Mee-eters: hoe kom je eraan en hoe kom je er weer vanaf?

Je kent ze vast wel, van die vervelende zwarte of witte puntjes die opeens op je rug, nek of op gezicht verschijnen. Die zwarte of witte puntjes heten comedonen, maar je kent ze waarschijnlijk als mee-eters. Maar wat zijn mee-eters eigenlijk? En waar komen ze vandaan? En belangrijker nog: hoe kom je er weer van af? Lees er hier alles over!

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, zijn verstopte haarfollikels (poriën) in de huid. Deze verstopping ontstaat door een combinatie van keratine (huidafval) en talg, waardoor de porie verstopt. Er zijn twee soorten mee-eters: een open en een gesloten variant. Als de comedo onder de huid blijft vormt het een witte kop en heet het een gesloten comedo. De open comedo, ookwel blackhead genoemd, ligt aan de oppervlakte van de huid en heeft een zwarte kleur.

Waarom is een mee-eter zwart?

De zwarte kleur van de open mee-eter ontstaat door oxidatie. Talg en dode huidcellen komen in aanraking met zuurstof waardoor het begint de oxideren en verkleurt.

Hoe ontstaan mee-eters?

Iedere huid maakt een bepaalde olie aan: sebum. Sebum, beter bekend als talg, beschermt de huid en helpt het om vocht vast te houden. Het kan echter gebeuren dat de talg de porie niet kan verlaten. In dit geval wordt de uitweg geblokkeerd door een laag dode huidcellen bij de opening van een porie. De talg hoopt zich vervolgens op waarna er een mee-eter ontstaat. Als deze comedoon op zijn beurt weer ontstoken raakt, wordt het een puist.

Cindy over Face Gel


“Mijn huid is zichtbaar egaler en de puistjes en mee-eters verdwijnen stelselmatig. Mijn huid voelt ook zachter aan en ziet er frisser uit. Een aanrader!”
Bekijk dit productLees meer reviews

Hoe kun je mee-eters verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om mee-eters te verwijderen. Neusstrips, peel-off maskers en comedonendrukkers zijn veel gebruikte middelen. Naast deze middelen zijn er ook crèmes en lotions met ingrediënten welke comedonen verminderen.

1. Crèmes voor het verminderen van mee-eters

Een belangrijk ingrediënt waar je op moet letten bij het zoeken naar een crème tegen mee-eters is Lactic Acid. Dit is dan ook een van de hoofdingrediënten van de Biodermal Crème bij puistjes en onzuiverheden.

BIODM Crème puistjes

2. Reiniging

Het is natuurlijk ook belangrijk om je gezicht goed te reinigen met een reiniging of face gel. Deze reiniging zorgt ervoor dat de poriën goed open staan om de crème in zich op te nemen.
Je kunt ervoor kiezen om je huid te reinigen met een milde face gel speciaal voor comedonen. De Biodermal Face Gel voor de vette huid bevat stoffen welke de huid extra goed reinigen.

3. Exfoliëren

Je kunt er ook voor kiezen om je huid licht te exfoliëren middels de Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse. Onderzoek heeft aangetoond dat ook het gebruik van een product met een exfolierende werking werkt tegen mee-eters. Lees hier meer over in het blog over Salicylzuur.

De Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse
Voor een gladde en egale huid


• Zuiverend en diepreinigend
• Zacht en fris huidgevoel
• Met exfoliërend enzym en salicylzuur (BHA-zuur)

Bekijk product

Wil je wekelijks op de hoogte worden gehouden van alle tips & tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Privacy Statement   |  

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen