Welke vitaminen zijn goed voor je huid?

Naast je lichaam, verdient ook je huid de juiste verzorging. Vitaminen zijn een belangrijk onderdeel van deze verzorging: ze houden je huid namelijk gezond. Benieuwd welke vitaminen goed zijn voor de huid? Wat deze vitaminen kunnen betekenen voor de huid? En met welke naam deze ingrediënten op het etiket staan aangegeven? Wij leggen het je graag uit in deze blog.

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in het eten én drinken dat we dagelijks binnenkrijgen. In totaal zijn er dertien verschillende stoffen die onder de verzamelnaam vitaminen vallen. Vitaminen zorgen voor de juiste ontwikkeling van ons lichaam én bieden ondersteuning bij onze gezondheid. Ons lichaam kan, met uitzondering van vitamine D en kleine hoeveelheden vitamine K, zelf geen vitaminen aanmaken. Dit geldt overigens niet voor iedereen en ook deze hoeveelheden verschillen per persoon.

Hoe kun je vitaminen binnenkrijgen?

Aangezien ons lichaam de meeste vitaminen niet zelf kan aanmaken, moeten we deze op een andere manier binnenkrijgen. Dit doe je door voldoende, gevarieerd en evenwichtig te eten en dit kan je eventueel aanvullen door vitaminesupplementen te slikken. Ter verzorging van de huid zijn er crèmes die de juiste vitaminen bevatten.

Welke vitaminen zijn goed voor je huid?

Inmiddels heb je een goed beeld van wat vitaminen zijn en hoe je deze binnenkrijgt. Maar welke vitaminen zijn nu specifiek belangrijk voor de huid? En welke functies hebben deze verschillende vitaminen? Wij zetten het voor je op een rijtje:

Vitamine A en de huid

Vitamine A kent verschillende namen, waarvan retinol een van de bekendste is. In veel verzorgingsproducten komt dit ingrediënt voor en wordt het retinyl palmitate genoemd. Maar wat doet vitamine A nu precies voor de huid? Retinol bevordert de productie van elastine en collageen. Hierdoor wordt de huid elastisch, sterker en gaat de huid er jonger uitzien. Daarom bevatten de Biodermal Anti Age nachtcrèmes 40+, 50+ en 60+ het ingrediënt retinyl palmitate.

Vitamine B en de huid

Vitamine B kent acht verschillende varianten en deze hebben allemaal een andere functie voor het lichaam. Van deze acht varianten zijn vitamine B3 en vitamine B5 de belangrijkste vitaminen voor de huid.

Vitamine B3
Vitamine B3 (niacinamide) helpt bij de vermindering van rimpels en beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Daarnaast helpt het de huid te versterken en de vochtbalans op peil te houden. Het ideale ingrediënt dus voor mensen met een droge huid. Vitamine B3 vind je terug in de Biodermal Anti Age dagcrème.

Kiki over Anti Age 40+ dagcrème


“Deze anti-age dagcrème is heerlijk. Goed verzorgend, mijn huid voelt zacht en fris aan met een gezonde gloed. Echte aanrader. Ook heel fijn in combinatie met de anti-age serum.”
Bekijk dit productLees meer reviews

Tip: wil je weten of er vitamine B3 in je crème zit? Zoek op de ingrediëntenlijst naar niacinamide.

Vitamine B5

Vitamine B5 bevordert de natuurlijke celvernieuwing, zorgt ervoor dat de huid vocht kan aantrekken en geeft de huid daarmee een flinke boost. Heb je een droge of geïrriteerde huid? Kies dan dus voor een crème met vitamine B5. Op het etiket staat vitamine B5 vaak vermeld als panthenol of panthenyl triacetate. Vitamine B5 vind je onder andere terug in de Biodermal Hydra Plus Dag-gelcrème en in de Biodermal P-CL-E olie.

Vitamine C en de huid

Ook vitamine C is dus een belangrijke vitamine voor je huid. Het zorgt ervoor dat de huid volume krijgt en beschermt de huid tegen huidveroudering. Daarnaast zorgt vitamine C er mede voor dat de huidschade door UV-straling wordt tegengegaan en dat de zichtbaarheid van pigmentvlekken wordt vermindert. Deze vitamine staat ook wel bekend als ascorbinezuur (ascorbic acid) en staat ook onder deze naam op het etiket. Vitamine C zit onder andere in de Biodermal Pigmentcrème en de Skin Purifying Dag Gel-crème.

De nieuwe Pure Balance Skin Purifying Dag Gel-Crème

• Zuiverend en diepreinigend
• Gaat onzuiverheden en oneffenheden tegen
• Zacht en fris huidgevoel
• Met exfoliërend enzym en salicylzuur (BHA-zuur)

Bekijk product

Vitamine D en de huid

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de vetten in de huid. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verstoorde talgproductie, een droge huid of een onrustige huid. Het lichaam maakt met behulp van de zon zelf al een kleine hoeveelheid vitamine D aan. Toch kan het lichaam wel wat extra hulp gebruiken door gezond te eten en door met de juiste crèmes te smeren.

Vitamine E en de huid

Vitamine E versterkt de huidbarrière en beschermt je huid mede tegen beschadiging door UV-straling. Vitamine E zit om deze reden verwerkt in alle zonproducten van Biodermal. Daarnaast vind je vitamine E in de Littekencrème, de P-CL-E crème, de P-CL-E olie en de Anti Age producten van Biodermal. Vitamine E staat onder de naam tocopheryl acetate vermeld, op de ingrediëntenlijsten van crèmes.

Opname van vitaminen door de huid

Alleen een schone huid kan vitaminen en andere ingrediënten goed opnemen. Een vettige laag of een laagje dode huidcellen maken het moeilijk voor de huid om de ingrediënten uit verzorgingsproducten te absorberen. Daarom is het belangrijk om je huid goed te reinigen voordat je je nachtcrème of dagcrème aanbrengt. Benieuwd hoe je je gezicht het beste kunt reinigen? Lees dat én meer verzorgingstips in het stappenplan voor de beste gezichtsverzorging.

Naast het feit dat je lichaam vitamine D opneemt via voeding en de zon, kun je vitaminen (zoals vitamine D) ook innemen in de vorm van supplementen als aanvulling op de voeding. Wil je hierover meer weten? Lees dan snel verder over vitaminen en mineralen.

Plaats je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Privacy Statement   |  

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen