Littekens

Littekens, iedereen krijgt weleens te maken met een litteken op de huid. Een litteken ontstaat wanneer de (leder)huid is beschadigd. Zelfs het kleinste wondje kan al een litteken veroorzaken. Kleine oppervlakkige wondjes aan de opperhuid, zoals bij schaafwonden, leiden doorgaans niet tot littekenweefsel.

Producten

Wat is een litteken?

Een litteken bestaat uit het teveel aan weefsel dat wordt aangemaakt bij een beschadiging van de huid. Dit weefsel wordt littekenweefsel genoemd en bestaat uit collageen. Wanneer de lederhuid wordt beschadigd is het aanmaken van extra collageen is een natuurlijke reactie van het lichaam om de huid zo snel mogelijk weer te genezen en de wond te sluiten. Of je wel of niet een litteken krijgt hangt af van de grootte en diepte van het wondje.

Hoe ontstaat een litteken?

Een litteken ontstaat wanneer de huid beschadigd is. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden zullen er geen littekens achterblijven. Echter als de lederhuid niet meer intact is, wordt er extra collageen aangemaakt en ontstaat er wel een litteken. Vaak wordt er echter iets te veel weefsel (collageen) aangemaakt wat een litteken tot resultaat heeft. Dit overtollige collageen noemen we daarom ook wel littekenweefsel.

Wat zijn de kenmerken?

Het littekenweefsel is sterker dan de normale huid en voelt vaak ook harder en minder flexibel aan. De huid met een litteken is daarom ook anders dan de huid eromheen. Soms vormt het littekenweefsel een bobbeltje op de huid, een litteken kan dan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook nadat het korstje van een wondje is verdwenen, is de huid nog gevoelig en rood door een verhoogde bloedtoevoer. Littekens kunnen cosmetische consequenties hebben en voor onzekerheid zorgen.

Hoe kun je een litteken het beste verzorgen?

Een wondje heelt vanzelf en heeft voornamelijk rust nodig. Het littekenweefsel is vooral in het begin hard en minder flexibel. Het kan maar liefst anderhalf jaar duren voordat het litteken zijn definitieve vorm aanneemt. Het is goed om te realiseren dat een litteken nooit helemaal zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van een litteken sterk verbeteren; het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden.

Verzorgingsproducten van Biodermal

Biodermal littekencrème is speciaal ontwikkeld om de zichtbaarheid van littekens te helpen verminderen en daarmee de cosmetische aard van het litteken te helpen verbeteren. De crème kan gebruikt worden bij alle soorten nieuwe én oude littekens en is ook geschikt voor de tere kinderhuid. Ook zorgt de crème ervoor dat het natuurlijk herstellend vermogen van de huid wordt ondersteund.

"Littekens worden minder. Super heerlijke crème. "

Tamara over de Littekencrème

Tips

Denk aan je hygiëne

Ook hygiëne speelt een rol, een wondje dat is gaan ontsteken zal eerder littekens achterlaten. Om littekens te voorkomen is het dus belangrijk dat je een wondje goed schoonhoudt!

Gebruik littekencrème

Zodra een wondje gesloten is en het korstje verdwenen is, kun je eventueel beginnen met het smeren van een speciale littekencrème zodat de huid soepeler wordt en de zichtbaarheid van het litteken wordt vervaagt.

Laat korstjes met rust

Het is verleidelijk, maar krab niet aan de korstjes of bobbeltjes van het litteken. Geef het litteken rust, voor het beste herstel.

Blog

Glycolzuur Biodermal Reinigingsmousse

Je huid vernieuwen met Glycolzuur

Glycolzuur, vaak terug te vinden op de productverpakking als glycolic acid, is voor velen waarschijnlijk een onbekend ingrediënt. Onbekend maakt […]

Biodermal | 27 september 2017

lees meer
Littekens verminderen? Wij geven je tips!

Littekens verminderen? Wij geven je tips!

Iedereen heeft wel eens een litteken gehad op de huid. Een wond of een geplande operatie, zelfs het kleinste wondje […]

Biodermal | 2 december 2016

lees meer

Biodermal Littekencreme wordt beoordeeld met 5 sterren door onze gebruikers