Huidbehoefte

Littekens

Iedereen krijgt weleens te maken met een litteken op de huid. Zelfs het kleinste wondje kan al een litteken veroorzaken. Littekens kunnen cosmetische consequenties hebben en voor onzekerheid zorgen. Gelukkig kunnen littekens minder zichtbaar worden door de juiste verzorging!

Wat is een litteken?

Een litteken is een blijvende en zichtbare afwijking van de huid die achterblijft na de genezing van een wond. Gelukkig zorgt niet iedere wond voor zichtbare littekens. Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, blijft er geen litteken achter. Bij de beschadiging van de lederhuid, bijvoorbeeld door puistjes is de kans op een litteken groter.

Illustratie van gezicht met huidprobleem littekens

Hoe ontstaan littekens?

Wanneer de huid is beschadigd maakt het lichaam extra weefsel aan om de wond te sluiten. Het aanmaken van dat extra weefsel, dat bestaat uit collageen, is een natuurlijke reactie van het lichaam. Vaak wordt er echter iets te veel weefsel aangemaakt wat een litteken tot resultaat heeft. Dit overtollig weefsel wordt littekenweefsel genoemd. 

Littekens kunnen ook ontstaan doordat de huid gedurende een langere periode wordt opgerekt, bijvoorbeeld tijdens de groei in de puberteit of door zwangerschap. Deze littekens kennen we als striae.

Wat zijn de kenmerken van littekens?

Littekenweefsel is sterker dan de normale huid en voelt daarom vaak harder en minder flexibel aan. Soms vormt het weefsel een bobbeltje op de huid. De doorbloeding van een litteken is sterker dan die van normale huid. Hierdoor kan een litteken rood of paars van kleur worden en flinke jeuk veroorzaken. Dit effect is maar tijdelijk, na een aantal maanden wordt het weefsel zachter, soepeler en dunner.

Welke soorten littekens zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten littekens, afhankelijk van de beschadiging van de huid en de reactie van de cellen in je huid. Zo zijn er normale, atrofische, hypertrofische en keloïde littekens. Hieronder lees je wat elk type litteken kenmerk. 

Normaal litteken

Een normaal litteken ontstaat na de genezing van een wond en is meestal net iets lichter of juist donkerder dan de eigen huidskleur. 

Atrofisch litteken

Bij atrofische littekens is het het weefsel vaak erg dun en vormen de littekens een kuiltje in de huid. Deze littekens ontstaan bijvoorbeeld na acne of de waterpokken. 

Hypertrofisch litteken

Hypertrofische littekens zijn van rood van kleur, verdikt en kunnen jeuk geven of pijn doen. Dit type litteken kan, onder andere, ontstaan na het oplopen van brandwonden.

Keloïd litteken

Keloïde littekens hebben een onregelmatige vorm, zijn abnormaal verdikt, vaak rood of donker van kleur en zijn groter dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd litteken kan ontstaan door een ontsteking van een haarzakje of na huidbeschadiging door bijvoorbeeld een operatiewond, brandwond of acne.

Kun je met je litteken in de zon?

Een litteken kan in de zon door de UV-straling donkerder van kleur worden. Het beschermen van een litteken tegen UV-straling is daarom erg belangrijk. Houd een litteken goed uit de zon en bescherm het met een zonnebrandcrème met een hoge SPF. 

Hoe je litteken te behandelen? 

Een goede behandeling van je litteken start door niet te krabben aan korstjes of bobbeltjes. Geef je wondje rust, voor het beste herstel en verklein daarmee de kans op blijvende schade. Ontstaat er toch een litteken? Deze kun je verzorgen met een littekencrème om de zichtbaarheid van het litteken te verminderen. Zorg er verder voor dat je het weefsel regelmatig masseert om de doorbloeding te stimuleren. 

Als je kleine littekens hebt door acne, kun je deze ook verzorgen met onze littekencrème. Hier lees je ook wanneer je kunt starten met het smeren van een littekencrème. 

Littekens worden minder. Super heerlijke crème.

Tips

Houd het schoon

Een wondje dat ontsteekt zal eerder littekens achterlaten. Voorkom dit door je wondje goed schoon te houden. 

Gebruik littekencrème

Zodra een wondje gesloten is en het korstje verdwenen is, kun je eventueel beginnen met het smeren van een speciale littekencrème zodat de huid soepeler wordt en de zichtbaarheid van het litteken wordt vervaagt.

Blijf uit de zon

Een litteken kan in de zon door de UV-straling donkerder van kleur worden. Houd een litteken daarom goed uit de zon.

Blog

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert de P-CL-E olie. Deze […]

Lees dit artikel

Natuurlijke oliën in je huidverzorgings-<br data-lazy-src=

Natuurlijke oliën in je huidverzorgings-
producten

Er zijn veel verschillende natuurlijke oliën en deze zijn vaak terug te vinden in huidverzorgingsproducten. Maar welke natuurlijke oliën zien […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen