Vitaminen voor de huid

Biodermal

2 mei 2018 | 12:13

Net als ieder ander deel van je lichaam heeft ook je huid verzorging nodig. Vitaminen zijn een belangrijk onderdeel van deze verzorging: ze houden je huid gezond. Benieuwd wat vitaminen voor de huid kunnen betekenen? Wij leggen het je graag uit.

Wat zijn vitaminen?

Vitaminen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zorgen voor een normale ontwikkeling en een goede gezondheid. Er zijn 13 stoffen die onder de verzamelnaam vitaminen vallen. Het lichaam kan zelf geen vitaminen aanmaken, met uitzondering van vitamine D en kleine hoeveelheden vitamine K. Deze uitzonderingen gelden echter niet voor iedereen en ook de hoeveelheden verschillen per persoon. Aangezien ons lichaam de meeste vitaminen niet zelf kan aanmaken moeten we ze op een andere manier binnen krijgen. Dit kan door voldoende gevarieerd en evenwichtig te eten, door vitamine supplementen te slikken, en ter verzorging van de huid zijn er crèmes met vitaminen die gunstig zijn voor de huid.

Belangrijke vitaminen voor de huid

Nu heb je een beeld van wat vitaminen zijn. Maar welke vitaminen zijn nu belangrijk voor de huid? En wat is de werking van verschillende vitaminen voor de huid? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Vitamine A & de huid

Vitamine A bestaat uit verschillende varianten, waarvan retinol een van de bekendste varianten is. Een veel in verzorgingsproducten voorkomende vorm van vitamine A is retinyl palmitate: een ester van retinol en palmitic acid. Retinol bevordert de productie van elastine en collageen. Hierdoor wordt de huid elastisch, sterker en gaat de huid er jonger uitzien. Daarom bevatten de Anti Age nachtcrèmes 40+, 50+ en 60+ van Biodermal Retinyl Palmitate.

Vitamine B & de huid

Vitamine B bestaat uit acht afzonderlijke vitaminen. Deze hebben allemaal een andere functie voor het lichaam. Van deze acht zijn vitamine B3 en vitamine B5 de belangrijkste vitaminen voor de huid.

Vitamine B3
Vitamine B3 helpt bij de vermindering van rimpels en beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Daarnaast helpt deze vitamine de huid te versterken en de vochtbalans op peil te houden. Ideaal voor mensen met een droge huid dus. Vitamine B3 vind je terug in de Anti Age dagcrème van Biodermal. Als je wilt weten of er vitamine B3 in een crème zit, moet je zoeken in de ingrediëntenlijst naar niacinamide.

Vitamine B5
Vitamine B5 kan je huid een flinke boost geven. Deze vitamine bevordert de natuurlijke celvernieuwing en zorgt ervoor dat de huid vocht kan aantrekken. Het werkt onder andere voor een droge of geïrriteerde huid. Vitamine B5 staat als panthenol of Panthenyl Triacetate op de ingrediëntenlijst van crèmes vermeld. Vitamine B5 is onder andere terug te vinden in Hydra Plus dag gelcrème en in de P-CL-E olie van Biodermal.

Kiki over Anti Age 40+ dagcrème


“Deze anti-age dagcrème is heerlijk. Goed verzorgend, mijn huid voelt zacht en fris aan met een gezonde gloed. Echte aanrader. Ook heel fijn in combinatie met de anti-age serum.”

Vitamine C & de huid

Vitamine C is ook een belangrijke vitamine voor de huid. Het zorgt ervoor dat de huid volume krijgt en beschermt de huid tegen veroudering. Daarnaast zorgt het ervoor dat de huidschade door UV-straling wordt verminderd. Vitamine C vermindert ook de zichtbaarheid van pigmentvlekken. Deze vitamine staat ook wel bekend als ascorbinezuur (ascorbic acid) en is onder deze benaming te vinden in de ingrediëntenlijsten van crèmes. Vitamine C zit onder andere in de pigmentcrème van Biodermal.

Vitamine D & de huid

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de huid. Het speelt namelijk een rol bij het reguleren van de vetten in de huid. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verstoorde talgproductie, een droge huid of een onrustige huid. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan, maar dit kan alleen met een beetje hulp van de zon. Toch kan het lichaam soms wat extra hulp gebruiken. Dit kan door het eten van de juiste voeding en het smeren van de juiste crèmes.

Vitamine E & de huid

Vitamine E is een verzamelterm voor verschillende tocoferolen en tocotriënolen. Vitamine E is een goede vitamine voor de huid. Het versterkt de barrièrefunctie van de huid en beschermt je huid tegen beschadiging door UV-straling. Vitamine E zit om deze reden verwerkt in alle zonproducten van Biodermal. Ook zit vitamine E in de Littekencrème, de P-CL-E crème, de P-CL-E olie en de Anti Age producten van Biodermal. Vitamine E staat vermeld in de ingrediëntenlijsten van crèmes onder de naam tocopheryl acetate.

P-CL-E olie


– Helpt de zichtbaarheid van littekens te verminderen

– Helpt de zichtbaarheid van striae te verminderen

– Voedt en beschermt de droge huid

Opname van vitaminen door de huid

Vitaminen en andere ingrediënten kunnen worden opgenomen door de huid, mits deze schoon is. Een vettig laagje talg of een laagje van afgestorven cellen maken het de huid moeilijk om ingrediënten uit verzorgingsproducten op te nemen. Het is daarom verstandig om je huid te reinigen voor het aanbrengen van bijvoorbeeld je nachtcrème. Dit kan onder andere met een micellair water of een face wash.

Vitamine kun je ook in de vorm van supplementen innemen. Meer weten hierover? Lees dan snel verder over vitaminen en mineralen.

Huidverzorgingsproducten Ingrediënten voor de huid Vitamines

Lees ook

Reacties