Zonneallergie
Wist je dat 1 op de 4 vrouwen last heeft van zonneallergie? Ja, je leest het goed! Je kan allergisch zijn voor zonlicht en deze klachten kunnen vervelend zijn. Maar hoe ontstaat een zonneallergie? En wat kan je er tegen doen?
Wat is een zonneallergie?
Een zonneallergie (ook wel zonne-uitslag) is een abnormale reactie van de huid op zonlicht. Er bestaan verschillende soorten zonneallergieën, waarvan polymorfe licht eruptie (PMLE) de meest voorkomende vorm is.
Hoe ontstaat een zonneallergie?
Een zonne-uitslag ontstaat wanneer de huid in aanraking is geweest met UV-straling. Er zijn twee soorten UV-stralingen: UVA- en UVB-straling. Hoewel beide soorten stralingen zonneallergie veroorzaken, is UVA-straling de hoofdoorzaak van PMLE.
Belangrijk weetje: UV straling komt niet alleen voor in zonlicht, maar ook in het licht van zonnebanken en gloeilampen.
Wanneer ontstaat zonneallergie?
Zonneallergie ontstaat vaak tussen de 20e en 40e levensjaar. De klachten kunnen plots ontstaan én verdwijnen. De meeste mensen met een zonneallergie ervaren meer klachten tijdens de lente. De huid moet dan weer wennen aan de zon.
Bij wie komt een zonneallergie voor?
Zonneallergie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In tegenstelling tot donkere huidtypes, hebben mensen met een lichte huidskleur vaker last van zonneallergie.
Baby’s en kinderen kunnen ook last hebben van een zonneallergie. Vooral kinderen die een gevoelige huid hebben, reageren sneller op UV-straling. Bescherm je kindje daarom goed tegen de zon. Een veelvoorkomende vorm van zonneallergie bij kinderen is ‘lente-oren.’
Maar wat zijn lente-oren?
Lente-oren is een vorm van zonneallergie, waarbij kinderen last hebben van bultjes en blaasjes op de oren. Deze vorm van zonne-uitslag komt voornamelijk voor in het voorjaar, vandaar de naam lente-oren.
Hoe herken je een zonneallergie?
Als je last hebt van een zonneallergie kan je onderstaande klachten ervaren:
- Rode blaasjes, bultjes en/of vlekjes op de huid
- Jeuk op de aangedane huid
- De klachten kunnen verspreiden (ook naar huid die niet in contact is geweest met UV-straling)
- De aangedane huid kan schilferen
De klachten ontstaan tot vijf dagen, nadat de huid in contact is geweest met de zon. Herken je bovenstaande klachten? Raadpleeg dan jouw huisarts.
Wat te doen bij een zonneallergie?
Het is belangrijk om uit de zon te blijven, totdat de klachten verminderen. Zo geef je jouw huid de tijd om te genezen. Normaliter gaat de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen over. Heb je toch veel last van de plekjes? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven tegen de jeuk.
Zijn de plekjes na een week niet verminderd? Ook dan moet je contact opnemen met de huisarts.
Kun je een zonneallergie voorkomen?
Ja, je kunt een zonneallergie voorkomen, dankzij onderstaande tips:
- Laat je huid niet te lang in contact komen met de zon. Bouw dit geleidelijk op.
- Vermijd de zon wanneer deze op zijn sterkst is: tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags.
- Bedek je huid met kleding en draag een hoofddeksel.
- Gebruik zonnebrandcrème met een factor 30 of hoger die zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermd. Lees hier meer over veilig zonnen.
- Vermijd het gebruik van de zonnebank.
Meer weten over je huid? Lees dan ook onze artikelen over rode vlekjes, huidirritatie of over de zon en de huid.