Zonverzorging & zon tips

Wel of geen zonnebrand smeren in de schaduw? Welke beschermingsfactor moet ik kiezen? En hoe behoud ik mijn bruine teint? In deze blog krijg je antwoorden op de belangrijkste zonverzorging-vragen en geven we je een paar zon tips. Zo ga je veilig de zon tegemoet!

Zonverzorging: vraag en antwoord

Wat moet je echt weten voordat je de zon in gaat? Wij geven je graag antwoord op de belangrijkste vragen over zonverzorging.

Hoe kies ik mijn zonbescherming?

Het zonnefilter dat je gebruikt is afhankelijk van je huidtype, maar ook van de omgeving en de zon condities van de plaats waar je je bevindt. De zon is bijvoorbeeld veel intenser op grote hoogten of in de tropen. Ook in de lente, herfst en winter is de UV straling van de zon sterker en schadelijker dan je denkt. Het is dus belangrijk om tijdens deze seizoenen je huid net zo goed te beschermen als in de zomer. Altijd geldt: kies de juiste zonnebrandcrème voor jouw huidtype (SPF 20, SPF 30 of SPF 50).

Word je ook bruin als je factor 50 gebruikt?

Beschermingsfactor 50 laat een kleiner percentage uv-straling door dan lagere factoren. Hierdoor zal het bruiningsproces minder snel gaan, maar kun je ook zeker bruin worden! Dit hangt echter wel af van een aantal factoren, zoals je huidtype en de sterkte van de UV-straling.

Kan ik met een hoge beschermingsfactor toch bruin worden?

Jazeker. De producten van Biodermal zijn zo samengesteld dat je met een hoge beschermingsfactor toch nog een gewenst bruin kleurtje kunt opdoen.

Word je in de schaduw ook bruin?

Ja, ook in de schaduw kun je bruin worden, omdat er uv-straling aanwezig is. Maar let op: dit betekent dat je ook in de schaduw kunt verbranden. Je pakt namelijk altijd een deel indirecte straling mee die wordt weerkaatst door de aarde, het water of het zand. En ook die parasol waarvan jij denkt dat hij je beschermt tegen de zon, is niet gemaakt van uv-werend materiaal. Het is dus belangrijk om je ook in de schaduw goed in te smeren met zonnebrandcrème.

Hoe kan ik mijn bruine huid langer behouden?

Je kunt je bruine huid langer behouden door je huid regelmatig te scrubben voor en tijdens je vakantie. Zo worden de dode huidcellen van je huid verwijderd. Gebruik daarnaast na het zonnen een aftersun product om de huid te verzorgen en hydrateren. Biodermal After Sun bruinverlengende melk is verrijkt met het Total Tanning System (TTS). Dit zorgt ervoor dat je langer kunt nagenieten van je bruine teint. Ook blijft door een goede hydratatie je huid langer bruin en kun vervelling voorkomen.

Petra over Gevoelige huid Zonnespray SPF 50+

  “Voor mijn dochter is deze spray echt een oplossing. Bij de eerste zonnestralen verbrandt ze al en heeft ze last van uitslag en bultjes. Met deze spray verbrandt ze niet en kan ze toch de zon in zonder meteen uitslag te krijgen.”

Bekijk product

Kan ik ook verbranden als het bewolkt is?

Ja, je kunt ook verbranden wanneer het bewolkt is. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat namelijk door wolken of mist heen. Gebruik daarom ook bij bewolkt weer een zonbeschermingsproduct. Als je een lichte huid hebt is het ook bij bewolking aan te raden om een hoge SPF te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Hydra Plus Zonnespray SPF 30 of de Gevoelige Huid Zonnemelk SPF 50.

Is zon goed voor puistjes?

Over of de zon goed is voor puistjes zijn de meningen verdeeld. Zo wordt er weleens gezegd dat de zon goed kan zijn tegen puistjes vanwege een ontstekingsremmend effect, of dat de zon kan helpen puistjes uit te drogen. Wees echter voorzichtig en ga niet extra zonnen om je puistjes de baas te zijn. De zon stimuleert ook de aanmaak van talg dat juist puistjes in de hand kan werken. Wil jij je huid beschermen tegen de zon en puistjes zo veel mogelijk helpen voorkomen? Gebruik dan een matterende zonnefluide. Lees meer over puistjes en hoe je deze kunt voorkomen en verhelpen.

Hoe kan ik me zo goed mogelijk tegen de zon beschermen?

Voorkom overmatige blootstelling en verbranding door niet te lang in de zon te blijven en de zon zoveel mogelijk te vermijden tussen 12 en 15 uur. Het is daarnaast verstandig om beschermende kleding te dragen. Een hoedje en een zonnebril helpen het hoofd koel te houden en de ogen te beschermen. Smeer onbedekte huid altijd in met een zonbeschermingsproduct.

Zon tips

Geniet je graag van de zon? Doe dan je voordeel met onze zon tips.

Tips voor veilig zonnen

 • Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding.
 • Draag beschermende kleding, een hoedje en een zonnebril.
 • Smeer onbedekte huid altijd in met een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor die bij je huidtype past.
 • Regelmatig opnieuw insmeren, vooral wanneer je veel transpireert en na het zwemmen of afdrogen.
 • Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12.00 uur en 15.00 uur en blijf niet te lang in de zon.
 • Houd baby’s en jonge kinderen uit de directe zon.
 • Drink voldoende water, zodat de vochtbalans in je lichaam op peil blijft.

Hoe vaak moet ik me opnieuw insmeren gedurende de dag?

Dat hangt van de situatie af. In elk geval is het belangrijk regelmatig opnieuw te smeren. Smeer je ook na elke zwembeurt, na hevig transpireren of afdrogen opnieuw in. En wees er zeker van dat je minimaal elke 2 uur je hele lichaam opnieuw insmeert.

Tips voor het insmeren

 • Een zonnebrandcrème is je eerste bescherming tegen de zon. Gebruik het goed!
 • Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing goed door.
 • Smeer je zonnebrandcrème een half uur voordat je de zon ingaat, op je lichaam. Ook de delen die onder luchtige kleding schuilen. Uv-straling komt namelijk door de meeste kleding heen.
 • Zorg ervoor dat je huid droog is bij het insmeren.
 • Lichaamsdelen die constant aan de zon worden blootgesteld, bijvoorbeeld omdat ze uitsteken, moet je extra beschermen. Denk aan lippen, oogleden, oren, neus, handruggen, schouders en de wreef van je voeten. Smeer deze dus goed dik en extra vaak in.
 • Kwetsbare lichaamsdelen met een tere huid moet je ook extra beschermen. Denk aan je wangen, je voorhoofd, decolleté en borsten.
 • Schenk aandacht aan je hoofdhuid. Mensen met weinig haar zijn extra kwetsbaar. Gebruik daarvoor een zonnespray. Die is niet plakkerig en verspreidt zich goed over je huid. De spray is ook zeer geschikt voor zonbescherming van behaarde lichaamsdelen.
 • Breng je zonnebrandcrème rijkelijk aan om het effectief te laten zijn. Om het lichaam van een volwassene te beschermen, heb je ongeveer zes theelepels nodig.
 • Smeer je opnieuw en opnieuw en opnieuw in: minstens elke twee uur, bij transpiratie en na het zwemmen, spelen, sporten of werken.

Ida

Ik vind biodermal een erg fijn product. Doch de pot aftersun die ik nu gebruik, is verre lekker van geur!

Biodermal

Hallo Els, Zonneallergie wordt veroorzaakt door de UVA straling die het zonlicht met zich meebrengt. In al onze zonbeschermingsproducten zitten UVA filters, die beschermen tegen UVA straling. Bij zonneallergie raden we aan de zonbeschermingsproducten voor de gevoelige huid te gebruiken. Deze zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en bevatten geen parfum. Groetjes Biodermal

Biodermal

Er bestaat een mogelijkheid dat er vlekken kunnen ontstaan. Het is een mogelijkheid dat er vlekken ontstaan. Daarom adviseren we altijd om voorzichtig te zijn met zonnebrand bij textiel. Vermijd direct contact met textiel om vlekken te voorkomen en laat de zonnebrand goed intrekken voor je hier kleren over aantrekt.

Hadassa

Mijn huid smeer ik tegen de zon ALLÉÉN nog maar in met Biodermal omdat ik van andere (ook dure!) producten blaasjes kreeg! Ook de aftersun is súper!

A. Schippers

krijg je vlekken in je kleren als ik jullie zonnecrème gebruik?

Els

Werkt het ook voor zonnealergie???

Annelies Korfmaker

Sinds ik de producten voor en na het zonnen gebruik heb ik geen last meer van zonne-allergie

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen