Zon

Effecten van zon

De zon voelt heerlijk. Daar is bijna iedereen het wel over eens. Je wordt er vrolijk van, je voelt je goed. De zon geeft kracht. Maar hoe reageert je huid erop? Je huid biedt van zichzelf een natuurlijk bescherming tegen de zon. Om deze bescherming te ondersteunen is het sterk aan te raden om zonproducten te gebruiken bij blootstelling aan de zon. Kwetsbare lichaamsdelen vragen om extra bescherming.

Natuurlijke zonbescherming van de huid

Net als de zon is je huid enorm krachtig. Je huid biedt je 2 m² pure bescherming tegen invloeden van buitenaf. Je huid is je natuurlijke bescherming tegen de zon. Zodra je huid UV stralen voelt, treden allerlei biologische processen in werking. Er wordt melanine aangemaakt, de huid wordt dikker en met behulp van cellen die het DNA beschermen zorgt de huid ervoor dat de negatieve effecten van zonlicht worden verkleind. Want zonlicht kan je DNA, het erfelijk materiaal, aantasten met serieuze huidaandoeningen als gevolg.

Aanmaak melanine

Een mooie bruine huid teint is voor veel mensen een teken van kracht en gezondheid. Gek genoeg is bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme van de huid. De pigmentcellen in de opperhuid maken melanine aan, dat de bruine teint veroorzaakt. Het zit als een beschermend jasje rondom de kernen van de huidcellen en is in staat om een deel van de UV-straling te blokkeren. Melanine biedt geen optimale bescherming: het schakelt hooguit 50% van de straling uit.

Huidverdikking door de zon

Onder invloed van UVB licht wordt een versnelde aanmaak van huidcellen in gang gezet, waardoor de opperhuid verdikt. Deze extra hoornachtige bescherming kaatst een deel van de zonnestralen terug. Verdikking van de opperhuid is dus ook een pantser tegen UV licht. Het is overigens niet zichtbaar of voelbaar. Het biedt wel een iets effectievere bescherming dan melanine, maar ook hiervoor geldt; huidverdikking biedt onvoldoende bescherming tijdens het zonnebaden.

Uitdroging van de huid

Een huid die regelmatig aan de zon wordt blootgesteld, voelt snel droog aan. De vochtbalans van de huid wordt namelijk verstoord, waardoor er te veel vocht in je huid kan verdampen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt tijdens het zonnebaden.

Zonnebrand

Als je huid verbrandt is dat een overduidelijk signaal dat er teveel UVB straling is binnengekomen. De natuurlijke beschermingsmechanismen hebben het niet gered. Je huid kleurt na een paar uur rood, zwelt op en voelt heel warm aan. Na 24 uur is zonnebrand op zijn hoogtepunt. Na drie á vier dagen zijn de symptomen meestal weer verdwenen. Hoe ernstig de verbranding is hangt samen met een aantal factoren:

  • Hoe lang je in de zon bent geweest
  • De kracht van de zon op die locatie op dat moment
  • Je huidtype

Verhoogd risico

Het risico van verbranding door UVB-stralen is bijzonder hoog in de zomermaanden tussen twaalf en drie uur ’s middags, dicht bij de evenaar en op grotere hoogtes of in en op het water. Verbranden is schadelijk en hoe vaker je huid verbrandt, hoe groter de blijvende schade aan de huid kan zijn. We spreken wel van het cumulatief opbouwen van zonschade; de ene schade en reparatie stapelt zich op de ander. Het DNA kan op den duur gaan afwijken, waardoor serieuze huidproblemen kunnen ontstaan.

Huidkanker

In 2000 waren er ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar. In 2015 komt dat aantal volgens KWF Kankerbestrijding uit op naar schatting 37.000; een toename van ongeveer 75%. Dit heeft te maken met de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties in de afgelopen decennia. Vooral mensen met een lichte huidskleur (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. UVA licht speelt een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker.

Advies bij zonnebrand

  • Ga op tijd uit de zon en wacht niet tot de roodheid zichtbaar wordt. De verbranding vindt namelijk 4 uur eerder plaats dan het moment waarop je roodheid signaleert.
  • Raadpleeg onmiddellijk een arts als je na het zonnebaden last hebt van de volgende klachten: blaren, hoofdpijn, misselijkheid, koorts of brandwonden. Het kan zijn dat je een zonnesteek hebt.
  • Brandwonden en blaren moet je goed laten behandelen om infectie te voorkomen. Prik blaren niet door.

Vroegtijdige huidveroudering & pigmentvlekken

UVA-straling dringt diep door in de huid en tast collageen en elastine weefsels aan. Dit leidt tot rimpelvorming en verminderde stevigheid van de huid. UVA-straling is één van de belangrijkste oorzaken van versnelde huidveroudering. Op de lange termijn kan UVA-straling leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken.

Zonproducten van Biodermal

Gelukkig kun je genieten van de zon en tegelijkertijd je huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van te veel UV-straling. Biodermal biedt verschillende producten voor in de zon, maar ook voor na het zonnen en onder de zonnebank.

Heeft jouw huid een hoge bescherming nodig tijdens het zonnen? Ontdek dan ook onze zonnelotion voor de zongevoelige huid en onze zonnebrand voor de (zeer) droge huid.

Meer weten? Lees dan ook over wat een zonneallergie is of wat de juiste zonbescherming voor je kind is.

Blog

Nieuwe Biodermal zonbescherming producten voor elk huidtype

Nieuwe Biodermal zonbescherming producten voor elk huidtype

Al ruim veertig jaar is Biodermal dé expert op het gebied van huidverzorging en zonverzorging. In 2016 bracht Biodermal nieuwe […]

Lees dit artikel

Biodermal dagcrème met SPF

Dagcrème met SPF

Een dagcrème met SPF biedt je huid vele voordelen. Maar wat zijn deze voordelen nu precies? En waar moet je […]

Lees dit artikel

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen