Zonnebrand­crème

Je smeert je altijd in met zonnebrandcrème, in de volksmond zonnebrand, voordat je de zon in gaat. Maar hoe werkt zonnebrandcrème eigenlijk? En in welke factor is deze zonbescherming eigenlijk beschikbaar? Lees hier alles wat je moet weten over Biodermal zonnebrandcrème, zodat je vanaf nu altijd weet waar je aan toe bent.

Producten

Zonnebrand of zonnebrandcrème?

Zonnebrand en zonnebrandcrème worden vaak door elkaar gehaald. In de volksmond worden de twee allebei gebruikt om hetzelfde aan te duiden, namelijk: een product om jezelf te beschermen tegen de zon. Maar wist je dat het woord “zonnebrand” eigenlijk juist verbranding door de zon betekent? “Zonnebrandcrème” daarentegen gebruik je juist om je huid te beschermen tegen het oplopen van zonnebrand. Handig om te weten!

Waarom moet je altijd een  zonbeschermingsproduct gebruiken?

Zonverbranding (dus “zonnebrand”!) kan huidschade veroorzaken en ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. Als je te vaak de zon in gaat zonder jezelf in te smeren, vergroot je de kans op huidkanker. Om jezelf goed te beschermen is het dus van belang dat je jezelf altijd goed insmeert met een zonbeschermingsproduct zoals zonnebrandcrème en na afloop met after sun.

Zijn de zonnebrand producten van Biodermal veilig?

Om zeker te weten dat het gebruik van Biodermal zonnebrand in de zon niet kan leiden tot fototoxische reacties, voeren we (naast de gebruikelijk zorgvuldigheid van het vaststellen van formules en de dermatologische patchtesten) op onze zonneproducten nog een additionele fototoxiciteitstest uit. Hierbij worden de producten eerst 24 uur op de huid van de rug van vrijwilligers aangebracht (idem als gebruikelijke patchtesten), om vervolgens na 30 minuten te worden bestraald met UV lampen. Steeds wordt hierbij een onbestraald met een bestraald deel van de huid vergeleken en door een dermatoloog beoordeeld. De producten van Biodermal zijn dus getest op veilig gebruik door consumenten.

Het voordeel van zonnebrandcrème

Voor welk soort zonbescherming je kiest is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Bij Biodermal is er veel keuze. Er is namelijk zonnebrandcrème, zonneolie, zonnespray en zonnebrandcrème voor het gezicht. Lees op onze pagina over zonbescherming meer over de verschillen en overeenkomsten tussen deze verschillende soorten zonbescherming.

Biodermal zonnebrand(crème) kopen? Of op zoek naar een zonnebrand aanbieding? Voor je die keuze maakt, nemen we je mee in de belangrijkste vragen en antwoorden met betrekking tot zonnebrand(crème) en welke factor zonnebrand(crème) je nodig hebt, zodat je de juiste keuze maakt!

Hoe werkt zonnebrandcrème?

Zonnebrandcrème of zonnemelk beschermt je huid door schadelijke UV-straling te absorberen of te reflecteren. Het verschilt per soort UV-filter hoe de schadelijke UV-straling wordt tegengehouden. Over het algemeen geldt dat minerale UV-filters de UV-straling reflecteren en niet-minerale UV-filters de UV- straling absorberen. Op allebei de manieren wordt ervoor gezorgd dat de huid beschermd is tegen de schadelijke effecten van zonnestraling

Wil je jezelf extra beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering in je gezicht? Kies dan zonnecrème voor het gezicht. Al onze producten bevatten een verhoogde concentratie UVA-filters. Deze beschermen je tegen de UVA-straling die vaak een grote veroorzaker is van rimpels.

Hoe gebruik je zonnebrandcrème?

Breng je Biodermal zonnebrandcrème een half uur voor het zonnen aan. Het is van belang om jezelf regelmatig opnieuw in te smeren. Anders is je huid niet beschermd. Slechte bescherming tegen de zon kan leiden tot verbranding, vroegtijdige huidveroudering of zelfs erger! Het advies is om je zeker iedere twee uur opnieuw in te smeren, maar ook direct na hevig transpireren, zwemmen en afdrogen.

Houd ongeveer 7 theelepels per sessie aan. Gebruik hiervan ongeveer 1 theelepel voor je gezicht en hals, en verdeel de rest over je lichaam.

Welke factor zonnebrandcrème heb ik nodig?

Op iedere verpakking van onze zonbescherming staat een SPF (Sun Protection Factor) aangegeven; dit wordt ook wel ‘zonnebrand factor’ genoemd. Dit is een maatstaf van de bescherming die een zonnebrandcrème biedt tegen UVB-straling. Bij de keuze van een zonnebrandcrème of zonnemelk is het belangrijk om een product te kiezen dat zowel beschermt tegen UVA- als UVB-straling. Alle Biodermal zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen beide soorten Uv-straling. Lees hier meer informatie over de verschillende soorten UV-straling.

Welke soorten SPF zijn er?

SPF’s worden weergegeven op een schaal van 10 tot 50+. Ieder huidtype heeft behoefte aan een andere SPF. Wil je juist meer informatie weten over een bepaalde SPF? Lees dan snel verder over SPF 20, SPF 30, of SPF 50.

Welke SPF heb ik nodig?

Welke factor zonnebrandcrème jij nodig hebt, is afhankelijk van de zonkracht en je huidtype. Des te hoger de zonkracht, des te beter je jezelf moet insmeren. Hierbij geldt de regel: hoe lichter je huid, hoe hoger de SPF! Over het algemeen biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 voldoende bescherming voor de meeste huidtypes.

Welke SPF gebruik ik bij littekens?

Heb je een litteken? Wees dan extra voorzichtig in de zon. Littekenweefsel is namelijk extra gevoelig voor UV-straling en kan daardoor snel verbranden of donkerder kleuren. Smeer je litteken dus goed in met een SPF 50+ zonnebrandcrème en probeer zoveel mogelijk met het litteken in de schaduw te blijven.

Hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar?

Na opening is Biodermal zonnebrandcrème meestal nog ongeveer 12 maanden te gebruiken. Op de achterkant van de verpakking is dit aangegeven door een getal met de letter M (maand). Het getal staat voor het aantal maanden dat de crème na openen nog houdbaar is. Om te zorgen dat je zonnebrandcrème je huid optimaal beschermt, is het belangrijk dat je de zonnebrandcrème op een koele en droge plek bewaart.

Waar moet ik op letten bij zonnebrandcrème voor kinderen?

Kinderen hebben een gevoeligere huid dan volwassenen, waardoor ze sneller verbranden. Daarom is het van belang dat ze altijd goed ingesmeerd de zon in gaan met minimaal SPF 30. Biodermal heeft een speciale Kids zonnespray en Kids zonnemelk De producten zijn water- en zandbestendig. Daarnaast is afdrogen voor het aanbrengen niet nodig. Lees verder voor meer informatie en tips over zonnebrandcrème voor kinderen.

Hoe zit het met zonnebrandcrème en vlekken?

Zonnebrandcrème kan vlekken in je kleding veroorzaken. Deze vlekken ontstaan over het algemeen door de UVA-filters in je zonbescherming. Hoe hoger de concentratie en hoe beter de kwaliteit van UVA- filters, hoe beter je dus beschermd bent, maar helaas ook hoe groter de kans op vlekken.

Heb je onverhoopt toch vlekken in je kleding? Dan geven we graag de volgende tips:

  • Maak de zeep en de vlekken vochtig.
  • Wrijf de vlekken in met de zeep.
  • Laat even intrekken en spoel daarna goed uit.
  • Was het kledingstuk in de wasmachine.

Kan je met zonnebrandcrème onbeperkt in de zon?

Nee. Het is belangrijk de huid regelmatig opnieuw in te smeren, door zwemmen en transpiratie is de huid na een tijdje niet meer optimaal beschermd. Biodermal adviseert de huid minimaal iedere twee uur in te smeren. Gebruik altijd een voldoende hoeveelheid om je huid in te smeren. Wanneer je te weinig smeert is de huid niet voldoende beschermd en kun je gemakkelijk verbranden.

Tips

Gebruik altijd een zonbeschermingsproduct

Zonlicht is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken en rimpels. Gebruik daarom bij blootstelling aan de zon altijd een zonbeschermingsproduct met een hoge factor (SPF 30 of SPF 50+). Om de zichtbaarheid van pigmentvlekken te verminderen en het ontstaan van nieuwe vlekken te helpen voorkomen heeft Biodermal twee producten in haar assortiment: pigmentcrème voor gezicht & hals en pigmentserum .

Wil je toch bruin worden?

Het is belangrijk dat je jezelf altijd insmeert met en zonbescherming! Wil je op een veilige manier bruin worden? Neem dan een kijkje op onze pagina over veilig zonnen. Hier hebben we alle relevante tips voor je op een rijtje gezet.

Gebruik een zonbeschermingsproduct dat bij jou past

Ieder huidtype heeft behoefte aan zonbescherming. Het is dus van belang dat je een zonnebrandcrème gebruikt die goed aansluit bij de behoeften van jouw huid. Benieuwd welke SPF je het beste kunt gebruiken? Neem dan een kijkje bij ‘welke factor heb ik nodig?

Gerelateerde producten

Blog

Vrouw zomer

Hoe kies je de juiste factor voor je zonbescherming?

Stel, je hebt jezelf goed ingesmeerd met zonbescherming, maar je bent toch verband. Hoe is dit mogelijk? Het kan zijn […]

Biodermal | 5 juli 2019

lees meer
zonnecreme biodermal

Zonnecrème vs Zonnefluïde: wat is het verschil?

Je hebt ze waarschijnlijk al gezien, de vernieuwde zonnecrèmes en zonnefluïdes van Biodermal. Maar, hoe werken deze producten eigenlijk? En […]

Biodermal | 17 augustus 2017

lees meer

Zonbescherming van Biodermal

Biodermal heeft een uitgebreid assortiment zonverzorgingsproducten voor volwassenen en kinderen (vanaf 0 jaar). Dit assortiment bestaat uit producten die de huid beschermen tijdens het zonnen en kalmeren en herstellen na het zonnen. Al onze producten houden rekening met de relatief zwakke natuurlijke beschermingsfunctie van de huid tegen de zon én met de wens van een gezonde bruining.