Huidbehoefte

Littekens

Iedereen krijgt weleens te maken met een litteken op de huid. Zelfs het kleinste wondje kan al een litteken veroorzaken. Littekens kunnen cosmetische consequenties hebben en voor onzekerheid zorgen. Gelukkig kunnen littekens minder zichtbaar worden door de juiste verzorging met een littekencrème!

Wat is een litteken?

Een litteken is een blijvende en zichtbare afwijking van de huid. Het blijft achter op de huid na de genezing van de wond. Niet iedere wond zorgt voor een litteken. Wanneer alleen de opperhuid is beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden blijft er geen litteken achter. Bij de beschadiging van de lederhuid, bijvoorbeeld door acne / puistjes is de kans op een litteken groter.

Hoe ontstaan littekens?

Wanneer de huid is beschadigd maakt het lichaam extra weefsel aan om de wond te sluiten. Het aanmaken van extra weefsel, dat bestaat uit collageen, is een natuurlijke reactie van het lichaam. Vaak wordt er echter iets te veel weefsel aangemaakt wat een litteken tot resultaat heeft. Dit overtollig weefsel wordt littekenweefsel genoemd. Daarnaast kunnen littekens ook ontstaan doordat de huid gedurende een langere periode wordt opgerekt, bijvoorbeeld tijdens de groei in de puberteit of door zwangerschap. Deze littekens kennen we als striae.

Wat zijn de kenmerken van littekens?

Littekenweefsel is sterker dan de normale huid en voelt daarom vaak harder en minder flexibel aan. Soms vormt het weefsel een bobbeltje op de huid. De doorbloeding van een litteken is sterker dan die van normale huid. Hierdoor kan een litteken rood of paars van kleur worden en flinke jeuk veroorzaken. Dit effect is maar tijdelijk, na een aantal maanden wordt het weefsel zachter, soepeler en dunner.

Welke soorten littekens zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten littekens, afhankelijk van de beschadiging van de huid en de reactie van de cellen in je huid. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten littekens:

  • Normaal litteken: ontstaat na de genezing van een wond en is meestal licht roze of donkerder van kleur.
  • Atrofisch litteken: ontstaat vaak na acne of waterpokken. Het weefsel is erg dun en de littekens vormen een kuiltje in de huid.
  • Hypertrofisch litteken: komt vaak voor bij jonge mensen voornamelijk na het oplopen van brandwonden en bij mensen met een donkere huidskleur. In de meeste gevallen is het litteken rood van kleur, verdikt en kan het ook jeuk geven of pijn doen.
  • Keloïd litteken: heeft een onregelmatige vorm, is abnormaal verdikt, vaak rood of donker van kleur en is groter dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd litteken kan ontstaan door een ontsteking van een haarzakje of na huidbeschadiging door bijvoorbeeld een operatiewond, brandwond, vaccinaties, of acne.

Wat kun je doen tegen littekens?

Een wondje heelt vanzelf en heeft voornamelijk rust nodig. Je kunt ervoor kiezen om de wond te verzorgen met een speciale schaafwond crème, zodat de wond sneller heelt. Bij een goede littekenbehandeling is het cruciaal om niet te krabben aan de korstjes of bobbeltjes. Geef het litteken rust, voor het beste herstel.

Littekens en de zon

Een litteken kan in de zon door de UV-straling donkerder van kleur worden. Het beschermen van een litteken tegen UV-straling is daarom erg belangrijk. Houd een litteken goed uit de zon en bescherm het met een zonnebrandcrème met een hoge SPF. Verder is het belangrijk dat je een litteken goed beschermt tegen de zon.

Hoe kun je een litteken behandelen?

Nadat een wond volledig is geheeld kan er uiteindelijk toch een litteken ontstaan. Een litteken verdwijnt helaas nooit helemaal volledig. Je kunt een litteken wel verzorgen met een littekencrème om de zichtbaarheid te verminderen. Daarnaast doe je er goed aan om het weefsel regelmatig te masseren. Hierdoor stimuleer je de doorbloeding en herstelt de huid sneller. Als je kleine littekens hebt door acne, kun je deze ook verzorgen met onze littekencrème.

Wanneer kun je littekencrème opsmeren?

Voorkom dat je wondje geïnfecteerd raakt en begin pas met het smeren van de littekencrème op het moment dat je huid volledig geheeld is, oftewel wanneer:

• Je geen last meer hebt van open wondjes.
• Het wondje niet langer pijn doet.
• Het wondje niet langer van kleur verandert.

P-CL-E olie van Biodermal

Biodermal biedt ondersteuning bij de huid met littekens. Naast de littekencrème, is er ook de Biodermal P-CL-E olie om de zichtbaarheid van littekens te helpen verminderen. De P-CL-E olie ondersteunt het natuurlijk herstellend vermogen van de huid en is geschikt voor de gevoelige huid. De keuze voor de littekencrème of de P-CL-E olie hangt af van je persoonlijke voorkeur voor een crème of een huidolie.

Littekens worden minder. Super heerlijke crème.

Tamara over de Littekencrème

Tips

Denk aan je hygiëne

Ook hygiëne speelt een rol, een wondje dat is gaan ontsteken zal eerder littekens achterlaten. Om littekens te voorkomen is het dus belangrijk dat je een wondje goed schoonhoudt!

Gebruik littekencrème

Zodra een wondje gesloten is en het korstje verdwenen is, kun je eventueel beginnen met het smeren van een speciale littekencrème zodat de huid soepeler wordt en de zichtbaarheid van het litteken wordt vervaagt.

Laat korstjes met rust

Het is verleidelijk, maar krab niet aan de korstjes of bobbeltjes van het litteken. Geef het litteken rust, voor het beste herstel.

Blog

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Biodermal | 21 augustus 2018

Welkom P-CL-E olie: olie met natuurlijke ingrediënten

Ook zo’n fan van de P-CL-E producten? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Biodermal presenteert een nieuw product in […]

Lees dit artikel

Natuurlijke oliën in je huidverzorgings-<br>producten

Biodermal | 1 augustus 2018

Natuurlijke oliën in je huidverzorgings-
producten

Er zijn veel verschillende natuurlijke oliën en deze zijn vaak terug te vinden in huidverzorgingsproducten. Maar welke natuurlijke oliën zien […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen