Mee-eters, blackheads of comedonen?

Je kent ze vast wel, van die vervelende zwarte of witte puntjes die opeens op je rug, nek of op gezicht verschijnen. Die zwarte of witte puntjes heten comedonen, maar je kent ze waarschijnlijk als mee-eters of blackheads. Maar wat zijn mee-eters eigenlijk? En waar komen ze vandaan? En belangrijker nog: hoe kom je er weer van af? Lees er hier alles over!

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, zijn verstopte haarfollikels (poriën) in de huid. Deze verstopping ontstaat door een combinatie van keratine (huidafval) en talg, waardoor de porie verstopt. Er zijn twee soorten mee-eters: een open en een gesloten variant. Als de comedo onder de huid blijft vormt het een witte kop en heet het een gesloten comedo. De open comedo, ookwel blackhead genoemd, ligt aan de oppervlakte van de huid en heeft een zwarte kleur.

Hoe ontstaan mee-eters?

Iedere huid maakt een bepaalde olie aan: sebum. Sebum, beter bekend als talg, beschermt de huid en helpt het om vocht vast te houden, zodat de huid niet uitdroogt. Het kan gebeuren dat de uitweg van talg via de porie wordt geblokkeerd door een laag dode huidcellen, waardoor de talg de porie niet kan verlaten. Vervolgens hoopt de talg zich op waarna een mee-eter ontstaat. Wanneer deze mee-eter (of blackhead) ontstoken raakt, wordt het een puistje.

Cindy over Face Gel


“Mijn huid is zichtbaar egaler en de puistjes en mee-eters verdwijnen stelselmatig. Mijn huid voelt ook zachter aan en ziet er frisser uit. Een aanrader!”
Bekijk dit productLees meer reviews

Veelvoorkomende plek: mee-eters op je neus

Je ziet mee-eters vooral op de neus voorkomen. Op je neus zijn de haarzakjes namelijk en klein en niet diep. De poriën raken daardoor makkelijker verstopt. Ook over de rest van de T-zone (kin, neus en voorhoofd) kunnen mee-eters sneller voorkomen, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn. 

Mee-eters op je rug?

Mee-eters kunnen ook op je rug ontstaan. Vaak zijn ze daar minder makkelijk te verwijderen dan op je gezicht, omdat de huid op je rug een stuk dikker is. Kies voor luchtige kleding wanneer je van de mee-eters op je rug af wilt en reinig de huid goed tijdens het douchen. 

Moet je mee-eters uitdrukken?

Hoe verleidelijk het ook is, probeer te voorkomen dat je de mee-eters gaat uitdrukken. Hierdoor kun je de huid beschadigen met littekens tot gevolg. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat juist andere poriën verstopt raken.

Hoe kun je mee-eters dan verwijderen?

Wat te doen tegen mee-eters? Er zijn verschillende manieren om mee-eters te verwijderen. Neusstrips, peel-off maskers en comedonenlepels zijn veel gebruikte middelen, waarover de meningen zijn verdeeld. Wat helpt bij het verwijderen van mee-eters is de juiste verzorging van je huid. Reinig je gezicht tweemaal daags, kies voor crèmes met de juiste ingrediënten en exfolieer de huid regelmatig.

1. Goede gezichsreiniging

Het is natuurlijk ook belangrijk om je gezicht goed te reinigen met een reiniging of face gel. Deze reiniging zorgt ervoor dat de poriën goed open staan om de crème in zich op te nemen.
Je kunt ervoor kiezen om je huid te reinigen met een milde face gel speciaal voor blackheads. De Biodermal Face Gel voor de vette huid bevat stoffen welke de huid extra goed reinigen.

2. Crèmes voor het verminderen van mee-eters

Een belangrijk ingrediënt waar je op moet letten bij het zoeken naar een crème tegen mee-eters is Lactic Acid. Dit is dan ook een van de hoofdingrediënten van de Biodermal Crème bij puistjes en onzuiverheden.

3. Exfoliëren van de huid

Je kunt er ook voor kiezen om je huid licht te exfoliëren. Let bij de keuze van je exfoliant op of deze het ingrediënt salicylzuur bevat. Dit zorgt er namelijk voor dat je dode huidcellen worden losgeweekt en opgeruimd. Je vindt salicylzuur onder andere terug in onze Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse

De Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse
Voor een gladde en egale huid


• Zuiverend en diepreinigend
• Zacht en fris huidgevoel
• Met exfoliërend enzym en salicylzuur (BHA-zuur)

Bekijk product

Hoe kun je mee-eters voorkomen?

Ben je van je mee-eters afgekomen? Dan wil je die natuurlijk liever niet meer terug. Zorg dat je je huid dagelijks blijft reinigen en verzorgen. Hoe je dat doet? Lees dan onze blog over de ultieme gezichtsverzorging in slechts 5 stappen. 

Wil je op de hoogte worden gehouden van alle tips & tricks en relevante informatie over huidverzorging? Klik op onderstaande “like-knop” en blijf ons volgen op Facebook.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen