Zon

Zonnebank

Het licht van de zonnebank heeft dezelfde effecten als het licht van de zon. De zonnebank heeft wel een voordeel. De hoeveelheid licht is namelijk precies te doseren wat betreft intensiteit en tijdsduur.

Normen zonnebank

Zonnestudio’s moeten zich daarbij houden aan strenge Europese normen die zijn opgesteld door een brede commissie van wetenschappers. De Nederlandse overheid onderschrijft deze normen en controleert de naleving ervan. De normen schrijven het volgende voor:

  • Zonnebanken horen hetzelfde zonlicht (UV-straling) af te geven als de zon op een zomerse dag aan de Middellandse Zee.
  • Zonnestudio’s moeten iedere klant goed adviseren over een individuele zonnekuur. Hierbij horen een goede intake en bepaling van je huidtype.
  • Jongeren onder 18 jaar mogen niet onder de zonnebank. Hun huid is dan nog in ontwikkeling en extra gevoelig voor zonlicht. Ook buiten moeten zij dus extra voorzichtig omgaan met de zon!

Verantwoord omgaan met de zonnebank

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de zonnebank op een lijst van stoffen en producten geplaatst waarmee je voorzichtig moet zijn. Toch is het belangrijk om je ervan bewust te zijn wat er allemaal op die lijst staat. Daarop staan bijvoorbeeld naast de zonnebank ook bier en wijn. Daar mag je best van genieten zoals je weet, maar wel met mate. En dat geldt ook voor de zonnebank:

  • Houd je altijd aan de adviezen van de medewerkers in de zonnestudio of aan de gebruiksaanwijzing bij de zonnebank die je thuis gebruikt.
  • Overmatig zonnen – en zeker verbranding – is slecht voor je huid en vergroot op den duur de kans op ernstige huidaandoeningen zoals o.a. huidkanker.

Cosmetica onder de zonnebank

Cosmetische producten, zoals parfums en make-up, kunnen in combinatie met ultraviolet licht een huidreactie veroorzaken. Verwijder daarom altijd sieraden, cosmetica en parfum voordat je gebruik maakt van een zonnebank.

Verschil tussen echt zonlicht en een zonnebank

Natuurlijk zonlicht (UV licht) bestaat onder andere uit UVA en UVB straling. Een teveel aan UV straling kan schade aan de huid veroorzaken. Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UVA straling en een klein deel UVB straling. Zonnebanken hebben grotendeels dezelfde eigenschappen als natuurlijk zonlicht. Het belangrijkste verschil is dat zonnebanken vooral UVA uitstralen en een heel klein beetje of zelfs geen UVB. Doordat met name UVA licht diep in de huid dringt is dit een van de belangrijkste oorzaken van versnelde huidveroudering. Ook speelt UVA licht een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker.

Typisch zonnebankbruin?

Onder invloed van de zonnebank en de buitenzon wordt melanine in de huid opgewekt. Toch kan het kleurtje er anders uit zien als je onder de zonnebank bent geweest. De lichtsterkte wordt namelijk bepaald door de lampen. Die is weliswaar constant en netjes afgepast in een vastgestelde UVA- en een UVB dosis, maar de tijdsduur kan verschillen. Buiten is de sterkte van de zon van dag tot dag verschillend – zeker de UVB straling – net als de tijd die je je eraan blootstelt. Daarom kan de kleur die je na de zonnebank hebt opgedaan er toch anders uitzien dan de teint die je buiten opdoet. Maar de kleur kan net zo lang meegaan.

Zonproducten voor de zonnebank

In de wintermaanden laat de zon het in Nederland vaak afweten en doen we daarom een beroep op de zonnebank. Net als onder de zon is het ook onder de zonnebank belangrijk om je huid goed te verzorgen.

  • Sun Tan Extra ondersteunt het natuurlijke bruiningsproces, beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering en voorkomt uitdroging van de huid.
  • Wil je liever een spray? Dan is de Sun Tan Extra melkspray geschikt als ondersteuning van de natuurlijk bruining.
  • Speciaal voor je gezicht biedt Biodermal de Sun Tan extra gezichtscrème. Deze crème beschermt de kwetsbare gezichtshuid en voorkomt vroegtijdige huidveroudering.

Belangrijk: de Sun Tan Extra producten bevatten geen beschermingsfactor en zijn daarom niet geschikt voor gebruik in de zon.

Vragen over de zonnebank

  1. Is een bezoek aan de zonnebank altijd slecht?

Onder de zonnebank gaan heeft, mits je er verstandig mee omgaat, naast het opdoen van een lekker kleurtje en een goed gevoel een aantal andere prettige bijkomstigheden. Zo ontspant de warmte je spieren en stimuleert het je bloedsomloop, waardoor je lichaam afvalstoffen sneller afvoert. Wél adviseert Biodermal om dit niet te vaak te doen en verstanding met gebruik van de zonnebank om te gaan.

  1. Wanneer moet ik stoppen met een zonnebankkuur?

Stop direct met zonnen als de huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts of dermatoloog.

  1. Beschermt een bruine kleur van een zonnebank tegen de straling van de zon?

Nee. Bij de meeste zonnebanken word je blootgesteld aan UVA straling. Maar omdat de UVB straling zonnebrand veroorzaakt, beschermt de bruine kleur die je van een zonnebank krijgt, niet tegen zonnebrand.

  1. Kan ik als een Biodermal product gebruik langer onder de zonnebank?

Nee, blijf nooit langer onder de zonnebank dan wordt geadviseerd. Overmatig zonnen – en zeker verbranding – is slecht voor je huid kan serieuze huidschade veroorzaken. Je moet daarom altijd verantwoord met de zonnebank omgaan. Hou je altijd aan de adviezen van de medewerkers in de zonnestudio.

  1. Mijn zonnebank adviseert géén Biodermal producten te gebruiken onder de zonnebank, is dit terecht?

Nee, helaas niet. Alle Biodermal Sun Tan producten zijn goed voor de huid, dermatologisch getest en zodanig ontwikkeld dat ze onder elk type zonnebank gebruikt kunnen worden.

  1. Waarom mag ik geen producten met een SPF onder de zonnebank?

Je mag geen anti-zonnebrandproducten gebruiken onder de zonnebank, omdat deze gemaakt zijn ter bescherming tegen echt zonlicht. Ook het gebruik van een zelfbruinend middel wordt afgeraden. Deze middelen bevatten stoffen die de bruiningstijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Gebruik producten die die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik onder de zonnebank. Blijf echter nooit langer onder de zonnebank dan wordt geadviseerd.

Meer weten over je huid? Lees dan ook over hoe je een zonneallergie herkent, wat jouw huidtype is of hoe panthenol een wondermiddel voor je huid blijkt te zijn.

Privacy Statement   |  

Cookie-instellingen

  |   © Biodermal

Online kopen

Offline kopen