Striae

Striae zijn huidstriemen – feitelijk littekens – in de huid die door een verscheidenheid aan factoren kunnen optreden. Het bekendste voorbeeld van striae zie je bij zwangere vrouwen in de vorm van zwangerschapsstriemen op de buik of borsten. Je kunt striae niet voorkomen, wel kun je de zichtbaarheid ervan verminderen met een littekencrème.

Wat is striae?

Striae zijn strepen of lijnen op de huid. Beginnende striae heeft een rode of paarse kleur. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de lijnen een witte, grijze of beige achtige kleur. Striaestrepen zijn meestal enkele centimeters lang en enkele millimeters breed en kan soms jeuk veroorzaken. Het is een cosmetische aandoening en is niet gevaarlijk. Striae wordt ook wel striemen, groeistrepen of huidstriemen genoemd.

Hoe ontstaat striae?

Striae ontstaat als een lichaamsdeel sneller groeit dan de huid kan bijhouden waardoor het bindweefsel onderhuids scheurt. Striae kan dus in verschillende situaties voorkomen wanneer de huid binnen een korte periode snel groeit. Er zijn verschillende fases in je leven waarin de kans op striae hoger is.

Periodes met vergrote kans op striae

Striae komt vaker voor tijdens bepaalde periodes in een mensenleven. Deze fases zijn:

Striae tijdens de zwangerschap – zwangerschapsstriemen

Tot 90% van de vrouwen krijgt te maken met striae tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent neemt je gewicht en omvang snel toe en wordt de rekbaarheid van de huid flink op de proef gesteld met striemen in de huid als gevolg. Wanneer en of je striae krijgt tijdens de zwangerschap verschilt per persoon.

Striae tijdens de pubertijd – groeistrepen

In de pubertijd kun je in een korte periode snel groeien waardoor er een verhoogd risico is op het krijgen van huidstriemen. Deze striemen op je huid zijn dan vooral zichtbaar op dijen, billen en borsten. Bij jongere kinderen kun je striae ook tegenkomen, ook dan heeft het vaak te maken met de snelle groei die het lichaam doormaakt.

Striae bij snelle gewichtstoename of afname

Mensen die in een korte tijd veel aankomen lopen het risico dat ze met huidstriemen of striae te maken krijgen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een hogere BMI meer striae ontwikkelen. Vooral op de buik, dijen, aan de binnenkant bovenbenen en bovenarmen kunnen de huidstriemen zichtbaar zijn.

Striae bij korte intensieve training van de spieren

Doordat bodybuilders in korte tijd hard trainen kan striae ontwikkelen op armen, bovenbenen en borsten. De spieren ontwikkelen dan zo snel dat er onderhuids scheurtjes ontstaan.

Waar ontstaat striae?

Striae kan op vele plekken op het lichaam ontstaan. Er zijn een aantal plekken op het lichaam welke extra vatbaar zijn voor striae:

Striae borsten

Een veelvoorkomende plek voor striae bij vrouwen is op de borsten. Borsten groeien en krimpen in de loop van de jaren wat striae kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat een borstvergroting een vergrote kans geeft op striae. 4.6% van de personen uit het onderzoek kreeg binnen een jaar na de borstvergroting striae op de borsten.

Striae billen

Ook de huid op de billen wordt snel uitgerekt bij gewichtstoename. Als je afvalt zal de bil veelal kleiner worden. Dit is dan ook de reden dat billen ook vatbaar zijn voor striae littekens.

Striae armen

Op je armen kan striae ook voorkomen. Dit wordt vaak gezien bij sporters die in een korte tijd hard aan het trainen zijn, waardoor de spiermassa in een snel tempo toeneemt en er onderhuidse scheurtjes kunnen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen leiden tot zichtbare striae.

Striae buik

Striae op de buik komt veelal voor bij zwangere vrouwen. Binnen een hele korte periode wordt de huid op de buik uitgerekt waardoor striae kan ontstaan. Maar ook bij striae op de buik geldt dat dit kan voorkomen bij een snelle toe- of afname van gewicht.

Striae benen

Tot slot is striae op de benen een veelvoorkomende plek. Met name op de huid op de bovenbenen  kan striae ontstaan vanwege wisselingen in gewicht.

Wat zijn de oorzaken van striae?

Niet alleen gewichtstoename is een oorzaak van striae. Je kunt namelijk ook zonder dat je bent aangekomen striae krijgen. Bij sommige mensen is het genetisch bepaald dat zij meer kans hebben op striae dan anderen. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met striae minder DNA, proteïne, en elastine in de huid hebben. Het is erfelijk bepaald dat een huid met striae minder elastine, fibrilline, collageen en fibronectine produceert.

Wat te doen tegen striae?

Helaas kun je striae niet volledig verwijderen. Wel kun je met een speciale crème of olie de zichtbaarheid van striae verminderen. Daarnaast kun je de zichtbaarheid van striae verminderen door je huid goed te beschermen tegen de zon en te hydrateren. Bescherm je huid met een zonnebrandcrème met een hoge factor. Op deze manier bescherm je de striae littekens en zorg je ervoor dat de huid niet verder beschadigd wordt. Door je huid te hydrateren zorg je ervoor dat de striae minder zichtbaar is. Je kunt je huid hydrateren door je goed in te smeren met een striae crème of olie.

Hoe kun je striae behandelen?

Je kunt de zichtbaarheid van striae verminderen door de littekens te behandelen met een littekencrème of olie. Biodermal heeft verschillende crèmes met werkzame ingrediënten in haar assortiment die de zichtbaarheid van striae kunnen verminderen:

Biodermal P-CL-E olie
P-CL-E olie bestaat uit een unieke samenstelling van natuurlijke oliën. Zo helpt Camelina-olie de huidbarrière te versterken. Daarnaast helpen Shea- en Canola-olie de huid zichzelf te beschermen tegen externe invloeden. De huidolie is speciaal ontwikkeld om de zichtbaarheid van striae, zwangerschapsstriemen en littekens te verminderen.

Biodermal Littekencreme
Biodermal Littekencreme bevat bindweefselproteine, vitamine e en plantaardig ceratonia extract om de huid te hydrateren en bindweefsel te stimuleren.

Door het hoge gehalte van vitamine E in zowel de littekencrème en de P-CL-E olie wordt de huid opnieuw soepel en worden de striemen na verloop van tijd minder zichtbaar. Het is wel belangrijk de crème of olie tweemaal daags goed in te masseren.

Biodermal Littekencrème wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers

Tips

Gebruik een rijke crème

Door het hoge gehalte van vitamine E rijke crèmes zoals de Biodermal Littekencrème wordt de huid opnieuw soepel en worden de huidstriemen na verloop van tijd minder zichtbaar.

Houd de huid zacht en soepel

Een soepele huid is flexibel en rekt dus gemakkelijker mee wanneer er sprake is van een grote groei.

Gerelateerde producten

Blog

P-CL-E zwangerschapskwaaltjes

De juiste huidverzorging bij zwangerschaps- kwaaltjes

Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam en daarmee ook je huid. Zo kan je verschillende zwangerschapskwaaltjes ervaren die in relatie […]

Biodermal | 23 augustus 2018

lees meer
Biodermal P-CL-E Olie header

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Biodermal | 21 augustus 2018

lees meer