Iedereen heeft wel eens een litteken gehad op de huid. Een wond of een geplande operatie, zelfs het kleinste wondje kan al een litteken veroorzaken. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Wij geven je tips!
Natuurlijk herstel van de huid
Niet alleen door een wond maar bijvoorbeeld ook een operatie kan een vervelend litteken achterlaten:
Afhankelijk van de diepte van je wond, zal je lichaam zelf aan de slag gaan om je huidbeschadiging te herstellen. Hierbij wordt weefsel aangemaakt.
Vaak wordt er iets te veel weefsel (collageen) aangemaakt wat een litteken tot resultaat heeft. Dit overtollige collageen noemen we daarom ook wel littekenweefsel.
Wist je dat?
Schaafwonden genezen meestal zonder complicaties en littekenvorming. Soms ontstaat er na een schaafwond een bruin vlekje. In feite is dat een pigmentvlek. Je kunt dit ook krijgen als de huid verbrand is door bijvoorbeeld de zon of door een schaafwond.
Ook puistjes kunnen een veroorzaker van (blijvend) littekenweefsel zijn. Door een onbalans in talgproductie raken de poriën verstopt waardoor puistjes of mee-eters kunnen ontstaan. Wanneer het weefsel rond de puistjes ontstoken raakt kunnen er wondjes ontstaan die littekens achterlaten.
Hoe voorkom je littekenweefsel?
Om een litteken te voorkomen of te verminderen moet de wond behandeld worden door het optimaal; te reinigen, te beschermen en te verzorgen. Als de wond zo goed als dicht is dan besteden we er vaak weinig aandacht meer aan. Juist deze fase is belangrijk omdat je huid aan het herstellen is!
Bescherm de wond ook tijdens het sporten.
Houdt de huid soepel door bijvoorbeeld in te smeren met een vette crème.
Ga niet krabben aan het korstje van de wond. Dit vertraagt het natuurlijke herstelproces van je huid.
Tiffany over de Littekencrème
“Deze creme gebruik ik nu iets minder dan 2 maanden voor een groot litteken in mijn gezicht; meteen begonnen met 2x per dag smeren nadat de hechtingen eruit waren en het bevalt super.! Het litteken zie je minder worden en het voedt de huid goed.
Meerdere mensen in mijn omgeving raden deze crème aan en ik zelf zeker ook! ” Bekijk dit productLees meer reviews
Tip: Gebruik een littekencrème
Zorg ervoor dat je de huid zacht en soepel houdt, met een littekencrème. Littekencrème kan gebruikt worden vanaf het moment dat een wond gesloten is en het korstje is verdwenen. Op het moment dat de wond nog open is, bestaat er een verhoogde kans op infecties. Littekencrème kan zowel bij nieuwe als bij oude littekens gebruikt worden.
Door een littekencrème zal een litteken niet helemaal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van een litteken sterk verbeteren; het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden.
Naast de Littekencreme heeft Biodermal ook de P-CL-E olie die door haar unieke mix van natuurlijke oliën en vitaminen ook helpt de zichtbaarheid van littekens te vervagen. Zowel een crème als een olie kunnen geschikt zijn voor het verzorgen van littekens. Welke je kiest kan afhangen van naar welke textuur jouw voorkeur uitgaat.
Tip: Stel je huid niet teveel bloot aan UV straling
Mijdt UV-straling of de zonnebank, als het litteken nog vers is. Licht kan het herstel van de huid beïnvloeden en ook de structuur en kleur van de huid doen veranderen.
Tip: Masseer het litteken regelmatig
Door het littekenweefsel regelmatig te masseren stimuleer je de doorbloeding van de huid waardoor de huid beter kan herstellen. Ook helpt masseren om de huid soepel te houden.
Wil je wekelijks op de hoogte worden gehouden van alle tips&tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.
Handige tips! Helaas is het geen doen om altijd maar met een pleister op het litteken rond te lopen.. Dus dan maar beter proberen te voorkomen!
Groet,
Anne
Biodermal
Beste Maria,
Voor een optimale verzorging de littekencrème tweemaal daags grondig inmasseren op een schone en droge huid. Niet op (nog) niet gesloten wondjes aanbrengen. Voor meer informatie kan je kijken op https://www.biodermal.nl/producten/littekencreme/
Groetjes Biodermal
Maria
Ik heb de biodermal littekencreme gekocht voor na mijn bovenooglid correctie, maar hoe ga ik te werk? Hoe vaak smeer ik en hoe masseer ik? Weinig over terug te vinden op internet
Waarschijnlijk heb je ze weleens voorbij horen komen: antioxidanten. Deze stoffen komen voor in voedingsmiddelen en huidverzorging en helpen om vrije radicalen te neutraliseren. Antioxidanten spelen dan ook een belangrijke rol in een gezonde, stralende huid. Benieuwd hoe antioxidanten dit precies doen én wat precies de voordelen zijn van een crème met antioxidanten? Lees dan snel verder!
Een stralende huid willen we allemaal. Maar welke ingrediënten zorgen voor een stralende huid? Er zijn ingrediënten speciaal voor de droge huid, oudere huid, gecombineerde huid en ga zo maar door. Ondanks deze verschillende huidtypes en huidbehoeftes zijn er 5 essentiële ingrediënten die een must zijn voor elk huidtype. Benieuwd welke dit zijn? Wij zetten ze voor je op een rij!
Handige tips! Helaas is het geen doen om altijd maar met een pleister op het litteken rond te lopen.. Dus dan maar beter proberen te voorkomen! Groet, Anne
Beste Maria, Voor een optimale verzorging de littekencrème tweemaal daags grondig inmasseren op een schone en droge huid. Niet op (nog) niet gesloten wondjes aanbrengen. Voor meer informatie kan je kijken op https://www.biodermal.nl/producten/littekencreme/ Groetjes Biodermal
Ik heb de biodermal littekencreme gekocht voor na mijn bovenooglid correctie, maar hoe ga ik te werk? Hoe vaak smeer ik en hoe masseer ik? Weinig over terug te vinden op internet