Zonnebank

Het licht van de zonnebank heeft dezelfde effecten als het licht van de zon. De zonnebank heeft wel een voordeel. De hoeveelheid licht is namelijk precies te doseren wat betreft intensiteit en tijdsduur.

Normen zonnebank

• Zonnestudio’s moeten zich daarbij houden aan strenge Europese normen die zijn opgesteld door een brede commissie van wetenschappers. De Nederlandse overheid onderschrijft deze normen en controleert de naleving ervan. De normen schrijven het volgende voor:
• Zonnebanken horen hetzelfde zonlicht (UV) af te geven als de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee.
• Zonnestudio’s moeten iedere klant goed adviseren over een individuele zonnekuur. Hierbij horen een goede intake en bepaling van je huidtype.
• Jongeren onder 18 jaar mogen niet onder de zonnebank. Hun huid is dan nog in ontwikkeling en extra gevoelig voor zonlicht. Ook buiten moeten zij dus extra voorzichtig omgaan met de zon!

Verantwoord omgaan met de zonnebank

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de zonnebank op een lijst van stoffen en producten geplaatst waarmee je voorzichtig moet zijn. Toch is het belangrijk om je ervan bewust te zijn wat er allemaal op die lijst staat. Daarop staan bijvoorbeeld naast de zonnebank ook bier en wijn. Daar mag je best van genieten zoals je weet, maar wel met mate. En dat geldt ook voor de zonnebank:
• Houd je altijd aan de adviezen van de medewerkers in de zonnestudio of aan de gebruiksaanwijzing bij de zonnebank die je thuis gebruikt.
• Overmatig zonnen – en zeker verbranding – is slecht voor je huid en vergroot op den duur de kans op ernstige huidaandoeningen zoals o.a. huidkanker.

Typisch zonnebankbruin?

Onder invloed van de zonnebank en de buitenzon wordt melanine in de huid opgewekt. Toch kan het kleurtje er anders uit zien als je onder de zonnebank bent geweest. De lichtsterkte wordt namelijk bepaald door de lampen. Die is weliswaar constant en netjes afgepast in een vastgestelde UVA- en een UVB dosis, maar de tijdsduur kan verschillen. Buiten is de sterkte van de zon van dag tot dag verschillend – zeker de UVB straling – net als de tijd die je je eraan blootstelt. Daarom kan de kleur die je na de zonnebank hebt opgedaan er toch anders uitzien dan de teint die je buiten opdoet. Maar de kleur kan net zo lang meegaan.

Zonproducten voor de zonnebank

In de wintermaanden laat de zon het in Nederland vaak afweten en doen we daarom een beroep op de zonnebank. Net als onder de zon is het ook onder de zonnebank belangrijk om je huid goed te verzorgen.
Sun Tan Extra ondersteunt het natuurlijke bruiningsproces, beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering en voorkomt uitdroging van de huid.
• Wil je liever een spray? Dan is de Sun Tan Extra melkspray geschikt als ondersteuning van de natuurlijk bruining.
• Speciaal voor je gezicht biedt Biodermal de Sun Tan extra gezichtscrème. Deze crème beschermt de kwetsbare gezichtshuid en voorkomt vroegtijdige huidveroudering.

Belangrijk: de Sun Tan Extra producten bevatten geen beschermingsfactor en zijn daarom niet geschikt voor gebruik in de zon.

Gerelateerde producten