Rode wangen: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Rode wangen, de meeste van ons hebben er weleens mee te maken gehad. Een gezonde blos kan er mooi uitzien, maar het kan ook als een probleem worden ervaren wanneer ze vaker voorkomen. Rode wangen kunnen door meerdere factoren worden veroorzaakt. Wij vertellen je hieronder meer over de verschillende oorzaken en de mogelijke oplossingen.

Oorzaken rode wangen

Rode wangen kunnen meerdere oorzaken hebben en kunnen permanent of tijdelijk van aard zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn: 

  • Temperatuurverschillen
  • Emoties
  • Lichamelijke inspanning
  • Hormonen
  • Alcoholgebruik
  • Huidcondities (zoals uitslag, rosacea of acne)
  • Zonnebrand

Veranderingen in temperatuur

Opeens een rood gezicht? Als je in de winter naar buiten gaat dan kan je gezicht ineens rood van kleur worden. De bloedvaten in je gezicht kunnen dan samenknijpen waardoor er stuwing ontstaat. Deze lichaamsreactie wordt vasoconstrictie genoemd en veroorzaakt de rode huid op je gezicht.

Het ervaren van heftige emoties

Rode wangen door heftige emoties, kennen we ook wel als blozen. Als reactie op de emotie worden de bloedvaten in je gezicht wijder, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Het gevolg? Een rood gezicht.

Na lichamelijk inspanning

Als je je lichamelijk inspant gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Om de temperatuur onder controle te houden, gaat je lichaam zweten. Hierdoor zetten de bloedvaten in je gezicht uit wat een rode huid tot gevolgen heeft.

Hormonen

Wanneer de balans in je hormonen wisselt, kan dat ervoor zorgen dat je meer gaat transpireren en dat je rode wangen krijgt. Je hormonen moeten vaak een nieuwe balans vinden tijdens de menstruatie, overgang, zwangerschap en puberteit. In deze periodes kun je daardoor vaker te maken krijgen met rode wangen.

Het gebruik van alcohol

De inname van alcohol zorgt voor een verwijding van de bloedvaten, waardoor er een hogere doorbloeding is. De toenemende doorbloeding kan een rood gezicht als gevolg hebben.

Door uitslag 

Huiduitslag kan meerdere oorzaken hebben. Het kan een allergische reactie zijn, maar je huid kan aan de buitenkant ook beschadigd zijn, bijvoorbeeld door het scheren. Mocht de uitslag aanhouden dan is het altijd goed om je huisarts te raadplegen.

Acne

Wanneer je last hebt van acne of puistjes kan de huid rood van kleur worden. Er zijn verschillende manieren om acne aan te pakken. Belangrijk is wel om onderscheid te maken in acne en rosacea. Hoewel beide pukkels kunnen veroorzaken op het gezicht, hebben ze een andere oorzaak en ook een andere behandeling nodig.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die niet besmettelijk is, waarbij delen van de wangen en neus rood kleuren. Lees hier verder over rosacea.

Zonnebrand

Een verbrande huid door de zon wordt rood van kleur. De rode kleur is een waarschuwing van je lichaam dat hij teveel uv-stralen heeft opgenomen. Uit de zon dus!

Wat te doen tegen rode wangen?

Aangezien er veel oorzaken zijn voor het krijgen van rode wangen is er helaas niet één oplossing voor alle varianten. Natuurlijk kun je matigen met alcohol of proberen stress te vermijden, maar dit zijn natuurlijk niet de oplossingen wanneer die niet de oorzaak is van jouw rode wangen.

Heb je geen couperose of rosacea, maar toch (af en toe) rode wangen? Dan is het raadzaam om een crème met niacinamide te smeren. Onderzoek heeft aangetoond dat een crème met niacinamide werkt tegen zowel pigmentvlekken, rimpels als rode wangen. Niacinamide is daarom te vinden in meerdere Biodermal producten. Vind hier alle Biodermal producten met niacinamide

Indien je erg last hebt van rode wangen en/of huiduitslag is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de huisarts.

Wil je op de hoogte worden gehouden van alle tips&tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.

Martin

Vaak als ik me druk maak en met vele mensen om me heen jrijg ik het gauw warm en op het werk wordt ik vaak gepest rooie rinus zeggen ze dan daaromga ik niet gauw ergens heen van het werk

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen