Puistjes: wat zijn de oorzaken en hoe kom je van ze af?

Iedereen kent ze wel, die vervelende witte kopjes of rode bultjes op de huid. Ja: we hebben het hier over puistjes. Ze komen op veel plekken voor: op je rug, op je kin en op je voorhoofd. Maar wat zijn de oorzaken van deze pukkels. En wat kun je doen om deze puistjes zo veel mogelijk van je huid weg te houden?

Wat zijn puistjes?

Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal. Hierdoor blijven afschilferende huidcellen aan elkaar kleven en dit kan een verstopping in de poriën veroorzaken. Ook dan gaat de talgproductie vrolijk verder, waardoor er een ophoping van talg ontstaat. Deze ophoping uit zich in pukkels met witte kopjes of rode bultjes: de welbekende en vervelende puistjes.

Waar krijg je puistjes van en hoe voorkom je ze?

Er zijn een heleboel fabels over de oorzaken van puistjes. Zo zou het eten van chocolade, een vitaminetekort en een slechte hygiëne puistjes veroorzaken. Deze voorbeelden zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen. Maar gelukkig zijn we niet helemaal onwetend. Er zijn namelijk ook een aantal factoren waarvan wel bewezen is dat ze de kans op puistjes vergroten. Nog een grotere meevaller: er zijn ook verschillende manieren om puistjes te voorkomen en te behandelen.

De menstruatie

Het is niet gek dat je als vrouw tijdens je ongesteldheid meer puistjes hebt dan normaal. Dit wordt ook weel een break-out genoemd. Dit kan namelijk een gevolg zijn van de hormonale verandering die in je lichaam plaatsvindt tijdens de menstruatie.

Puistjes voorkomen en behandelen tijdens de menstruatie
Als voorbereiding op een eventuele break-out kun je het beste je huid goed reinigen. Ten eerste is het belangrijk om genoeg water te drinken (zo’n 2 liter per dag kan absoluut geen kwaad). Dit hydrateert en zuivert je huid. Daarnaast kun je je huid reinigen door gebruik te maken van een huidverzorgingsproduct. Zo is de Face gel van Biodermal een diepreinigende en parfumvrije gel. Dit product is speciaal ontwikkeld om overtollig talg en onzuiverheden te verwijderen zonder de huid uit te drogen. Handig dus bij een onrustige huid door alle hormonale veranderingen tijdens de menstruatie.

Annelie over Face Gel


“Fijn product in combinatie met de crème. Droogt mijn huid niet uit en mijn huid voelt heerlijk fris, zacht en schoon daarna. Het zorgt dat puistjes sneller weggaan en mijn huid sneller hersteld.”
Bekijk dit productLees meer reviews

Make-up

Soms heb je gewoon geen zin om voor het slapen gaan nog een hele gezichtsreiniging te ondergaan. Toch is het belangrijk om in ieder geval de make-up van je gezicht te verwijderen voor je je bed in duikt. Het niet verwijderen van make-up producten kan namelijk een oorzaak zijn van puistjes.

Puistjes voorkomen door het verwijderen van je make-up
Als je make-up niet van je gezicht verwijdert, kunnen je poriën verstopt raken, waardoor de kans op puistjes wordt vergroot. Haal daarom altijd voor het slapen gaan je make-up van je gezicht. Dit kan door een Face wash te gebruiken om het overgrote deel van de cosmetica van je gezicht te halen. Voor de gevoelige huid rondom de ogen is het aan te raden een parfumvrije Oogmake-up remover met verzachtende ingrediënten te gebruiken. Maak van je nachtrust een echt schoonheidsslaapje door na het reinigen de huid te voeden met een nachtcrème, passend bij jouw huidtype. Heb jij een vette of gemengde huid en daardoor last van puistjes en/of mee-eters? Dan is de Vette en gemengde huid crème van Biodermal een geschikte nachtverzorging voor je huid.

Chemische stoffen

Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie. Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.

Puistjes voorkomen door het gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten
Gebruik na het reinigen van de huid een parfumvrije gezichtscrème, speciaal ontwikkeld voor de vette en gemengde huidtypen. De Biodermal Vette en gemengde huid crème bevat ingrediënten die de talgproductie van de huid reguleren. Dit voorkomt overmatige talgproductie en helpt daardoor de kans op puistjes te verkleinen. Ook heeft de crème een matterend effect, wat glimmen helpt te voorkomen.

Sabrine over Vette en gemengde huid crème


“Super crème! Ik heb altijd last gehad van een onzuivere huid en nu ik dit product gebruik is mijn huid een stuk rustiger en heb ik nog wel een natuurlijke gloed. Wat ik ook heel fijn vind, is dat het je huid niet uitdroogt!”
Bekijk dit productLees meer reviews

Aanleg

Er zijn verschillende huidtypen. Heb jij een vette of gecombineerde huid? Dan heb je waarschijnlijk een huid met een verhoogde talgproductie en dus meer kans op puistjes en mee-eters. Naast hormonale veranderingen in je lichaam kan ook aanleg een oorzaak zijn van een vette of gemengde huid. Bedankt familie!

Puistjes behandelen die voortkomen uit genen
Een vette of gemengde huid is het beste te verzorgen met een crème die de talgproductie reguleert.

Puistjes uitknijpen of niet?

Ja, puistjes uitknijpen is verleidelijk. Maar NEE, doe het niet! Door het uitknijpen van je puistjes ontstaan er korstjes, die ook weer verleidelijk zijn om open te krabben. Het veelvuldig openkrabben van de wondjes kan leiden tot littekens. Dus al ziet het er niet mooi uit, laat die pukkeltjes zo veel mogelijk met rust!

Waar komen puistjes voor?

Je gezicht, maar ook andere gebieden van je lichaam kunnen te maken krijgen met ongewenste pukkeltjes. Want: waar talgklieren zitten kunnen puistjes voorkomen.

Puistjes op je kin en voorhoofd

De gezichtshuid bevat veel talgklieren en wordt voortdurend blootgesteld aan de buitenlucht. Hierdoor krijgt deze huid meer te verduren dan de huid die doorgaans bedekt is met kleding. Het meest vette gebied op je gezicht is de T-zone en omvangt het voorhoofd, de neus en de kin. Het is daarom niet gek dat puistjes op je voorhoofd en puistjes op je kin vaak voorkomen. Door de t-zone van je gezicht goed te reinigen met face wash kun je deze pukkels zo veel mogelijk weg houden.

Puistjes op je rug en schouders

Puistjes zien we ook vaak terug op de rug en op de schouders. Naast de algemene oorzaken zoals hormonen en aanleg, kunnen puistjes op je rug en schouders ook ontstaan door wrijving van rugzakken of synthetische kleding. Ook is de huid tussen de schouderbladen vaak vettig, waardoor de kans op puistjes op de rug wordt vergroot.

Puistjes voorkomen en behandelen

Puistjes volledig voorkomen is lastig. Vooral jeugdpuistjes gaan hand in hand met hormonale veranderingen in het lichaam en kunnen vrijwel nooit helemaal voorkomen worden. Wel kan je door een goede reiniging en door het gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten de ontwikkeling van een onrustige huid worden helpen te verminderen. Biodermal heeft producten die speciaal zijn ontwikkeld om puistjes tegen te gaan:

Allebei de producten zijn parfumvrij en geschikt voor de gevoelige huid.

Wil je op de hoogte worden gehouden van alle tips&tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen