50-90% van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken (J Cutan Aesthet Surg. 2017). Als je zwanger bent neemt de omvang van je buik snel toe, waardoor  de rekbaarheid flink op de proef wordt gesteld. Vaak zijn zwangerschapsstriemen hiervan het onoverkomelijk gevolg. Tijdens de zwangerschap ontstaan striae voornamelijk op je buik en borsten, dit zijn de plaatsen waar je lichaam het snelst groeit. Wanneer en of je striae krijgt tijdens de zwangerschap verschilt per persoon. Vaak ontstaan de striemen pas tijdens het laatste trimester, omdat je buikomvang dan zijn hoogtepunt bereikt. 

Wist je dat: 78% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap verzorgingsproducten koopt om zwangerschapsstriemen te voorkomen? Vaak kiezen ze hierbij voor een olie, omdat dit helpt de huidelasticiteit te verbeteren.

Illustratie van gezicht met huidprobleem zwangerschapsstriae

Waar ontstaat striae?

Striae kan op vele plekken op het lichaam ontstaan. Er zijn een aantal plekken op het lichaam die extra vatbaar zijn, zoals:

  • Striae op de borsten. Borsten groeien en krimpen in de loop der jaren wat striae kan veroorzaken. 
  • Striae op de billen. Ook de huid op de billen wordt snel uitgerekt bij gewichtstoename. Als je vervolgens afvalt neemt de omvang van je bil weer af, wat de kans op huidstriemen vergroot.
  • Striae op de armen. Stretch marks op de armen wordt vaak gezien bij sporters die in een korte tijd hard aan het trainen zijn, waardoor de spiermassa in een snel tempo toeneemt en er onderhuidse scheurtjes kunnen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen leiden tot zichtbare striemen.
  • Striae op de rug. Bij zowel sporters als mensen met overgewicht kan de huid op de rug in een korte periode flink worden uitgerekt, met huidstriemen als gevolg.
  • Striae op de buik. Vaak ontstaat dit bij zwangere vrouwen, maar het kan ook ontstaan door een snelle toe- of afname van gewicht.
  • Striae op de benen. De benen zijn een veelvoorkomende plek voor striae. Met name op de huid van de bovenbenen, vanwege wisselingen in gewicht.
  • Striae op de heupen. Ook op de heupen kan striae voorkomen. Bijvoorbeeld door gewichtstoename of tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je striae verminderen?

Waarschijnlijk zul je niet volledig van je striae afkomen, maar je kunt wel de volgende dingen doen om het te verminderen:

  • Hydrateren. Uit onderzoek van Rawlings et al., 2012 blijkt dat hydrateren een essentieel onderdeel is om de tekenen en symptomen van littekens en striae te verminderen.
  • Naverzorging. De ernst van striae kan worden verminderd door plaatselijke toepassing van verzachtende en vochtinbrengende crème met met o.a. vitamine E. Bij Biodermal vind je dit onder andere terug in de littekencrème en de P-CL-E olie.
  • Bescherming. Bescherm je huid daarnaast ook met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Op deze manier bescherm je de littekens en zorg je ervoor dat de huid niet verder beschadigd wordt.

Kun je huidstriemen voorkomen?

Aangezien striae verwijderen geen mogelijkheid is, is het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ hier zeker van toepassing. Helaas zijn er nog geen onderzoeken die uitwijzen op welke manier je striae kunt voorkomen. Het is wel erg belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap, om de huid elastisch en soepel te houden. Je kunt je huid hydrateren door je goed in te smeren met een littekencrème of olie met voedende ingrediënten.

Hoe kun je striae behandelen?

Naast een striae crème of olie om de zichtbaarheid te verminderen, zijn er ook andere behandelingen om het aan te pakken. Ook hier geldt: de striemen zullen in zichtbaarheid afnemen, maar nooit helemaal verdwijnen. Behandelingen die nu populair zijn, zijn o.a. microdermabrasie, tretinoine creme (ook wel bekend als vitamine A zuur, uitsluitend verkrijgbaar op recept) of een laserbehandeling. Deze behandelingen worden uitsluitend uitgevoerd door een specialist.

Bronnen:
Amanda M. Oakley, 2020
J Invest Dermatol. 2013

Tips

Gebruik een rijke crème of olie

Door het hoge gehalte van vitamine E rijke olie of crèmes of olie zoals de Biodermal Littekencrème wordt de huid opnieuw soepel en worden de huidstriemen na verloop van tijd minder zichtbaar.

Houd de huid zacht en soepel

Een soepele huid is flexibel en rekt dus gemakkelijker mee wanneer er sprake is van een grote groei. Smeer je huid daarom in met een voedende bodylotion.

Blog

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert de P-CL-E olie. Deze […]

Lees dit artikel

De juiste huidverzorging bij zwangerschapskwaaltjes

De juiste huidverzorging bij zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen