Verbrande huid door de zon, wat nu?

Biodermal

29 augustus 2016 | 6:53

Een hittegolf aan het einde van zomer! Voor velen een reden om hier volop gebruik van te maken voor een aanhoudende nazomerse teint. Het risico tot verbranding neemt daarbij echter ook toe. Dit kan erg vervelend en pijnlijk zijn.

Tips bij een verbrande huid door de zon

• Ga op tijd uit de zon en wacht niet tot de roodheid zichtbaar wordt. De verbranding vindt namelijk 4 uur eerder plaats dan het moment waarop je roodheid signaleert.
• Raadpleeg onmiddellijk een arts als je na het zonnebaden last hebt van de volgende klachten: blaren, hoofdpijn, misselijkheid, koorts of brandwonden. Het kan zijn dat je een zonnesteek hebt.
• Brandwonden en blaren moet je goed laten behandelen om infectie te voorkomen. Prik blaren niet door.

Symptomen zonnebrand

Als je huid verbrandt is dan is dat een overduidelijk signaal dat er teveel UV straling is binnengekomen. De natuurlijke beschermingsmechanismen van je huid zijn niet in staat om al deze stralen te blokkeren. Je huid kleurt na een paar uur rood, kan opzwellen en voelt heel warm aan. Na 24 uur is de zonnebrand op zijn hoogtepunt. Na drie à vier dagen zijn de symptomen meestal weer verdwenen. Hoe ernstig de verbranding is hangt samen met een aantal factoren:
• Hoe lang je in de zon bent geweest
• De kracht van de zon op die locatie op dat moment
• Je huidtype, elke huid reageert anders op externe factoren zoals de zon

Wanneer loop je de meeste kans op zon verbranding?

Het risico van verbranding door UV straling is bijzonder hoog in de zomermaanden, rond 12 uur ’s middags, en op grotere hoogtes of in en op het water. Verbranden is schadelijk voor je huid en hoe vaker je huid verbrandt, hoe groter de schade. Dit wordt ook wel het cumulatief opbouwen van zonschade genoemd; de ene schade en reparatie stapelt zich op de ander.

Biodermal_Water

Voorkom uitdroging van de huid

Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld, voelt snel droog aan. De vochtbalans van de huid wordt namelijk verstoord, waardoor er te veel vocht in je huid kan verdampen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt tijdens het zonnebaden. Of gebruik een crème speciaal geschikt voor de vochtarme huid. Vermijd overigens vette crèmes, want die kunnen je huid afsluiten en ervoor zorgen dat je huid niet goed kan koelen. Breng liever een verzorgende verkoelende after sun aan met kalmerende eigenschappen en om het vochttekort in de huid aan te vullen.

Tips om zonnebrand te voorkomen:

• Bescherm je zongevoelige huid extra goed door je regelmatig opnieuw in te smeren met voldoende zonnebrandcrème. Advies is zeker iedere 2 uur, maar ook direct na hevig transpireren, zwemmen en afdrogen.
• Voldoende zonnebrandcrème betekent: een halve theelepel voor je gezicht en een theelepel per overig lichaamsdeel (arm, been, buik, rug, borst, voeten…). Hoe minder je smeert, hoe minder goed je beschermd bent.
• Stel je huid niet langdurig bloot aan fel zonlicht en probeer tijdig de schaduw op te zoeken.
• Door het dragen van beschermende kleding een zonnebril en hoed of pet kun je onbedekte lichaamsdelen extra bescherming bieden in de zon.

After sun Zonnebrand Zonverzorging

Lees ook

Reacties