Verbrand door de zon, wat nu?

De zomer: voor velen dé reden om weer te gaan genieten van de zon. Helaas brengt de felle zon ook een risico met zich mee voor je huid. Zonnen kan uiteindelijk leiden tot een verbrande huid. Erg pijnlijk, maar vooral heel slecht voor je huid. Lees hier wat je kunt doen bij een verbrande huid. En bekijk onze tips voor het voorkomen van een verbrande huid door de zon.

Hoe ontstaat een verbrande huid?

Een verbrande huid is een overduidelijk signaal dat je huid aan teveel UV-straling is blootgesteld. Je huid kan zich namelijk niet van nature beschermen tegen al deze straling, waardoor je huid verbrandt. Een verbrande huid kleurt na een paar uur rood, kan opzwellen en voelt heel warm aan. Het risico van zonverbranding is bijzonder hoog in de zomermaanden, rond 12 uur ’s middags, op grotere hoogtes, of in en op het water.

Biodermal Hydraplus Zonnemelk SPF 20


“Hydraplus Zonnemelk SPF 20 van Biodermal is speciaal ontwikkeld om een natuurlijke bruining te krijgen en te behouden. Tegelijkertijd wordt de huid gehydrateerd en beschermd tegen schadelijke effecten van zonnestraling”
Bekijk dit product

Wanneer verdwijnt een verbrande huid?

Last van een verbrande rug of een verband gezicht? Na 24 uur is een verbrande huid op zijn ‘hoogtepunt’. Na drie à vier dagen zijn de meeste symptomen vaak weer verdwenen. Hoe ernstig de verbranding van de huid is, hangt samen met de volgende factoren:

● Hoe lang je huid blootgesteld is aan de zon
● De kracht van de zon
● Je huidtype (elke huid reageert anders op de zon)

Wat te doen tegen een verbrande huid

Ai, is je huid toch verbrand door de zon? Bescherm je huid dan een volgende keer dat je de zon in gaat (nog) beter. Want: hoe vaker je huid verbrandt, hoe groter de huidschade. Snel van je verbrande huid af? Lees de vier onderstaande tips voor de verzorging van een verbrande huid door de zon:

1. Water, water, water. Bij een verbrande huid is de vochtbalans verstoord, waardoor je huid veel vocht verliest en snel droog aanvoelt. Dit is ook de reden dat je vaak hoofdpijn krijgt na een zonnige dag. Drink daarom al tijdens het zonnen veel water. Ook als je al bent verbrand, moet je veel water blijven drinken.

2. Koel de huid. Koel een verbrande huid met bijvoorbeeld een natte doek, yoghurt, komkommer of rauwe aardappel.

3. Vermijd een vette crème. Hoe verleidelijk het ook lijkt: smeer geen vette crème op je verbrande huid. Vette crèmes kunnen je huid afsluiten en zorgen ervoor dat je huid niet goed kan afkoelen.

4. Gebruik een hydraterende after sun. Smeer een verzorgende After Sun op je huid met een verkoelende en kalmerende werking en ingrediënten zoals shea butter speciaal voor de droge huid.

Suus over Verkoelende After Sun


“Een heerlijke aftersun, welke lekker smeert en niet plakkerig is. Elke zomer gaat deze mee op vakantie.”
Bekijk dit product

Verbrand gezicht?

Wanneer je toch verbrand bent in je gezicht, moet je er extra goed voor zorgen. Verzorg je huid met crèmes die kalmerende en beschermende ingrediënten bevatten, zoals panthenol (pro-vitamine B5) en antioxidanten. En vermijd crèmes met irriterende ingrediënten zoals menthol. Daarnaast is het heel belangrijk om je huid goed te hydrateren. Een After Sun met de juiste ingrediënten werkt als een moisturizer en is zo prima toe te voegen aan je skincare routine zodat je verbrande gezicht kan herstellen. Wist je dat Biodermal After Sun Verkoelende Gel-Crème de huid tot wel 24 uur gehydrateerd houdt en het kalmerende ingrediënt panthenol bevat? Dit product is ook nog eens geschikt voor het gezicht.

Hoe kun je een verbrande huid voorkomen?

Een verbrande huid kan behoorlijk vervelend zijn: je huid voelt pijnlijk aan en kan gaan vervellen. Ook voor een verbrande huid geldt: voorkomen is beter dan genezen! Volg onze vier tips om jezelf te beschermen tegen zonverbranding:

1. Bescherm je huid tegen de zon. Smeer je huid iedere 2 uur met voldoende zonnebrandcrème in. Gezwommen? Smeer je huid dan opnieuw in.

2. Smeer voldoende zonbescherming. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. 1 theelepel voor je gezicht en 6 voor de rest van je lichaam. Dat wil zeggen 2 voor je armen en schouders, 2 voor je borst buik en rug en 2 voor je benen en voeten.

3. Zoek de schaduw op. Stel je huid niet langdurig bloot aan de zon en zoek tijdens het zonnen ook af en toe de schaduw op. Want ja, in de schaduw kan je ook bruin worden. En nee, niet pas uit de zon gaan als je huid rood kleurt, je huid verbrandt namelijk al 4 uur eerder.

4. Bescherm je gezicht extra goed. Vooral je gezicht is extra gevoelig voor verbranding. Door het dragen van een hoed of pet kun je hoofd extra bescherming bieden tegen de zon.

Wees alert op een zonnesteek. Heb je na het zonnen last van: blaren, hoofdpijn, of misselijkheid? Misschien heb je dan een zonnesteek opgelopen. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Meer lezen over veilig zonnen? Lees dan ook over effecten van de zon, het kiezen van de juiste factor en tips om veilig te zonnen!

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen