Categorie

Huidlagen

De huid is opgebouwd uit drie lagen. Deze lagen hebben ieder hun eigen specifieke functies. Zo biedt de één bescherming tegen invloeden van buitenaf en de anders speelt een belangrijke rol bij de regeling van ons lichaamstemperatuur. Meer uitleg over deze drie lagen en hun functies lees je hier.

Hoe is de huid opgebouwd?

Onze huid bestaat uit meerdere huidlagen, namelijk:

  • De opperhuid
  • De lederhuid
  • Het onderhuidse bindweefsel

 

In het Latijn spreken we ook over de cutis (huid), epidermis (opperhuid), dermis (lederhuid) en subcutis (bindweefsellaag). De huid is ons grootste orgaan, dus we moeten hem goed beschermen.

De opperhuid

De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid, dat wat je ziet, en bestaat uit twee delen: de hoornlaag en de slijmlaag. De hoornlaag zorgt voor bescherming en stevigheid. De slijmlaag zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, die de cellen van de hoornlaag vervangen wanneer zij afsterven. Dit deel van de huid vormt het laagje waar huidverzorgingsproducten hun werking hebben.

De lederhuid

Onder de opperhuid ligt de lederhuid (dermis). In de lederhuid worden virussen en bacteriën herkend en onschadelijk gemaakt. Deze laag bevat een stevige constructie van bindweefsel waarin je het volgende vindt:

  • Lymfevaten: voeren afvalstoffen af.
  • Zenuwen: zorgen voor tastgevoel, het voelen van pijn en van temperaturen.
  • Bloedvaten: spelen belangrijke rol in het aanvoeren van voeding en zuurstof. Hebben daarnaast ook een rol bij  de regeling van ons lichaamstemperatuur.
  • Talgklieren: zorgen ervoor dat je huid een vettig laagje heeft dat de huid beschermt tegen uitdroging.

 

Daarnaast bevat de lederhuid collageen. Dit zorgt samen met elastine voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Ook glycosaminoglycans, zoals hyaluronzuur, zijn een zeer belangrijk onderdeel van de huid. Deze vochtbinders zorgen mede voor stevigheid en flexibiliteit van de huid.

De lederhuid wordt niet, zoals de opperhuid, vernieuwd. Een beschadiging aan de lederhuid blijft daarom altijd zichtbaar als een litteken.

Onderhuids bindweefsel

De diepste laag van de huid bestaat uit het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. De vetlaag in de huid zorgt voor extra isolatie van het lichaam. 

Het onderhuids bindweefsel is tevens ook een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Zo is het bijvoorbeeld heel dun op het scheenbeen, maar is het op de billen een stuk dikker.

Meer informatie?

Nu weet je hoe de huid is opgebouwd, maar weet je ook welk huidtype jij hebt of wat de functie van de huid verder is? Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende huidtypen met onder andere weetjes en verzorgingstips:

Onze huid bestaat uit meerdere huidlagen, namelijk uit: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen