Het microbioom: Een belangrijk onderdeel van je huidbarrière

Weet je wat een microbioom is? Waarschijnlijk ken je het nog niet. Het microbioom is namelijk (nog) relatief onbekend in de beautywereld. Dat is jammer, want het microbioom is een belangrijk onderdeel van je natuurlijke huidbarrière! Een onevenwichting microbioom is de grootste oorzaak van een gevoelige huid. Ben je benieuwd wat het microbioom doet en hoe je het in balans kan houden? Lees dan deze blog!

Wat is microbioom precies?

Het microbioom is een ecosysteem van ongeveer 200 micro-organismen die de natuurlijke balans van je (gezichts)huid ondersteunen. Dit is erg belangrijk voor de barrière functie van je huid. Het microbioom en je huidbarrière weren namelijk ongewenste stoffen af.

Leuk weetje: Op het lichaam van een mens leven ongeveer honderdduizend miljard microben, samen wegen ze ongeveer 1,5 kilo!

Wat doet het microbioom voor mijn huid?

Het microbioom levert een belangrijke bijdrage aan de natuurlijke bescherming van de huid. Zo zorgt het microbioom ervoor dat vijandige organismen minder makkelijk een plek kunnen vinden op de huid. Naast het beschermen tegen vijandige organismen, heeft het microbioom twee andere belangrijke taken:

  • Het reguleert de pH waarde van je huid.
    Een goede pH waarde beschermt tegen infecties, irritaties, allergieën en uitdroging.
  • Het ondersteunt bij de aanmaak van voedingstoffen voor je huid
    De huid produceert haar eigen voeding om haar afweersysteem sterk te houden. Het microbioom ondersteunt de huid bij dit proces.

Hoe raakt mijn microbioom uit balans?

Het microbioom kan door verschillende factoren uit balans raken. Zo heb je externe factoren, waaronder het weer, ongeschikte huidverzorging, schoonmaakmiddelen et cetera. Ook kan het microbioom uit balans gebracht worden door je hormonale cyclus, stress en/of een bepaald voedingspatroon. Wanneer je microbioom uit balans is, is jouw huidbarrière verzwakt. Hierdoor kunnen ongewenste stoffen gemakkelijker je huid binnen dringen.

Hoe weet ik wanneer mijn microbioom uit balans is?

Een gevoelige huid ontstaat wanneer het microbioom uit balans is. Je gezichtshuid kan dan last hebben van:

  • droogheid
  • trekkerig gevoel
  • jeuk of irritaties
  • roodheid

Hoe breng ik mijn microbioom weer in balans?

Door gezichtsverzorging te gebruiken die prebiotica bevat. Prebiotica zijn namelijk voedingstoffen voor de micro-organismen op jouw huid. Deze voedingstoffen creëren een gezonde omgeving voor de organismen, waardoor het microbioom herstelt. Zo ondersteunt prebiotica de natuurlijke balans van de huid.

Ook is het belangrijk om producten te gebruiken die de gevoelige huid niet irriteren. Alcohol, kleurstoffen en parfum zijn stoffen die minder vriendelijk zijn voor de gevoelige huid. Daarnaast is het ook belangrijk om producten te gebruiken met ingrediënten die de huid kalmeren, zoals panthenol.

Biodermal Sensitive Balance

De Sensitive Balance lijn van Biodermal is een huidverzorgingsserie speciaal ontwikkelt voor de gevoelige huid. De serie bestaat uit vier producten die geen alcohol, kleurstoffen en parfum bevatten. Wat ze wel bevatten? Ingrediënten die de gevoelige huid hydrateren, kalmeren en versterken. Zo bevatten de producten hyaluronzuur, panthenol, vitamine E én prebiotica. De producten herstellen de natuurlijke balans van de huid en helpen deze gezond te houden.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen