Littekens

Iedereen krijgt weleens te maken met een litteken op de huid. Zelfs het kleinste wondje kan al een litteken veroorzaken. Littekens kunnen cosmetische consequenties hebben en voor onzekerheid zorgen. Gelukkig kunnen littekens minder zichtbaar worden door de juiste verzorging met een littekencrème!

Producten

Wat is een litteken?

Een litteken is een blijvende en zichtbare afwijking van de huid. Het blijft achter op de huid na de genezing van de wond. Niet iedere wond zorgt voor een litteken. Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden blijft er geen litteken achter. Bij de beschadiging van de lederhuid, bijvoorbeeld door acne is de kans op een litteken groter.

Hoe ontstaan littekens?

Wanneer de huid is beschadigd maakt het lichaam extra weefsel aan om de wond te sluiten. Het aanmaken van extra weefsel, dat bestaat uit collageen, is een natuurlijke reactie van het lichaam. Vaak wordt er echter iets te veel weefsel aangemaakt wat een litteken tot resultaat heeft. Dit overtollig weefsel wordt littekenweefsel genoemd.

Kenmerken van littekens

Het littekenweefsel is sterker dan de normale huid en voelt vaak ook harder en minder flexibel aan. De huid met een litteken is daarom ook anders dan de huid eromheen. Soms vormt het littekenweefsel een bobbeltje op de huid. De meeste littekens zijn pigmentloos en bijna niet zichtbaar. Toch kunnen ze ook dik of rood zijn.

Littekens verzorgen

Een wondje heelt vanzelf en heeft voornamelijk rust nodig. Bij een goede littekenbehandeling is het niet krabben aan de korstjes of bobbeltjes van het litteken cruciaal. Geef het litteken rust, voor het beste herstel. Verder is het belangrijk dat je de wond verzorgt en beschermt. Bescherm de wond tegen te veel UV-straling door hem af te dekken. Hierdoor is de kans groter dat er geen litteken ontstaat of dat de litteken er mooier uit ziet. Wanneer de wond gesloten is, kun je er een littekenzalf opsmeren. Een littekencrème gebruiken is een geschikte manier om de littekens te behandelen. Ook is het beschermen van een litteken tegen Uv-straling erg belangrijk. Houd het litteken dus goed uit de zon en bescherm het met een zonnebrandcrème met een hoge SPF om het donker worden van een litteken te helpen voorkomen. Het is goed om je te realiseren dat een litteken nooit helemaal zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van een litteken sterk verbeteren door de juiste verzorging; het kan zachter en vlakker worden. Daarnaast kan ook de zichtbaarheid van littekens verminderen.

Littekencrème van Biodermal

Biodermal littekencrème kan het uiterlijk van een litteken sterk verbeteren. Het is speciaal ontwikkeld om de zichtbaarheid van littekens te helpen verminderen en daarmee de cosmetische aard van het litteken te verbeteren. Deze littekenzalf kan gebruikt worden bij alle soorten littekens en is ook geschikt voor de tere kinderhuid. Verder zorgt de littekencrème ervoor dat het natuurlijk herstellend vermogen van de huid wordt ondersteund.

P-CL-E olie van Biodermal

Naast de littekencrème, is er ook de Biodermal P-CL-E olie om de zichtbaarheid van littekens te helpen verminderen. Ook de P-CL-E olie ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid en is geschikt voor de gevoelige huid. De keuze voor de littekencrème of de P-CL-E olie hangt af van persoonlijke voorkeur voor een crème of een huidolie.

"Littekens worden minder. Super heerlijke crème. "

Tamara over de Littekencrème

Tips

Denk aan je hygiëne

Ook hygiëne speelt een rol, een wondje dat is gaan ontsteken zal eerder littekens achterlaten. Om littekens te voorkomen is het dus belangrijk dat je een wondje goed schoonhoudt!

Gebruik littekencrème

Zodra een wondje gesloten is en het korstje verdwenen is, kun je eventueel beginnen met het smeren van een speciale littekencrème zodat de huid soepeler wordt en de zichtbaarheid van het litteken wordt vervaagt.

Laat korstjes met rust

Het is verleidelijk, maar krab niet aan de korstjes of bobbeltjes van het litteken. Geef het litteken rust, voor het beste herstel.

Blog

Biodermal P-CL-E Olie header

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Biodermal | 21 augustus 2018

lees meer
Biodermal Anti age olie header

Natuurlijke oliën in je huidverzorgings-
producten

Er zijn veel verschillende natuurlijke oliën en deze zijn vaak terug te vinden in huidverzorgingsproducten. Maar welke natuurlijke oliën zien […]

Biodermal | 1 augustus 2018

lees meer

Biodermal Littekencreme wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers